Στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας από την Τράπεζα Πειραιώς

Στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας από την Τράπεζα Πειραιώς

Στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας από την Τράπεζα Πειραιώς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 913 ΦΟΡΕΣ

Για τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως τονίζει σε συνέντευξή της η Χρ. Παπαδοπούλου βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας

Κορμό της οικονομίας των Δωδεκανήσων αποτελούν ο τουρισμός και η γεωργία. Δυο τομείς βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Όπως μας αναφέρει η κα. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, τις δυο αυτές παραμέτρους λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας προτεραιότητα στην στήριξη όσων εμπλέκονται στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων τους, που εντοπίζονται κυρίως στην έντονη εποχικότητα και στη ζήτηση που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Με το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, που υλοποιείται από το 2013, καθώς και το πακέτο υπηρεσιών Πειραιώς Tourism 360 που ξεκίνησε φέτος, τώρα «τρέχει» η προθεσμιακή κατάθεση «Των Δωδεκανήσων». Μια προθεσμιακή κατάθεση με προνομιακό επιτόκιο, διάρκειας 3 έως 12 μηνών, σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ. Και φυσικά οι πελάτες που θα επιλέξουν το προϊόν θα τύχουν κι ενός ενδιαφέροντος δώρου, ενός ταξιδιού για δυο άτομα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήσαμε τηλεοπτικά σποτ και διαφημιστικές καταχωρήσεις, που προβάλουν στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Μπορείτε να μας πείτε σε τι αφορά αυτή η ενέργεια;
Αναφέρεστε στην Προθεσμιακή Κατάθεση «Των Δωδεκανήσων». Πρόκειται για μια Προθεσμιακή Κατάθεση με προνομιακό επιτόκιο, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, σε € ή $ ΗΠΑ, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους πελάτες μας στα Δωδεκάνησα. Οι πελάτες μας θα έχουν επίσης τη δυνατότητα, μέσω κλήρωσης, να κερδίσουν ένα αεροπορικό ταξίδι για δύο στην Αθήνα με μια διανυκτέρευση, σε ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων.

Ποιος είναι ο λόγος που επέλεξε η Τράπεζα τα Δωδεκάνησα για να σχεδιάσει ένα τραπεζικό προϊόν ειδικά γι’ αυτά;
Η Προθεσμιακή κατάθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια έκφανση στην προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να προσεγγίζει κάθε περιοχή ξεχωριστά και να απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες κάθε τόπου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Δε θα ήθελα λοιπόν να σταθώ στο ένα προϊόν, αλλά να αναδείξω τις γενικότερες ενέργειες και την πληθώρα των δράσεων που πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς στα Δωδεκάνησα.
Ειδικά τα Δωδεκάνησα, αποτελούν μια περιοχή ιδιαίτερης γεωγραφικής και πολιτιστικής σημασίας, αλλά και εξαιρετικής ομορφιάς.

Η οικονομία των νησιών στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τη γεωργία, δύο τομείς βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζονται από πολλές ιδιαιτερότητες, όπως έντονη εποχικότητα, ζήτηση που επηρεάζεται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες κ.τ.λ. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι δικές μας προτεραιότητες σε ότι αφορά στη δραστηριοποίησή μας στην περιοχή.

Πώς μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας των Δωδεκανήσων;
Ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας κλάδος με δυναμισμό και μεγάλες προοπτικές, αλλά έχει δοκιμαστεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με τις τουριστικές επιχειρήσεις να προσπαθούν, εν μέσω κρίσης, να αντιμετωπίσουν μια σειρά θεμάτων αλλά και προκλήσεων, όπως:

• τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλούνται εξαιτίας του χρονικού κενού μεταξύ των εισπράξεων και των πληρωμών τους,
• τον εκσυγχρονισμό σε μια εποχή που πλέον όλο και περισσότεροι επισκέπτες κλείνουν τις διακοπές τους μέσω internet,
• τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, διατηρώντας τη ποιότητα των υπηρεσιών τους και
• την πρόσβαση σε αναπτυξιακά κονδύλια.

Με γνώμονα αυτές ακριβώς τις ανάγκες, η Τράπεζά μας σχεδίασε και προσφέρει αποκλειστικά στις επιχειρήσεις του Τουριστικού Κλάδου, ένα ολοκληρωμένο Πακέτο Προϊόντων και Υπηρεσιών, το Πειραιώς Tourism 360, το οποίο δίνει λύσεις σε όλες τις διαχειριστικές και επενδυτικές δυσκολίες των τουριστικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η εύκολη τραπεζική εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Γι΄ αυτό το λόγο η Τράπεζα έχει φροντίσει να υπάρχουν ΑΤΜς στις τουριστικές περιοχές των Δωδεκανήσων.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, στον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς παρέχοντας πέρα από τη χρηματοδότηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες (χρηματοοικονομικές, εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις κ.ά.), ενισχύει τις Τουριστικές Επιχειρήσεις για την ίδρυση, την επέκταση αλλά και για την αναβάθμισή τους.

Πώς μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς να βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αναφορικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία;
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή. Η Τράπεζά μας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο εύρος τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών για την ουσιαστική διευκόλυνση και ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρω την Κάρτα Αγρότη, που επιτρέπει την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών των Αγροτών, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, μια πρωτοβουλία για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, που:
• Στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την παραγωγική προσπάθεια, εξασφαλίζοντας στους Έλληνες παραγωγούς την αναγκαία ρευστότητα και δίνοντας παράλληλα στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη πρώτη ύλη ούτως ώστε να προγραμματίσουν τις πληρωμές τους και γενικότερα τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και να είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες παράδοσης.

• Δημιουργεί, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και αγορών, μια συναλλακτική κίνηση σε ότι αφορά την αλυσίδα των αγροτικών εισροών (αγροτικά εφόδια, μηχανήματα - μικροεργαλεία, ζωικό κεφάλαιο, ενέργεια), η οποία θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας, λόγω του άμεσου της πληρωμής όλων των συντελεστών που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή των προϊόντων.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τον αγροτικό τομέα μέσω της Συμβολαιακής Τραπεζικής που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να εξασφαλίζουν τα αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις/ συνεταιρισμοί/ ομάδες παραγωγών έχουν τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων τους μέσω ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου δίνεται προτεραιότητα στον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας με επιδοτήσεις και λοιπές ενισχύσεις που μπορούν να φτάσουν έως και το 45% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Με ποιόν τρόπο η Τράπεζα Πειραιώς βοηθάει στην ενίσχυση των ΜμΕ;
Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που κατά καιρούς προκηρύσσονται τόσο από ευρωπαϊκούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), όσο και από εθνικούς φορείς (π.χ. ΕΤΕΑΝ Α.Ε). Τα εν λόγω χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν είτε σε συγχρηματοδοτούμενα δάνεια χαμηλού κόστους (ελάχιστα έξοδα φακέλου, προνομιακό επιτόκιο), είτε σε εγγυοδοσίες που δίνουν τη δυνατότητα στον πιστούχο να προσφέρει μειωμένες ή και καθόλου εξασφαλίσεις.

Αυτή τη στιγμή έχουν πάρει παράταση και είναι σε ισχύ οι δύο Δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (Τ.ΕΠΙΧ.), «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» και «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα», ενώ με το νέο έτος αναμένονται και νέες παρόμοιες δράσεις στις οποίες θα συμμετέχει η Τράπεζά μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής