Βιβλιοπαρουσίαση: «Τότε γεννιέται...» "Προτού ναρθούνε οι χαρές, ο χάρος μπήκε πρώτα"

Βιβλιοπαρουσίαση: «Τότε γεννιέται...» "Προτού ναρθούνε οι χαρές, ο χάρος μπήκε πρώτα"

Βιβλιοπαρουσίαση: «Τότε γεννιέται...» "Προτού ναρθούνε οι χαρές, ο χάρος μπήκε πρώτα"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Από την εποχή των πολυγραφότατων Ιακώβου Καζαβή, Νικολάου Μαυρή και Μανώλη Αθανασιάδη, συνεχίζεται η βιβλιογραφική δραστηριότητα των Δωδεκανησίων στην Αμερική. Συνέχεια όλων αυτών των προσπαθειών αποτελεί η πρόσφατη δημοσίευση της ποιητικής συλλογής της κ. Άννας Πουλιού-Κουλάκη: "Τότε γεννιέται ...", της οποίας η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στην Νέα Υόρκη.

Η συγγραφέας με τον παρουσιαστή.Η συγγραφέας με τον παρουσιαστή.

Η Άννα Κουλάκη γεννήθηκε στην Κω, αλλά τα μισά από τα νεανικά της χρόνια τα πέρασε στη Νίσυρο. Φοίτησε στο ημιγυμνάσιο της Νισύρου και τελείωσε το Γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) της Κω. Από τον γάμο της με τον Γιώργο Κουλάκη, από την Νίσυρο, απέκτησε δυο γιούς, ο Μιχάλης τελείωσε γιατρός και ο Χρίστος δικηγόρος. Στην Αμερική μετανάστευσε το 1956 και μένει στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Άνθρωπος κοινωνικός και δραστήριος, ασχολήθηκε με τα συλλογικά και τα εκκλησιαστικά. Υπηρέτησε στον Νισυριακό Σύλλογο "Παναγία η Σπιλιανή", ώς πρόεδρος, στην φιλόπτωχο του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης, ως γραμματέας, και συμμετέχει στην χορωδία των δύο εκκλησιών.

Το ποιητικό της ταλέντο φάνηκε από τα μαθητικά της χρόνια, σαν ταξίδι σ' ένα φουρτουνιασμένο πέλαγος της παιδικής της φαντασίας. Ήταν το πέλαγος της ορφάνιας, μέσα στο οποίο βρέθηκε και μεγάλωσε προτού ακόμα μπει στο νόημα της ζωής. Γιατί, όπως είπε ένας Καρπάθιος λαϊκός ποιητής,

".............. δεν ήταν τυχερό, εις της ζωής τη πόρτα,
προτού ναρθούνε οι χαρές, ο χάρος μπήκε πρώτα".
και όπως γράφει η ίδια:
"μεγάλωσα μεσ' τη ζωή, σ' ένα πυκνό σκοτάδι
χωρίς μανούλας αγκαλιά, χωρίς μανούλας χάδι".

Στην πρώτη σειρά αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφυρόπουλος, Μανώλης Δρίτσας και Βασίλης Κωνσταντάς.Στην πρώτη σειρά αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφυρόπουλος, Μανώλης Δρίτσας και Βασίλης Κωνσταντάς.

Αν και το κενό που άφησε η έλειψη της μάνας δεν μπορούσε να το αναπληρώσει καμιά άλλη, γνώρισε ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της και της συμπαραστάθηκαν. Η αγάπη τους μετρίασε το πόνο της και ήταν το λιμάνι που έψαχνε να βρεί, να προφυλαχθεί από την αναποδιά που την βρήκε. Γιαυτό, μέσα από τα γεμάτα πόνο ποιήματα της ξεχειλίζει η αγάπη.

Αντί να κάθεται να κλαίει και να καίγεται η καρδιά της, γι αυτά που ένιωθε μέσα της, έγραφε ποιήματα που ανακούφιζαν το πόνο της. Ήταν σαν να ένιωθε τη δροσιά μιας δροσερής πηγής που βρήκε περπατώντας μέσα στην έρημο. Ακροβατούσε μέσα στο πόνο και στη μοναξιά της, έχοντας τα ποιήματα της σαν το δίκτι ασφαλείας. Το μελάνι της πένας της ήταν η θεραπευτική αλοιφή, αντί για τα ψυχοφάρμακα που πέρνουν οι σημερινοί άνθρωποι. Κι όταν διάβαζε τα ποιήματα της, ο πόνος έφευγε από μέσα της και ένιωθε το χαμόγελο να γυρίζει στα πικραμένα χείλη της. Τότε ένιωθε σαν το ξένιαστο πουλάκι που πετά πάνω από ανθοστόλιστα κλωνάρια και γλυκοκελαηδεί.

Καρφίτσα να έπεφτε θα την άκουγες.Καρφίτσα να έπεφτε θα την άκουγες.

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 200 ομογενείς, πολλοί όρθιοι, παρακολούθησαν την βιβλιοπαρουσίαση. Μεταξύ των άλλων, εκ μέρους του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης, παρευρέθησαν ο αρχιερατικός προϊστάμενος Νεκτάριος Παπαζαφυρόπουλος, ο ιερέας Ιωάννης Αντωνόπουλος και ο, εκ Πάτμου, πρόεδρος της Κοινότητας Μανώλης Δρίτσας. Μεταξύ των Δωδεκανησίων παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Νισυριακού Συλλόγου Γιάννης Κωνσταντινίδη και ο πρόεδρος του "Ιπποκράτη" των Κώων Ζαχαρίας Φεσάρας.

Το βιβλίο παρουσίασε με απλά λόγια, αλλά με απροσπέλαστη γλαφυρότητα ο προαναφερθής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Με χαρακτηριστική μαεστρία τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και το ξενάγησε μέσα από το συναισθηματικό μονοπάτι της ορφάνιας μιας παιδίσκης. Παράλληλα ανέδειξε τους αλληγορισμούς και την λαϊκή σοφία που πηγάζουν μέσα από τα ποιήματα της κ. Κουλάκη. Τελειώνοντας, τόνισε ότι άξια της ανήκει ο τίτλος της ποιήτριας. Τόσο είχε αφομοιωθεί το ακροατήριο με την βιβλιοπαρουσίαση, που καρφίτσα αν έπεφτε θα την άκουγες.

Βαθιά συγκινημένη αντιφώνησε η κ. Κουλάκη η οποία, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντινίδη και τους παρευρεθέντας, ανάφερε πως τα ποιήματα ήταν η έκφραση των συναισθημάτων από την έλειψη της μάνας. Πολλές φορές, στις τελευταίες δεκαετίες, ο Εθνικός Κήρυκας φιλοξένησε ποιήματα της κ. Κουλάκη. Όλες οι εισπράξεις, από την πώληση του βιβλίου, θα διατεθούν υπέρ του Γηροκομείου του Αγίου Μιχαήλ που βρίσκεται στο Yonkers της Νέας Υόρκης.

Μετά το τέλος της βιβλιοπαρουσίασης, ακολούθησε δεξίωση, όπου η κ. Κουλάκη πρόσφερε προς του παρευρεθέντας καφές, γλυκά, αναψυκτικά και παραδοσιακά εδέσματα της Νισύρου, της Κω, της Καλύμνου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, ήταν μια Πανδωδεκανησιακή πανδεσία.

Μανώλης Κασσώτης.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας