Ελεύθεροι χωρίς όρους για τις προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ιαλυσού

Ελεύθεροι χωρίς όρους για τις προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ιαλυσού

Ελεύθεροι χωρίς όρους για τις προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ιαλυσού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 593 ΦΟΡΕΣ

Απολογήθηκαν χθες στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους, ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέργος Στάγκας και άλλα τρία άτομα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση των προσλήψεων 57 ατόμων από την πρώην ΔΕΥΑΙ και την ΔΕΥΑΡ.

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Άκη Δημητριάδη και Καληρόη Νικολιδάκη πέρασαν χθες διαδοχικά την πόρτα του Ειδικού Ανακριτή Ρόδου όπου και έδωσαν εξηγήσεις για την υπόθεση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι αποφάσεις που λήφθησαν «αποσκοπούσαν στο ευρύτερο συμφέρον του Δήμου και ελήφθησαν πάντα μετά από γνωματεύσεις των νομικών υπηρεσιών αλλά και εξειδικευμένων προς τούτο δικηγόρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι τόνισαν μεταξύ άλλων πως τις αποφάσεις αυτές τις έστελναν «για έγκριση τόσο στον Δήμο Ιαλυσού όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον , και μετά την λήψη των αποφάσεων , το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τις μισθοδοσίες αυτές , δημιουργώντας ένα επιπλέον τεκμήριο νομιμότητας σε όλους τους. Αλλά και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απευθύνθηκαν συνηγόρησε υπέρ της απόφασης την οποία ελάβανε».

Με δεδομένα όλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι επεσήμαναν πως«αποδεικνύεται λοιπόν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πράξαμε χωρίς δόλο αλλά αντιθέτως με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Περαιτέρω , δεν επήλθε ελάττωση της περιουσίας του Δήμου ή της ΔΕΥΑ , αφού οι μισθοί που καταβλήθηκαν αφορούσαν πραγματοποιηθείσες υπηρεσίες των υπαλλήλων της ΔΕΥΑ».

Οι ίδιοι τόνισαν επίσης πως «οι δε μισθοί που καταβλήθηκαν εξυπηρετούσαν διαρκείς και μόνιμες ανάγκες της Δημοτικής Υπηρεσίας και μάλιστα κάτω από την απειλή απένταξης του έργου της αποχέτευσης σε περίπτωση που δεν τηρούντο οι χρονικές προθεσμίες αλλά και οι πιστοποιήσεις των εκτελεσθέντων έργων.

Απιστία θα συντελείτο εάν έκλεινε η ΔΕΥΑ Ιαλυσού και δεν ολοκληρωνόταν το αποχετευτικό έργο με ζημία η οποία θα ζημίωνε αφενός τον Δήμο και κατ΄ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και θα δημιουργούσε επιπλέον αξιώσεις για επιστροφή κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Πέραν δε αυτών , η επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των κατοικιών και ξενοδοχείων ήταν πρωταρχικής σημασίας και φυσικά η καθυστέρηση υποδομής και συντήρησης ενός κατεστραμμένου δικτύου θα είχε άμεση επίπτωση και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική ζωή των επιχειρήσεων της περιοχής».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή κάποιου όρου.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, τον Γενάρη του 2014 στην Πταισματοδίκη Ρόδου, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της:

- Απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ και της
- Παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Αφορμή ωστόσο για την εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε η έκθεση η οποία υπογράφεται από τον σύμβουλο- επιθεωρητή του ΑΣΕΠ κ. Κωνσταντίνο Σιδέρη, και στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις δύο υπηρεσίες και στις προσλήψεις προσωπικού στις οποίες είχαν προβεί τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από την ΔΕΥΑΡ προσελήφθησαν 57 υπάλληλοι (πρώην της ΔΕΥΑΙ), οι οποίοι αν και έληξαν οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Εν συνεχεία παρά το γεγονός ότι οι πράξεις αυτές, δηλαδή της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου, ακυρώθηκαν, οι υπηρεσίες συνέχισαν να απασχολούν το προσωπικό και να του καταβάλλουν μισθούς.
Σύμφωνα με την έκθεση οι περιπτώσεις αυτές χρονολογούνται από το 2010 έως το 2012.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν και κατέθεσαν ανομωτί ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας και ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς ως πρόεδροι των δύο υπηρεσιών, καθώς και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

Σημειώνεται τέλος πως υπήρξε εισήγηση του ίδιου του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, τον Σεπτέμβριο του 2014, για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο καθώς όπως αναφέρονταν μεταξύ άλλων, από την προκαταρκτική εξέταση που είχε γίνει, είχε προκύψει ότι υπάρχουν αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου που αναφέρουν ότι έπρεπε οι 57 αυτοί εργαζόμενοι να απορροφηθούν στην νέα Καλλικρατική εταιρεία ύδρευσης του δήμου μας.

Επίσης υπάρχουν γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Κράτους με το ίδιο σκεπτικό, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός πως μόλις το ΑΣΕΠ ζήτησε την απόλυση τους, η επιχείρηση έλυσε τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη μόνο για τον κ. Στάγκα και τρία μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, για την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς