Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης σωματεμπορίας

Αναβλήθηκε τελικά η εκδίκαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου της υπόθεσης σωματεμπορίας, που εξιχνιάστηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, μετά από καταγγελία νεαρής αλλοδαπής ηλικίας 22 ετών από την Ρωσία.

Στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα 52χρονος από την Χαλκίδα, η 52χρονη σύζυγό του, μία 21χρονη Ελληνίδα και μία 32χρονη Ουκρανή καθώς και ένας 45χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο. Η δίκη επρόκειτο να γίνει προχθές, ωστόσο ο 52χρονος ζήτησε και πήρε αναβολή, ενώ δύο εκ των συγκατηγορουμένων του ζήτησαν μετατροπή στους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, σε όλους πλην του 52χρονου που είναι προσωρινά κρατούμενος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2000 ευρώ έκαστος.

Χθες ο 45χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος και η 32χρονη Ουκρανέζα ζήτησαν να μην ισχύουν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος τους. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την 32χρονη αλλοδαπή και δέχτηκε ο 45χρονος να εμφανίζεται μόνο μία φορά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Μάριος Μαραβέλιας.

Όπως είναι γνωστό, το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την κατάθεση- καταγγελία που έδωσε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το απόγευμα της 18ης Αυγούστου 2015 η 22χρονη Ρωσίδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο 52χρονος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και «ψάρευε», χρησιμοποιώντας μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ευπαρουσίαστες αλλοδαπές γυναίκες, προσφέροντάς της εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, με τη βοήθεια των μελών του παράνομου κυκλώματος, της προμήθευε με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία μετά την άφιξή της στη χώρα της, κατακρατούσε και στη συνέχεια με εκβιαστικό τρόπο, περιόριζε την ελευθερία της και την εξανάγκαζε σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της 18ης Αυγούστου 2015, μετά την καταγγελία της 22χρονης Ρωσίδας για παράνομη κατακράτηση, βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση, άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο εξιχνίασης της υπόθεσης.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος, αφού έπεισε την 22χρονη να μεταβεί στη Ρόδο της 26.07.2015, παρακράτησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και με εκβιαστικά μέσα – απειλές την υποχρέωσε να εργαστεί διαδοχικά σε δυο διαφορετικά μπαρ με σκοπό την προώθησή της στην πορνεία.

Για να επιτευχθεί μάλιστα ο σκοπός της σεξουαλικής της εκμετάλλευσης, την εξανάγκασε (ο 52χρονος) δύο φορές σε συνουσία χωρίς τη θέλησή της και την κρατούσε στην κατοικία του, περιορίζοντας την ελευθερία της.

Παράλληλα, ο 45χρονος, ιδιοκτήτης μπαρ, η 32χρονη υπήκοος Ουκρανίας και η 21χρονη ημεδαπή, εργαζόμενες στα επίμαχα μπαρ, είχαν αναλάβει την επιτήρηση και εποπτεία της 22χρονης Ρωσίδας.
Ρόλο επιτήρησης και εποπτείας είχε και η 52χρονη, σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, κατά το χρόνο που απουσίαζε από τη Ρόδο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 52χρονου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• Τα ταξιδιωτικά έγγραφα της 22χρονης,
• Ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτου προσώπου (αλλοδαπής γυναίκας), η προέλευση και ο σκοπός των οποίων ερευνάται,
• Πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που χρησιμοποιούνταν για την ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων και εξασφάλιση νόμιμης εργασίας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με το οποίο ο 52χρονος μετέφερε την 22χρονη στα μπαρ, καθώς και ογδόντα (80) ναρκωτικά χάπια που κατείχε παράνομα.
Σημειώνεται πως όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.