Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων της Ρόδου πρέπει να ξεμπλοκαριστούν

Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων της Ρόδου πρέπει να ξεμπλοκαριστούν

Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων της Ρόδου πρέπει να ξεμπλοκαριστούν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 600 ΦΟΡΕΣ

Ο δήμος πρέπει να πράξει το αυτονόητο και το ηθικό

Να κάνει ο Δήμος Ρόδου «το αυτονόητο και το ηθικό»: Να “ξεμπλοκάρει” εδώ και τώρα τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών που έχει δεσμεύσει λόγω βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αφού, ουσιαστικά, δεν υφίσταται καμία οφειλή, διαμηνύει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ) κ. Νίκος Μπόνης, με αφορμή την καταχώρηση που έβαλαν στις εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, χθες, ο ΕΣΡ έβαλε καταχώρηση με τίτλο «Κλήση για ρύθμιση ΔΗ.ΦΟΔ.Ω; Καταρρίπτεται!», στην οποία αναφέρεται η υπ’ αριθμ. Α224.2016 απόφαση δικαστηρίου στην οποία γίνεται η επεξήγηση ότι το δικαστήριο αποφάσισε να διαγραφούν οριστικά οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί για τα έτη 2008 και 2009 μετά από προσφυγή Εταιρείας πριν από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. το 2014.

Αναφέρεται ακόμη στην καταχώρηση: «Άρα, το αφήγημα της Δημοτικής Αρχής ότι οι οφειλές αυτές θα πρέπει να πληρωθούν απλά καταρρίπτεται».
»Ήρθε η ώρα ο Δήμος Ρόδου να αναλάβει τις ευθύνες του και να απελευθερώσει σήμερα τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και να σταματήσει να καλεί τους επιχειρηματίες για ρυθμίσεις οφειλών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν».

Ο κ. Μπόνης
Μιλώντας στη «Ρ» ο κ. Μπόνης, καταρχήν εξηγεί ότι πρόκειται για μία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου που διατάσσει τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών του 2008 και του 2009, μετά από προσφυγή Εταιρίας το 2013. Όπως λέει, προφανώς οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους ότι ο φόρος έχει καταργηθεί και διατάσσουν τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών.

Η καταχώρηση, λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνει επειδή επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, αντιμετωπίζουν άλλο ένα πρόβλημα το οποίο προέρχεται από εμάς τους ίδιους, τοπικά.

«Αντί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, προσπαθούμε να του βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό. Οι ίδιοι, εμείς, εδώ στη Ρόδο!», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΣΡ.
Σχετικά με το ότι ο Δήμος της Ρόδου περιμένει τον καινούργιο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών στον οποίο θα περιλαμβάνεται και σχετικό άρθρο που θα ρυθμίζει το θέμα των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., οι οποίες θα έρθουν για διαγραφή στο δ.σ., ο κ. Μπόνης λέει ότι οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν πότε…θα δεήσει ο κ. Κουρουμπλής (σ.σ. ο Υπουργός Εσωτερικών) να καταθέσει αυτό το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα ΟΤΑ.

Παρ’ όλα αυτά-συνεχίζει-ο Δήμος δεν θα έπρεπε να έχει μπλοκαρισμένα τα ΑΦΜ και εξηγεί: «Άλλο ότι υπάρχει μία οφειλή και δεν μπορεί να τη διαγράψει-που και αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν. Θα μπορούσαν να το φέρουν στο δ.σ. και να ζητήσουν τη διαγραφή των οφειλών από τη στιγμή που, στην ουσία, δεν υφίστανται διότι δεν υπάρχει ο νόμος και υπάρχουν δεδικασμένα που έχουν βγει από τα Δικαστήρια και δικαιώνουν όσους έχουν προσφύγει για να διαγράψουν αυτές τις οφειλές, έπρεπε να προχωρήσουν σε μία απόφαση δ.σ». Και συμπληρώνει: «Δεν θέλουν να την πάρουν; Δεν τους κακίζουμε γι’ αυτό. Να μην μπλοκάρουν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών»!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, δεν υπάρχει λόγος να είναι μπλοκαρισμένα στην εφορία τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων. Δηλαδή ας είναι βεβαιωμένη η οφειλή αλλά όχι μπλοκαρισμένο το ΑΦΜ σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, πολλές επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές με το δημόσιο και, οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση έχει συναλλαγές με το δημόσιο, για να μπορέσει να εισπράξει χρήματα πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή, δεν χρωστούν στην εφορία, υπάρχει αυτό το πρόβλημα του ΔΗ.ΦΟΔ.Ω. και μπλοκάρεται το ΑΦΜ τους χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ακόμη ότι και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα αλλά και όλη η κοινωνία πιστεύουν ότι ο Δήμος ενεργεί έτσι προκειμένου να τους αναγκάσει να πληρώσουν κάτι για να τους αποδεσμεύσει το ΑΦΜ.

Και λέει ο Πρόεδρος του ΕΣΡ: «Γιατί ζητάνε να πληρώσουν για κάτι που δεν χρωστάνε; Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ για ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Είναι άνευ λόγου και δεν υπάρχει καμία οφειλή για ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.»!

Όσο για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα από πλευράς τους και αν θα επιδιώξουν συνάντηση με τους αρμοδίους του Δήμου, είπε ότι το επόμενο λογικό βήμα είναι να κάνουν στο Δήμο της Ρόδου αυτό που έκανε ο Δήμος όταν καταργήθηκε ο δημοτικός φόρος. Διότι, όταν καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 2014, πάρα πολλά ΑΦΜ επιχειρηματιών ήταν μπλοκαρισμένα στην εφορία. Τις πρώτες εβδομάδες ο Δήμος προχώρησε στην απελευθέρωση των ΑΦΜ των επιχειρηματιών μετά από σύσκεψη που είχαν κάνει με τον Δήμαρχο. «Δεν καταλαβαίνω τι άλλαξε από εκείνη την ημέρα και ξαναμπλόκαραν τα ΑΦΜ», λέει ο κ. Μπόνης.

Έτσι, τώρα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κάποια επικοινωνία με το Δήμο αυτή τη στιγμή και καταλήγει λέγοντας: «Αυτό που έχουν να κάνουν είναι το αυτονόητο, το ηθικό, το λογικό: Να απελευθερώσουν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών και ας περιμένουν το νόμο να διαγράψει τις βεβαιωμένες οφειλές. Αλλά τα ΑΦΜ πρέπει να τα ξεμπλοκάρουν»!..

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009