Θα εορταστεί στο Ροδίνι σήμερα η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Θα εορταστεί στο Ροδίνι σήμερα  η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Θα εορταστεί στο Ροδίνι σήμερα η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 367 ΦΟΡΕΣ

Με μία μεγάλη γιορτή στο Ροδίνι, σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου θα γιορτάσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί η 2α Απριλίου.

Χθες, τα στελέχη του Κέντρου μαζί με τρεις καταξιωμένους συγγραφείς παδικής λογοτεχνίας, τον κ. Μάνο Κοντολέων, την κα Λίλλη Λαμπρέλλη και την κα Μαρία Παπαγιάννη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με αφορμή το κλείσιμο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ και την τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν σήμερα στο Ροδίνι.

Καλωσορίζοντας τους συγγραφείς, η προϊσταμένη του Κέντρου κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από τον Ιανουάριο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου επισκέφθηκε νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια εντός και εκτός πόλης Ρόδου,

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια δημιουργικής γραφής με αφορμή τα βιβλία των καλεσμένων συγγραφέων καθώς και εργαστήρια μετάφρασης.

Στα εργαστήρια αυτά, συμμετείχαν πάνω από 1800 μαθητές και μαθήτριες. Δηλαδή, όπως είπε, ένας τεράστιος αριθμός συμμετεχόντων, οι οποίοι στη συνέχεια πήραν μέρος και στους μαθητικούς διαγωνισμούς που κάθε χρόνο προκηρύσσει το Κέντρο.

Έτσι, άρχισαν να κατακλύζουν το Κέντρο…δεκάδες δράκοι, γιατί φέτος ο εικαστικός διαγωνισμός στα νηπιαγωγεία είχε θέμα το δράκο της Ρόδου και φυσικά εκατοντάδες παραμύθια από δημοτικά σχολεία όλου του νησιού, μια και το θέμα φέτος είναι «προφορική παράδοση, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι».

Επίσης, τα γυμνάσια συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες και τα παιδιά του λυκείου πήραν μέρος στο διαγωνισμό ρητορικής και δοκιμίου «θέσεις-αντιθέσεις» με θέμα τη σύγχρονη δημοκρατία.

Οι δύο ομάδες που προσκλήθηκαν είναι από το Λύκειο Αρχαγγέλου και το Κολέγιο Ρόδου, οι οποίες θα αναμετρηθούν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα το πρωί.

Η Επιτροπή που θα κρίνει τη νικήτρια ομάδα αποτελείται από: Τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Καλαβάση, τη δημοσιογράφο κα Ρένα Διακίδη και τη δικηγόρο κα Πέπη Παπαπαύλου.

Σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Ροδινιού, διοργανώνεται η μεγάλη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, οπότε και θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στα παιδιά που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς.

Στο σημείο αυτό, η κα Τρυποσκούφη, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των στελεχών και των συνεργατών του Κέντρου, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν κάθε χρόνο στις δράσεις του γι’ αυτή τη μεγάλη, συγκινητική, όπως είπε, ανταπόκριση καθώς και για την εμπιστοσύνη τους. Επίσης, τις εκδόσεις «Πατάκη», για τη μακροχρόνια και τη δημιουργική συνεργασία.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς μίλησαν για την εμπειρία τους ενώ χθες το πρωί επισκέφθηκαν σχολεία που είχαν δουλέψει με εργαστήρια πάνω στα βιβλία των συγγραφέων, στις Καλυθιές, την Ιαλυσό και το Παραδείσι και σήμερα θα επισκεφθούν σχολεία εντός της πόλης.

Ξεκινώντας ο κ. Κοντολέων εξέφρασε τη χαρά του που για πολλοστή φορά βρίσκεται στη Ρόδο αλλά και ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από ένα φορέα του Δήμου. Όπως είπε, η επαφή του με τα παιδιά ήταν πολύ όμορφη ενώ ήταν η τρίτη φορά που βρισκόταν σε σχολείο της Ιαλυσού και είδε το πάθος και τη ζωντάνια με την οποία οι δάσκαλοι μετουσιώνουν στα παιδιά την αγάπη για τη λογοτεχνία.

Η κα Λαμπρέλλη, εξέφρασε και εκείνη τη χαρά της που βρίσκεται στη Ρόδο αλλά και επειδή το θέμα που επελέγη είναι η προφορική λογοτεχνία, το παραμύθι, ο μυθικός λόγος ευρύτερα.

Μάλιστα, δήλωσε ξαφνιασμένη και με τους δασκάλους και με τα παιδιά καθώς διάλεξαν ένα μαγικό παραμύθι που είναι από τα πιο δύσκολα είδη, όμως, ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ. Μετά διαπίστωσε το τρομερό ενδιαφέρον που επέδειξαν για το διαγωνισμό και έκαναν πολλές ερωτήσεις.

Επίσης, το ενδιαφέρον που εξέφρασαν για το λαϊκό παραμύθι για το οποίο είπε ότι προσφέρει εμπιστοσύνη στη ζωή και αντοχή και είναι κάτι που το χρειαζόμαστε πολύ στις μέρες μας.

Η κα Παπαγιάννη, από την πλευρά της, είπε ότι, ειδικά αυτή την περίοδο, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τα παραμύθια γιατί τα παραμύθια θα τους μάθουν κάτι πολύ σημαντικό, ότι κανείς δεν κάνει πίσω αλλά πρέπει να τολμήσεις να μπεις στο σκοτεινό δάσος, να τα βάλεις με τους δράκους, με τα στοιχειά, με τους εφιάλτες σου δηλαδή και με τα πράγματα που σε τρομάζουν «και αυτή την περίοδο τα παιδιά έχουν πάρα πολλά πράγματα που τους τρομάζουν, η κρίση έχει περάσει μέσα απ’ όλες τις χαραμάδες. Και, πραγματικά, τα παραμύθια θα τους μάθουν ότι πρέπει να βγουν στο δάσος της ζωής, να τα βάλουν με τους φόβους τους, να τολμήσουν και να μπορέσουν να κατακτήσουν το αδύνατο».

Όπως είπε η λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, είναι θέμα επιβίωσης και «σίγουρα, η λογοτεχνία δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο αλλά μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπους με κρίση, μπορεί ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να γεμίσει τα παιδιά ερωτηματικά γιατί από ένα ερωτηματικό ξεκινάνε όλα και πρέπει να ξεκινάνε όλα», όπως είπε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Κέντρο, με τους συγγραφείς αυτούς, θα επισκεφθούν τις ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς προγράμματος του Κέντρου «Λογοτεχνικές διαδρομές».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη