Πεντάγνωμος, τρελο-μάρτης, γδάρτης και… κακός παλουκοκαύτης!

Πεντάγνωμος, τρελο-μάρτης, γδάρτης και… κακός παλουκοκαύτης!

Πεντάγνωμος, τρελο-μάρτης, γδάρτης και… κακός παλουκοκαύτης!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 608 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Ελενίτσας
Γεωπόνος στην Παναγροτική Ρόδου

Αυτά είναι ίσως τα πιο γνωστά από τα προσωνύμια που ο λαός έχει προσδώσει στον τρίτο μήνα του έτους, που θεωρείται απρόβλεπτος και αναποφάσιστος όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν.

Πέραν όμως της επιβεβαίωσης ή μη των χαρακτηρισμών αυτών, ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και αποτελεί την απαρχή πολλών εργασιών, στον κήπο και το χωράφι μας .*

Ξεκινώντας από τις σπορές και με γνώμονα το πέρας των ψυχρών ημερών του μήνα, θα προβούμε στην σπορά των καλοκαιρινών λαχανικών σε υπαίθρια σπορεία, ενώ ταυτόχρονα θα προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα της αρεσκείας μας ώστε να ξεκινήσουμε τις πρώιμες φυτεύσεις.

Η προετοιμασία του εδάφους ειδικά στα σημεία που έχουμε επιλέξει να κάνουμε το μποστάνι μας, είναι από τις πλέον σημαντικές εργασίες στο χωράφι, αφού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τα ζιζάνια πριν ολοκληρωθεί ο βιολογικός τους κύκλος, αλλά και τον εμπλουτισμό του εδάφους με την προσθήκη στις γραμμές φύτευσης οργανικών ή σύνθετων λιπασμάτων.

Το κλάδεμα των πυρηνόκαρπων δέντρων επ΄ουδενί δεν πρέπει να συνεχιστεί σε περίπτωση που αυτά βρίσκονται στην άνθιση ή οι οφθαλμοί τους βρίσκονται στη φάση του “φουσκώματος”.

Στην δεύτερη περίπτωση, αναμένουμε την πλήρη έκπτυξη τους, οπότε και επεμβαίνουμε με τον δεύτερο (ή τον πρώτο εάν δεν έχει προηγηθεί), ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα, για την πρόληψη προσβολής τους από μύκητες όπως το κορύνεο και ο εξώασκος.

Στα τέλη του μήνα επεμβαίνουμε στα ξινόδεντρα αφαιρώντας τους λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύοντάς τα, αποφεύγοντας ωστόσο όσο το δυνατόν τις μεγάλες τομές. Παράλληλα, σκόπιμο κρίνεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες κλαδέματος στα ελαιόδεντρα έως τα μέσα του μήνα.

Η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας πάνω από το όριο των 15 βαθμών, σηματοδοτεί την έναρξη των εμβολιασμών κυρίως των εσπεριδοειδών, αλλά και ορισμένων πυρηνόκαρπων δέντρων, ενώ παράλληλα μπορούν να κλαδευτούν τα επιτυχώς πραγματοποιημένα εμβόλια του φθινοπώρου, 8 έως 10 πόντους πάνω από το σημείο εμβολιασμού.

Στον κήπο και την αυλή μας, κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο στο αρδευτικό δίκτυο και επιδιορθώνουμε τις τυχόν υπάρχουσες βλάβες.
Φροντίζουμε για την απομάκρυνση των ζιζανίων, προβαίνουμε σε σκαλίσματα και λιπάνσεις σε όλα τα καλλωπιστικά φυτά και τους θάμνους και επανασχεδιάζουμε - προετοιμάζουμε τον λαχανόκηπό μας.

Αλλάζουμε ή συμπληρώνουμε το χώμα στις παλιές γλάστρες και μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες τα φυτά που θεωρούμε ότι λόγω μεγέθους το έχουν ανάγκη.

Εμπλουτίζουμε τα παρτέρια μας με εποχιακά λουλούδια όπως πετούνιες, κατηφέδες, γκαζάνιες, ζέρμπερες κ.α, αλλά και τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά.

* Ο Μάρτης, κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος και έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου αφιερωμένος στον θεό “Μαρς” που ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών και αργότερα ταυτίστηκε με τον θεό του πολέμου Άρη.
Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;