Η Δωδεκάνησος χρειάζεται νέα πνοή και νέες αντιλήψεις (Παραγωγική αναδιάταξη)

Η Δωδεκάνησος χρειάζεται  νέα πνοή και νέες αντιλήψεις (Παραγωγική αναδιάταξη)

Η Δωδεκάνησος χρειάζεται νέα πνοή και νέες αντιλήψεις (Παραγωγική αναδιάταξη)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 197 ΦΟΡΕΣ

Βιβλιοκρισία οικονομικής μελέτης Κυριάκου Ι. Φίνα

Πρόσφατα, το Δεκέμβριο του 2016, κυκλοφόρησε ο ένατος τόμος που εκδίδεται από τη «Δωδεκανησιακή Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία (Δ.Ι.Λ.Ε.)-1948 και εδρεύει στην Αθήνα.

Ο εκδοθείς ένατος τόμος, εκτός από τα άρθρα συνεργατών του, στις σελίδες 369-404 παρουσιάζονται και βιβλιοκρίνονται ορισμένες μελέτες δωδεκανησιακού οικονομικού και φιλολογικού περιεχομένου. Μεταξύ των άλλων μελετών στον παρόντα τόμο βιβλιοκρίνεται και βιβλιοπαρουσιάζεται και η Μελέτη του συνεργάτη της “Ροδιακής” κ. Κυριάκου Ι. Φίνα, με τον τίτλο: «Η Δωδεκάνησος χρειάζεται νεά πνοή και νέες αντιλήψεις (παραγωγική αναδιάρθρωση), Ρόδος 2010.

Την επιμέλεια και φροντίδα του τόμου κάνει ο κ. Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς, Γενικός Γραμματέας της Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.).
Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της βιβλιοπαρουσίασής του.
«Ο Κυριάκος Ι. Φίνας, Επίτιμος Διευθυντής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δίνει αδιάλειπτα το πνευματικό “παρών” στα δωδεκανησιακά θέματα της Οικονομίας μας, προσφέροντάς μας αξιοσημείωτες μονογραφίες και άλλες Μελέτες.

«Πρόσφατα σπεύδει με αγάπη, ενδιαφέρον, στοργή θα έλεγα, αλλά και γνώση να αναπτύξει τις απόψεις του για την παραγωγική αναδιάταξη στα Δωδεκάνησα. Λακωνικός όπως πάντα, επιχειρεί μέσα από το πόνημά του που τιτλοφορείται: «Η Δωδεκάνησος χρειάζεται νέα πνοή και νέες αντιλήψεις», να εισαγάγει απόψεις και προτάσεις ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

«Από χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος για περικοπές στις μισθοδοσίες και γενικότερες θυσίες από μέρους των πολιτών, σε μια πορεία με παρατεταμένη στασιμότητα στην οικονομική ζωή του τόπου. Οι λόγοι είναι ποικίλοι που γενίκευσαν και στοιχειοθέτησαν το πρόβλημα, αγγίζοντας και το γεωγραφικό χώρο της Δωδεκανήσου.

«Η ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο. Από την Τουρκοκρατία περιήλθε στην Ιταλοκρατία, με μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις αλλά και με ισάριθμα σφάλματα και παραλείψεις. Η κατάσταση δεν είναι δυνατό να ορθοτομηθεί και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος, μπορεί όμως να προκύψει μερικώς ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου. Το θέμα ανασκαλίζει ο συγγραφέας και τέως διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με μια σειρά από δόκιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις.

«Μετά την ιστορική διαδρομή, προτείνει τρόπους αξιοποίησης των αγροτικών εκτάσεων και αστικών ακινήτων των νησιών μας, με οργανωτικό σχέδιο. Βρίσκεται αντίθετος στην πολιτική των πωλήσεων της Ροδίτικης γης, που ενδεχομένως να πρότειναν ορισμένοι ως εύκολη και προσιτή λύση. Γράφει χαρακτηριστικά, ότι επιβάλλεται η Δωδεκανησιακή δημόσια περιουσία που απέμεινε, να υποστηριχθεί επιχειρηματικά και «... να σταματήσει, προς το παρον τουλάχιστον, κάθε είδους εκποίηση. Ταυτόχρονα με κοινή απόφαση όλων των δωδεκανησιακών φορέων να διατυπωθεί κοινή απόφαση-αίτημα και να ζητηθεί από την κυβέρνηση, ώστε για τη δημόσια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που απόμεινε, να παραχωρηθεί η αξιοποίηση στο δωδεκανησιακό λαό, με τη νομική μορφή Ν.Π.Δ.Δ., ένα είδος παλαιού ΟΔΑΠΔΔ, όπως, ήταν από το 1952-1973...« (σελ. 19).

«Με αυτά τα λόγια και με πολλές προτάσεις, προσανατολίζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στους παραγωγικούς τομείς (αγροτικές, μεταποιητικές και τριτογενείς), με τον ισχυρισμό να επανεξεταστούν κάποιες μέθοδοι που απέτυχαν στο παρελθόν και την ευχή να αλλάξει η νοοτροπία των εμπλεκομένων. Οι αντιλήψεις του συγγραφέα, αν και ανήκει στη λεγόμενη «παλιά σχολή», είναι νεωτεριστικές και πρωτοπόρες. Στη σελίδα 33, παραθέτω συνοπτικά τα γενικά συμπεράσματά του.

«Τέλος, το παράρτημα στην έκδοση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφέρεται στους μειωμένους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και στις συχνές επιθέσεις τις οποίες δέχεται κατά καιρούς κάθε επαγγελματίας, από τα θεσπισμένα όργανα της πολιτείας, Συγκρίνει τους φόρους της Δωδεκανήσου με αυτούς άλλων κρατών, την εισροή μειωμένων ποσών στον προϋπολογισμό μας και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Και κλείνει το μελέτημά του με το αποκαρδιωτικό φαινόμενο αύξησης στα ξενοδοχεία, σε αντίθεση με τις μειώσεις που συντελούνται σε άλλες τουριστικές χώρες της Μεοσγείου.

«Ο Κυριάκος Ι. Φίνας, καταξιωμένος στον επαγγελματικό του χώρο, με αξιοπρόσεκτη προσφορά στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης της Δωδεκανήσου, για μια ακόμη φορά, προτείνει ανεπιφύλακτα λύσεις για την τοπική παραγωγική αναδιάταξη. Τα απροσέγγιστα για πολλούς επιστημονικά θέματα, τα αναγάγει σε πρακτικά, προσιτά και εφαρμόσιμα μέσα από ένα βιβλίο επίκαιρο, λόγω της οικονομικης κρίσης που διανύουμε σήμερα».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες