Καλά νέα για τη Ροδιακή Έπαυλη και το κτίριο Ακάβη

Καλά νέα για τη Ροδιακή Έπαυλη και το κτίριο Ακάβη

Καλά νέα για τη Ροδιακή Έπαυλη και το κτίριο Ακάβη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1327 ΦΟΡΕΣ

Ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Ν. Σαντορινιό και το δήμαρχο Ρόδου Φ. Χατζηδιάκο

Τα καλά νέα της χρηματοδότησης της ανακατασκευής της βίλας Ακάβη αλλά της παραχώρησης της εμβληματικής Ροδιακής Έπαυλης που φαίνεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ανακοίνωσαν την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η εντεταλμένη σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κα Βάσω Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα, έκαναν μία ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που “τρέχουν” αυτή την περίοδο και ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα σε κάποια θέματα που προχώρησαν αυτές τις ημέρες.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, μετά από δυόμιση χρόνια μεθοδικής προετοιμασίας, δυσκολιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, γίνεται η αξιοποίηση κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (σ.σ. Interreg, ΕΣΠΑ κτλ.). Μάλιστα, για ακόμα μία φορά, τόνισε ότι έκρινε σκόπιμο να υπάρχει πολιτική προϊστάμενη στον τομέα αυτό για να μπορέσουν να “τρέξουν” όσο γίνεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτή τη δύσκολη εποχή οι ίδιοι πόροι είναι ανύπαρκτοι, οι εθνικοί πόροι έχουν περικοπεί δραματικά, το ΕΣΠΑ λόγω Στόχου 2 είναι μειωμένο, «οπότε, ο στόχος ευθύς εξ’ αρχής αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι ν’ αξιοποιήσουμε και την ελάχιστη δυνατότητα χρηματοδότησης κάποιου προγράμματος, είτε είναι έργο υποδομών, είτε είναι δράσεων, είτε κατάρτισης και ενημέρωσης, είτε αναφέρεται στο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό».

Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος Ρόδου έχει καταθέσει είκοσι προτάσεις στο Interreg και μετά από μία πολύμηνη διαδικασία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι υπάρχουν τρία έργα που ο Δήμος θεωρεί σημαντικά τα οποία έχουν αξιολογηθεί και εντός των επόμενων ημερών μπαίνουν στην οριστική έγκριση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον πίνακα των χρηματοδοτούμενων δράσεων και έργων.

Εκείνο, όμως, που οριστικοποιήθηκε προχθές, με την επίσκεψη του κ. Σαντορινιού στο αρμόδιο Υπουργείο, ήταν μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος για την αξιοποίηση της βίλας Ακάβη. Όπως είπε ο Δήμαρχος, είναι ένα κτίριο περιουσία του Δήμου (σ.σ. βρίσκεται απέναντι από το παλιό νοσοκομείο), το οποίο είχε παραχωρηθεί για κοινωφελείς δράσεις από τον Ακάβη, που ήταν ο δωρητής, εδώ και δεκαετίες και πλέον είναι ερειπωμένο.

«Ήταν ένας στόχος και μία ευκαιρία», είπε στη συνέχεια και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Μεσαιωνικής Πόλης που επικαιροποίησαν μία παλιά μελέτη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, η Διεύθυνση προγραμματισμού υπέβαλε την πρόταση και μετά από διάφορες δυσκολίες, προχθές πήραν τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει η έγκριση για τη δημοπράτηση αυτού του έργου, που είναι προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 297 χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Χατζηδιάκος, ευχαρίστησε και τον Υφυπουργό γιατί, όπως είπε, μεταξύ άλλων θεμάτων που έχει αναλάβει να προωθήσει για το Δήμο, ήταν και αυτό μία από τις προτεραιότητες αφού υπήρχαν προθεσμίες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι μία σκέψη είναι το κτίριο αυτό, μόλις ολοκληρωθεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για να στεγαστεί το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο το οποίο σήμερα στεγάζεται σε ένα πολύ μικρό χώρο, φιλοξενούμενο του ιατρικού συλλόγου. Σημειώνεται ότι, τον επόμενο μήνα, η δομή του ΚΕΘΕΑ θα μεταφερθεί με πρωτοβουλία του Δήμου δίπλα από τα εξωτερικά ιατρεία στο παλιό νοσοκομείο όπου άδειασαν κάποια γραφεία.

«Πάνω απ’ όλα, όμως, το όφελος, η προσθετική αξία για το Δήμο και τους δημότες είναι ότι ένα νεοκλασικό κτίριο που είχε παραχωρηθεί πριν πολλά χρόνια με δωρεά στο Δήμο και ουσιαστικά κατέρρεε, θα έχουμε τη χαρά σε λίγο καιρό να δούμε ότι συνυπογράφουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσει η ανακαίνισή του εκ βάθρων», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Το κτίριο αυτό, υπήρχε η σκέψη να γίνει για τον απόδημο Ελληνισμό, ωστόσο το συμβόλαιο παραχώρησής του ήταν υπό τον όρο της στήριξης κοινωνικών προνοιακών δομών. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στον πρόσφατα εκλιπόντα Λούη Σορωνιάτη και τον Ηλία Τομάζο και τα σχέδιά τους να αξιοποιηθούν δύο άλλα ακίνητα στη Ρόδο για τη φιλοξενία των σπουδαστών-φοιτητών δεύτερης και τρίτης γενιάς και δεσμεύτηκε ότι θα τα συνεχίσουν.
Έτσι, η επισκευή και η ανακατασκευή της βίλας Ακάβη θα προοριστεί για άλλο σκοπό που συνάδει και με το γύρω χώρο που είναι το παλιό νοσοκομείο, το Ορφανοτροφείο κτλ.

Ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τον Υπουργό γιατί, όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ενταχθεί πριν δύο χρόνια, και έχει να κάνει με τα μέτρα ασφάλειας του λιμανιού, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, για τυπικούς λόγους ενώ υπήρχε η μελέτη δεν είχε ενταχθεί. Όλα αυτά τα έργα θα συμβάλουν στο να πάρει μπρος η τοπική οικονομία, σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αποκατάσταση του κτιρίου Ακάβη, το οποίο θα ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στην ειδική πρόσκληση για κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα είναι ότι το κτίριο αυτό είναι ιστορικό και έχει γίνει μία «πληγή» στην πόλη έτσι όπως είναι παρατημένο και, πραγματικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Δήμος της Ρόδου προσπαθούσε να βρει χρηματοδοτικά προγράμματα. Γι’ αυτό άλλωστε και η μελέτη ήταν ακόμα σε δραχμές!

Και δήλωσε: «Είναι μία σημαντική εξέλιξη και θα έλεγα ότι στον ευρύτερο χώρο βρίσκονται και άλλα ιστορικά κτίρια τα οποία πρέπει να δούμε τη χρήση τους, να συζητήσουμε ως πόλη το πως θα χρησιμοποιηθούν, όπως είναι το παλιό νοσοκομείο αλλά και η Ροδιακή Έπαυλη».


Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παραχώρηση του εμβληματικού κτιρίου, ενημερώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η τροπολογία, έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία και προχωράει προς τη Βουλή προκειμένου επιτέλους να ψηφιστεί και να παραχωρηθεί και μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «ίσως να υπάρχει και μία έκπληξη στην παραχώρηση».

Από την πλευρά της, η κα Ξεπαπαδάκη περιέγραψε τα τρία προγράμματα του Interreg που ο Δήμος Ρόδου κατάφερε να εντάξει και είναι από τους λίγους φορείς που κατάφερε να πάρει τρία και μάλιστα με υψηλούς προϋπολογισμούς ενώ στο ένα είναι και επικεφαλής εταίρος.

