Στα... κάγκελα κάτοικοι Θολού και Δαματριάς για την εγκατάσταση μηχανών καύσης

Στα... κάγκελα κάτοικοι Θολού και Δαματριάς για την εγκατάσταση μηχανών καύσης

Στα... κάγκελα κάτοικοι Θολού και Δαματριάς για την εγκατάσταση μηχανών καύσης

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1650 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου

Έκτακτη λαϊκή συνέλευση πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο στην περιοχή της Θολού, κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τα τοπικά διαμερίσματα Θεολόγου, Δαματριάς και Παραδεισίου, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για την εγκατάσταση μηχανών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη ΡΟΔΙΑΚΗ κάτοικοι της περιοχής και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κος Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόκειται για ειδικές ολλανδικής κατασκευής μηχανές, οι οποίες θα καίνε παλιά χρησιμοποιημένα λάδια (τηγανόλαδα ως επί το πλείστον) και θα μπορούν έτσι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια (έως 350 κιλοβάτ) την οποία θα διαθέτουν απευθείας στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ότι η λειτουργία αυτών των μηχανών θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας, εν τούτοις οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επειδή στο δήμο Πεταλλούδων έχει αποφασιστεί (ερήμην τους) να τοποθετηθούν 15 τέτοιες μηχανές συνολικά, υπάρχει ζήτημα.

«Οι μηχανές αυτές δεν θα καίνε νερό» είπαν στην ΡΟΔΙΑΚΗ οι κάτοικοι της περιοχής. Θα καίνε λάδια και μάλιστα χρησιμοποιημένα, που σημαίνει δηλαδή πιο απλά, ότι θα παράγουν διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο και υδρογονάνθρακες ίσως και διοξίνες και στερεά σωματίδια.»

Το θέμα δεν αφορά βέβαια μόνο την περιοχή της Θεολόγου και της Δαματριάς, αλλά στο σύνολό του το νησί μας, καθώς υπάρχουν συνολικά 28 τέτοιες αιτήσεις σε ολόκληρο το νησί. Οι 11 από τις μηχανές αυτές, προβλέπεται σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γρηγοριάδη, να τοποθετηθούν σε περιοχές υψηλής προστασίας του Περιβάλλοντος, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο επέτρεψε ήπιας (και μόνο) μορφές ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών επίσης, δεσμεύτηκαν στην συνάντηση αυτή να διερευνήσουν μεταξύ των άλλων πως δόθηκαν οι άδειες για την χρήση γης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο.

Το θέμα, αναμένεται να τεθεί και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Ρόδου καθώς ο γενικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση πολλαπλάσιων τέτοιων μηχανών, που θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής 4,2 Μεγαβάτ, έτσι ώστε να γίνει κατανομή τους σε περιοχές που δε θα επιβαρύνουν ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων