Λειτουργική Ρινοπλαστική ή δυο επεμβάσεις σε μια

Λειτουργική Ρινοπλαστική ή δυο επεμβάσεις σε μια

Λειτουργική Ρινοπλαστική ή δυο επεμβάσεις σε μια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 372 ΦΟΡΕΣ

Την αποκαλούν «επέμβαση του σκεπτόμενου χειρουργού», που δε δημιουργεί μύτες καλούπια, αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό, την αισθητική και τη δεξιότητά του, με λεπτούς χειρισμούς σαν γλύπτης σμιλεύει και δημιουργεί.

Τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις στη μύτη, στο βασικό αυτό όργανο της αναπνοής, είτε για αισθητικούς, είτε για αμιγώς λειτουργικούς λόγους, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η μεγάλη ζήτηση όμως της ρινοπλαστικής δεν μειώνει τους κινδύνους που εμπεριέχει, καθώς θεωρείται ως η δυσκολότερη επέμβαση στο πρόσωπο και οποιαδήποτε «κακοτεχνία» εις βάρος της μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην αναπνοή με δυσάρεστες συνέπειες.

Λεπτομέρειες για τη σημαντική αυτή επέμβαση της ρινοπλαστικής μας δίνει ο Δρ. Αθαν. Σκούρας, χειρουργός ΩΡΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής:
«Ιγμορίτιδες, πονοκέφαλοι, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής στον ύπνο), πνευμονίες, σωματική αδυναμία, κόπωση, δυσλειτουργίες στο σεξ, κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά, όσο κι ακούγεται περίεργο, μπορεί να έχουν τη βάση τους στη ρινική δυσλειτουργία.


Ένα άτομο που δεν κοιμάται καλά γιατί ακριβώς δεν αναπνέει καλά, σηκώνεται κουρασμένο κι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ο σωστός χειρουργός οφείλει να εντοπίζει προεγχειρητικά την ύπαρξη ενός λειτουργικού προβλήματος, να διαπιστώνει την αιτία και να το αποκαθιστά σε μια επέμβαση, κάνοντας ταυτόχρονα και την αισθητική του παρέμβαση στην εξωτερική μορφή της μύτης. Αυτή η διαδικασία καλείται Λειτουργική Ρινοπλαστική.

«Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες», έλεγε κάποιος σοφός. Ετσι και ο ρινοχειρουργός γνώστης και σεβόμενος την ανατομία της μύτης βαδίζει με στόχο τη διόρθωση κάθε αισθητικού προβλήματος, προβλέποντας τις πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία, ώστε να τις προλαμβάνει και να έχει και τέλειο λειτουργικό αποτέλεσμα

Ποια προβλήματα της μύτης οδηγούν κάποιον στο χειρουργικό τραπέζι ενός ρινοπλαστικού χειρουργού;
Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται δυσμορφίες της μύτης όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή «καμπούρα»), η πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η αποκλίνουσα (στραβή) μύτη, τα μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια και οι δυσμορφίες που προέρχονται από ατυχήματα. Εκτός από τα αισθητικά προβλήματα υπάρχουν και τα εξίσου σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν δυσχέρεια στην αναπνοή. Ενα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα, ή ενας τραυματισμός στο πρόσωπο χρήζουν διορθωτικής επέμβασης.

Πότε μια επέμβαση ρινοπλαστικής κρίνεται επιτυχημένη;
Όταν πληρούνται οι παρακάτω βασικές προυποθέσεις:
• Η μύτη να είναι λειτουργική, ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς ροχαλητό.

• Το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τον ασθενή και το γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις γραμμές του προσώπου.

• Η μύτη να μην φαίνεται χειρουργημένη, δηλαδή η βελτίωση των χαρακτηριστικών να είναι τέτοια ώστε άτομα του περιβάλλοντος να διαπιστώνουν ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο χωρίς να εντοπίζουν τον υπεύθυνο παράγοντα.

Ο πρωταρχικός στόχος της επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ιδανική μύτη δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχουν καλούπια ρινός. Κάθε μύτη είναι διαφορετική, με προσωπικότητα και χαρακτήρα που ακολουθεί τη μοναδικότητα κάθε ατόμου. Ιδανική είναι η εκάστοτε μύτη που ταιριάζει και δένει αρμονικά και συμμετρικά με τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου προσώπου.

Γράφει ο Αθανάσιος Σκούρας
Χειρουργός ΩΡΛ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις