Στα τρακτέρ παραμένουν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου (βίντεο)

Στα τρακτέρ παραμένουν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 917 ΦΟΡΕΣ

Πιθανόν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και στην πόλη

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της νότιας Ρόδου, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν αντίστοιχα την πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που όπως λένε αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Χθες οι αγρότες της περιοχής έκλεισαν από το μεσημέρι και μετά την κυκλοφορία με τα τρακτέρ τους στην περιφερειακή οδό του Γενναδίου, μη επιτρέποντας να διεξαχθεί καθόλου η κυκλοφορία για τουλάχιστον δύο ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, αρκετοί από τους οποίους «εγκλωβίστηκαν» για αρκετή ώρα στα μπλόκα των αγροτών.

Η «Ροδιακή» βρέθηκε στο Γεννάδι και συνομίλησε με τους αγρότες, ενώ με δηλώσεις του ο εκπρόσωπός τους κ. Γιώργος Σαββίδης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και φέτος ως μέτρο πίεσης τον αποκλεισμό των δρόμων και την διακοπή της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις τους ο κ. Σαββίδης εξήγησε: «Τα αιτήματά μας είναι κοινά με τους υπόλοιπους συναδέλφους στην Ελλάδα. Έχει να κάνει με το ασφαλιστικό αφού οι εισφορές μας ως επί το πλείστον έχουν τριπλασιαστεί και το φορολογικό το οποίο και αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ αυξημένο. Αυτά που λένε ότι κανένας αγρότης δεν θα πληρώσει φόρο, εκτός από το 5% είναι ψέματα.

Συν τοις άλλοις είναι και το κόστος παραγωγής, το οποίο για εμάς τουλάχιστον εδώ στο νησί είναι πολύ επιβαρυμένο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Είναι προβλήματα τα οποία είναι βασικά και αφανίζουν τον κλάδο τον δικό μας. Τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείες που είμαστε ουσιαστικά ο ίδιος κλάδος».

Όσο για το ζήτημα της καταστροφής των καλλιεργειών από τα ελάφια ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε ότι «ένα θέμα που μας απασχολεί σοβαρά, είναι με τα ελάφια. Πριν από δύο μήνες είχαμε κάνει μια σύσκεψη, ανέλαβαν κάποια ανώτεροι από εμάς κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά δεν βλέπουμε να υλοποιείται τίποτα.

Έχουμε σπείρει τις καλλιέργειες μας, άλλοι ετοιμάζονται να φυτέψουν πατάτες και καρπούζια, αλλά το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση.

Τα μπλόκα είναι ένα μέτρο πίεσης ώστε να λυθεί κι αυτό το πρόβλημα. Δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση από τον ΕΛΓΑ, δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση από τους βουλευτές, δεν έχουμε πάρει απάντηση από κανένα. Όλο θα, θα και υποσχέσεις, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα.

Έρχονται και μας χρυσώνουν το χάπι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος περισσότερο, γιατί και οι άλλοι αντιπολίτευση κάνουν και μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν κι αυτοί, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Το πρόβλημα είναι έντονο, οι καλλιέργειες και ο κάμπος έχει πρασινίσει, αλλά αν περάσετε να δείτε τα ελάφια είναι περισσότερα από τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται στην περιοχή».


Ο συντονιστής των αγροτικών κινητοποιήσεων, σε ερώτηση για το πόσο θα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις είπε: «Κάθε μέρα θα εντείνεται και η πίεση. Ίσως να μην παραμείνουμε εδώ στο Γεννάδι, αλλά να προχωρήσουμε και προς την Ρόδο, αλλά τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή θα παραμείνουμε εδώ. Κάθε μέρα αποφασίζουμε τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα».

Ωστόσο οι αγρότες της νότιας Ρόδου που πρωτίστως ζουν και εργάζονται μαζί με τις οικογένειές τους στην περιοχή, ζητούν να λυθεί και το σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη. Ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε ότι «ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους που ζούμε εδώ στα χωριά είναι το θέμα του ιατρείου και το θέμα των γιατρών.

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη νότια Ρόδο υπάρχουν δύο γιατροί μόνο. Ουσιαστικά υπάρχει το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου το οποίο έπρεπε να έχει τουλάχιστον τρεις γιατρούς και αυτή τη στιγμή έχει μόνο έναν και είναι και η γιατρός της Απολλακιάς. Οι άνθρωποι αυτοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ούτως ώστε να νοιώσουμε κι εμείς λίγο ασφαλείς και με την ευκαιρία θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στους δύο γιατρούς που έχουν απομείνει».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων