Έγιναν τα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης»

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Μαριτσών «Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ» την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Μέσα σε ένα γιορταστικό περιβάλλον, γιομάτο από φωτεινά πρόσωπα που άστραφταν από ικανοποίηση και ενθουσιασμό, επίσημοι καλεσμένοι, χωριανοί και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, απολάμβαναν την ιστορική αυτή στιγμή. Όλοι ήταν εκεί. Η Μητρόπολη, οι ιερείς, η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Ελληνική Αστυνομία, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πλήθος λαού, τουλάχιστον πεντακόσια άτομα.

 Στην τεράστια εξωτερική πρόσοψη του κτηρίου, δέσποζε επιβλητικά, το τρισδιάστατο έμβλημα του Συλλόγου με τη χαρακτηριστική γραφή του ονόματος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΙΤΣΩΝ «Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ», απεικόνιση του παμπάλαιου ομώνυμου μοναστηριού, που προστατεύει τα Μαριτσά, του ΚΕΡΩΝΙΑΤΗ.

Η εξίσου τεράστια και επιβλητική επίσης αίθουσα, χωρίς ενδιάμεσες κολώνες στήριξης, προκαλούσε τον θαυμασμό, ιδιαίτερα εξ’ αιτίας της τεράστιας θεατρικής της σκηνής  και του διακόσμου της.

Ο προθάλαμος ως χώρος υποδοχής, αναψυκτηρίου και αναμονής, υπόδειγμα λειτουργικότητας, δεν υστερούσε σε τίποτα. Εκθέματα Λαϊκής Τέχνης, κυρίως του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, κατασκευασμένα από παλιούς Μαριτσενούς και παραχωρημένα στον Σύλλογο από παιδιά και εγγόνια τους, με το όνομα του κάθε δωρητή αναρτημένο, στόλιζαν τον προθάλαμο και μέρος του εσωτερικού κύριου χώρου.

Γιγαντοφωτογραφίες των Μαριτσών του 1929 και 1934, δίπλα – δίπλα με σημερινές που είχαν τραβηχτεί από το ίδιο ακριβώς σημείο, έφερναν αναμνήσεις στους επισκέπτες και τους έδιναν την ευκαιρία να συγκρίνουν το χτες με το σήμερα, να αξιολογήσουν την εξέλιξη, να εντοπίσουν το φτωχόσπιτο του προπάππου που ακόμα στέκεται ή να κλάψουν για τα σημερινά χαλάσματα.

 Μετά το κόψιμο της κορδέλας, από τους επισήμους και το πλήθος κόσμου από κοινού, ακολούθησαν οι ομιλίες, τα χαιρετίσματα, οι ευχές και οι παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Η ιστορική αναδρομή στην οποία αναφέρθηκε  το Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός από ενημέρωση, αποτέλεσε και ένα είδος απόδοσης ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους  τους οραματιστές που μόχθησαν για τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, από την ίδρυση του Συλλόγου το 1983 μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, η αναφορά του Προέδρου του Συλλόγου, σε προβληματισμούς που υπάρχουν και λύσεις που επιβάλλονται, στόχο έχουν, όπως ανάφερε, να διατηρήσουν τα Μαριτσά ως μια πολιτιστική όαση που θα τιμά το παρελθόν και θα προκαλεί το μέλλον.

Κλείνοντας, ο κ. Πρόεδρος, τόνισε την ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος. Με περηφάνια ανέφερε ότι αυτό το Πολιτιστικό Κέντρο, είναι αποκλειστικό δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των Μαριτσενών, χωρίς η Πολιτεία να χρειασθεί να διαθέσει έστω και ένα ευρώ. Ναι, είπε, το Κέντρο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ είναι δημιούργημα των Μαριτσενών αλλά ανήκει σε όλους τους Ρόδιους.

 Κλείνοντας, χορευτικά σύνολα νέων παιδιών του Συλλόγου, φόρτισαν ακόμα περισσότερο το κλίμα με τις φανταστικές ικανότητες και φιγούρες επίδειξης νησιώτικων και κρητικών χορών. Η μεγάλη αυτή γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς μεζέδες και ποτά που οι κυρίες του Συλλόγου με την βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών Μαριτσών «Ο ΣΩΤΗΡΑΣ» είχαν ετοιμάσει.

Μπράβο στους Μαριτσενούς, μπράβο στο Διοικητικό Συμβούλιο!!!!!!!!!!!!!!