Πρόστιμα 60.000 ευρώ για  περιβαλλοντικές παραβάσεις

Πρόστιμα που πλησιάζουν συνολικά τα 60.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου σε επιχειρήσεις κάθε είδους για παραβάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πρόκειται για 15 επιχειρήσεις από τη Ρόδο, τη Λέρο και την Κω οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της υπηρεσίας και ως εκ τούτου κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιό της, εισηγήθηκε την τελική επιβολή προστίμου.

Ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, υπέγραψε χτες τα πρόστιμα στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης  Πάνο Βενέρη.
Πρόκειται για πέντε ελαιουργεία,  ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές επιχειρήσεις και εταιρίες οι οποίες διαχειρίζονται βιολογικούς καθαρισμούς και διάθεση λυμάτων που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση.

«Δεν είναι κάτι ευχάριστο ούτε αρεστό να ελέγχεις και να επιβάλεις πρόστιμα  την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αυτό δε γίνεται για εμάς, για την περιφέρεια, αλλά για το περιβάλλον και τους ανθρώπους για την επόμενη γενιά που έρχεται» δήλωσε στη «Ροδιακή» ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης ο οποίος πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψίες εφαρμόζοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Στην πράξη πρέπει να εφαρμόζονται όσα λέγονται. Σε κάποιες ελαιουργικές μονάδες που δε συμμορφώθηκαν ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το ίδιο έγινε σε μονάδες διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών που βρίσκονται και σε άλλα νησιά όπως η Κως και η Λέρος, για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας γενικότερα.

Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να πούμε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μετακινήσεις και παρά την υποστελέχωση προχωράμε κάνοντας τη δουλειά μας.

Όλοι άλλωστε το γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Η περιφερειακή αρχή δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Η νομιμότητα και η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί. Δώσαμε πολλές ευκαιρίες σε όλους και τους καλέσαμε να τους βοηθήσουμε. Όποιος αδιαφόρησε πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.