Αυτό είναι το πρόγραμμα «Ευκίνηση», συνολικού προϋπολογισμού 1.595.000 ευρώ και για το Δήμο Ρόδου ανέρχεται στα 621 χιλιάδες ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη τηλεματικών συστημάτων για τους επιβάτες των λεωφορείων του ΡΟΔΑ, για ενημέρωση των επιβατών και μέσα στα λεωφορεία και εκτός. Όπως επίσης, αφορά, και στην προμήθεια δύo mini-bus.

Το δεύτερο είναι το «Συν-εργείν» και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου με συνολικό προϋπολογισμό για το Δήμο Ρόδου τα 401 χιλιάδες ευρώ.
Το τρίτο έχει το ακρωνύμιο «Aqua» και αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων οικιακής κομποστοποίησης και o προϋπολογισμός για το Δήμο Ρόδου είναι 250 χιλιάδες ευρώ.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι επειδή έχουμε πολλά πάρκα, θα τοποθετηθούν αυτές οι μονάδες μέσα σ’ αυτά, φθάνει να υπάρξει ενημέρωση και να πηγαίνουμε εκεί όλα αυτά τα απορρίμματα.

Στη συνέχεια, η κα Ξεπαπαδάκη ενημέρωσε ότι, μέχρι τον Ιούλιο, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία του βρεφονηπιακού σταθμού στην Ιαλυσό. Η πρόταση που έχουν υποβάλει για τ’ αντιπλημμυρικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και περιμένουν την απόφαση ένταξης. Επίσης, σε ένα μήνα από τώρα θα πρέπει να υποβάλουν νέα πρόταση για την ανάπλαση στο Ροδίνι. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Διεύθυνση προγραμματισμού έχει ήδη συντάξει φάκελο για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και αποστέλουν την περιμετρική για να εξετάσουν υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκκινήσουν την όλη διαδικασία.

Όσο αφορά στο Ροδίνι, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι υπάρχει ανοιχτό ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής δράσης, προστασίας κληρονομιάς αυτού του είδους των πάρκων. Έτσι, ετοιμάζουν τη μελέτη για το Ροδίνι μετά από εγγραφή στον προϋπολογισμό και σε συνεννόηση και με τον Περιφερειάρχη και με τον Πρόεδρο της «Φυτώριο Α.Ε.», τον κ. Μπαριανάκη, 1 εκατ. ευρώ να διατεθεί από την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση του πάρκου στο Ροδίνι.

Είπε, ακόμη, ότι μετά τις αγκυλώσεις του 4412 που ξεπέρασαν, χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε 32 μικρά και μεγάλα έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το 1,145 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας για τα σχολεία, όπως και άλλες δύο μικρότερες χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις σε σχολεία, 330 χιλιάδες ευρώ που από τον Οκτώβριο περίμεναν να δημοπρατήσουν για τα πεζοδρόμια της πόλης και είναι και κάποιες άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του νησιού. Ευελπιστούν ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν γίνει οι διαγωνισμοί γι’ αυτά. Όμως, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από μη τουριστικές περιοχές και θα φθάσουν σ’ αυτές στο τέλος της περιόδου.

Κλείνοντας, όμως, ο Δήμαρχος, είπε το εξής: «Πρέπει να τρέξουμε αυτή την περίοδο τα μεγάλα. Και την περιμετρική παρ’ ότι αντιδρούν κάποιοι και μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ρόδου, είτε για ίδια συμφέροντα είτε γιατί πάνε να προστατέψουν περιουσία δική τους ή όχι. Θα έρθει η ώρα που θα τους κατονομάσω!», και θέλησε να στείλει το μήνυμα: «Αλίμονό τους έτσι και μπουν μπροστά. Θα βγω κεντρικά, θα τους καταγγείλω, θα τους κατονομάσω, φθάνει να προχωρήσει η χρηματοδότηση και η μελέτη περιβαλλοντικών όρων που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο»!

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα