«Φτάνει η παραπληροφόρηση για τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο»

«Φτάνει η παραπληροφόρηση για τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο»

«Φτάνει η παραπληροφόρηση για τον υποσταθμό στον Άγιο Νικόλαο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1037 ΦΟΡΕΣ

Του Αθανάσιου Δηλανά

Παρακολουθώ με προσοχή τις τελευταίες αντιδράσεις για τον Υ/Σ- Κέντρο Διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου από το Σύλλογο ΑΠΟΠΙΕΣ , την κινητικότητα της αντιπολίτευσης του Δήμου Ρόδου και την τριπλή συμμετοχή στη συνάντηση διαμαρτυρίας στη συγκέντρωση τη περασμένη Πέμπτη του περιφερειακού Συμβουλίου με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Φλεβάρη.

Η συμμετοχή της αντιπολίτευσης του Δήμου και κάποιων πρώην Δημάρχων δεν με εξέπληξε. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και κάποιοι πρώην Δήμαρχοι έχουν τους λόγους τους να συμμετέχουν. Άλλοι για μελλοντική ψηφοθηρία και άλλοι για να δικαιολογήσουν τις λανθασμένες επιλογές τους στο παρελθόν. Ελπίζω η αντιπροσωπεία της περιφέρειας να παραβρέθηκε εκεί για ενημέρωση και όχι για αντίδραση.

Πάντως όλοι ανεξαιρέτως οι άρχοντές μας, έχουν πλήρη αγνοία των σοβαρότατων αναγκών του δικτύου της Ρόδου. Δεν γνωρίζουν πόσο επισφαλής είναι η λειτουργία του δικτύου μετά την παρεμπόδιση κατασκευής του Υ/Σ. Πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση που θα προέλθει από την προβλεπόμενη αύξηση του τουρισμού; Επειδή, παρεμποδίζεται η κατασκευή του Υ/Σ οι γραμμές του Υ/Σ Ροδινίου είναι με πολύ υψηλά φορτία, τα οποία θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και κατά τους θερινούς μήνες με την υπερλειτουργία των κλιματιστικών θα τίθενται εκτός λειτουγίας.

Η υπερφόρτωση των γραμμών έχει ως αποτέλεσμα, αυξημένες απώλειες οι οποίες για να καλυφθούν απαιτείτε πρόσθετη παραγωγή από το εργοστάσιο.
Η αύξηση της παραγωγής σημαίνει αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου. Το κόστος αυτού του πετρελαίου το πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής αλλά και η ελληνική οικονομία λόγω των αυξημένων εισαγωγών πετρελαίου.

Η υπερκατανάλωση του πετρελαίου, συνεπάγεται αύξηση των εκπομπών αερίων ρύπων στη ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Βέβαια όλα τα παραπάνω, δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στα κέρδη που μπορεί να έχει ένας πολιτικός ή μια παράταξη στις επόμενες εκλογές.

Το θέμα που τέθηκε απ’ όλους όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μετέπειτα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Αυτό το θέμα πουλάει επειδή ο κόσμος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνει εάν αυτά που λέγονται είναι αλήθεια ή ψέματα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ. Για το λόγο αυτό, θα παραθέσω παρακάτω επίσημα στοιχειά από τις μετρήσεις και μελέτες της Ελληνικός Επιτροπής Πυρηνικές Ενέργειας Δημόκριτος για τα χαμηλόσυχνα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο 2005 (με αυτό το τίτλο μπορεί ο καθένας να μπει στο διαδίκτυο για να βεβαιωθεί ότι τα στοιχεία που παραθέτω είναι αληθινά.

Ο Υ/Σ-Κέντρο διανομής που πρόκειται να κατασκευασθεί δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για την υγειά των κατοίκων της περιοχής από ηλεκτρομαγνητικά πεδία για τους παρακάτω λόγους:
1) Το Κέντρο διανομής θα τροφοδοτείται με υπόγεια καλώδια υψηλής τάσεως 150.000 βολτ και από το κέντρο διανομής θα αναχωρούν υπόγεια καλώδια 20.000 βολτ που θα τροφοδοτούν τις γραμμές που δίνουν ρεύμα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στα υπόγεια καλώδια τα ηλεκτρικά πεδία εξουδετερώνονται πλήρως (σελίδα 31)…

Από την ανάρτηση στο διαδίκτυο της Ελλ. Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που προανέφερα. Η ένταση των μαγνητικών πεδίων που φθάνει στην επιφάνεια του εδάφους, ακριβώς πάνω από το υπόγειο καλώδιο, δεν ξεπερνά τα 2-3 μικροτέρσλα μΤ. (Σελίδα 31). Η μονάδα μικροτέσλα μΤ είναι η μονάδα μέτρησης των μαγνητικών πεδίων. Το επιτρεπόμενο όριο για τον άνθρωπο, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, είναι 100 μικροτέσλα (σελίδα 17) από την ανάρτηση στο διαδίκτυο της Ελλ. Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που προανέφερα.

2) Ο εξοπλισμός του υποσταθμού δεν παράγει ηλεκτρομαγνητικά πεδία (σελίδα 31) της προαναφερθείσας ανάρτησης στο διαδίκτυο.

3) το φυσικό μαγνητικό πεδίο της γης υπό την επίδραση του οποίου βρισκόμαστε συνεχώς είναι 45 μΤ (σελίδα 5) όπως αναφέρεται στην παραπάνω ανάρτηση.

4) Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού εκπέμπουν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Η ένταση τους μειώνεται με την απόσταση από τη συσκευή (σελίδα 30).

Κατά τη γνώμη μου, είναι καιρός οι πολιτικοί μας της τοπικής αυτοδιοίκησης να σοβαρευτούν και να ενημερώνονται όταν παίρνουν θέση για κάποιο θέμα που είναι απόλυτα εξειδικευμένο.

Διότι, εκτός από την ανησυχία που προκαλούν στην κοινωνία, κάνουν τεράστια οικονομική ζημία στη χώρα. Έτσι, διαλύσαμε την οικονομία της χώρας και σήμερα πληρώνουμε όλοι τα σπασμένα των ψηφοθηρικών τους ενεργειών.

Ως απόδειξη των παραπάνω, θα παραθέσω τα αποτελέσματα από την παρεμπόδιση κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγώγης στη νότια Ρόδο. Τα στοιχειά που θα παραθέσω προέρχονται από δική μου μελέτη 8 σελίδων στην οποία φαίνονται αναλυτικά η υπερβολική κατανάλωση καυσίμου, επειδή οι μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για να μη σβήσει η Ρόδος καταναλώνουν υπερδιπλάσιο και ακριβότερο καύσιμο σε σχέση με τις μηχανές του νέου εργοστασίου.

Επίσης, η ΔΕΗ αναγκάσθηκε όλα αυτά τα χρόνια της καθυστέρησης αφ’ ενός να αγοράζει φορητές μηχανές για προσωρινή λύση και αφετέρου να ενοικιάζει με μεγάλο κόστος ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τους θερινούς μήνες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και να αποφευχθούν οι διακοπές ηλεκτροδότησης που θα κατέσρεφαν την οικονομία του τόπου και τον τουρισμό. (Η μελέτη είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο).

Η παρεμπόδιση κατασκευής του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Ρόδο επί 20 περίπου χρόνια μέχρι το 2014, που άρχισε η κατασκευή του, κόστισε στη ΔΕΗ και στο ελληνικό κράτος 397.706.249 ευρώ. Το παραπάνω ποσόν θα αυξάνεται μέχρι που θα λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο. Τη ζημία αυτή την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και το μερίδιο της κρατικής ζημίας το πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι με τους φόρους που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν.

Στην περίπτωση του εργοστασίου, κάποιοι αυτοδιοικητικοί μας έκαναν ψηφοθηρική πολιτική και κάποιοι άλλοι (πολίτες) είχαν μικροσυμφέροντα. Μερικοί από τους τότε αυτοδιοικητικούς είναι ακόμη και σήμερα στην ενεργό πολιτική και αντιδρούν στην κατασκευή του υποσταθμού χωρίς καμία ενημέρωση γι’ αυτά που ισχυρίζονται.

Τη μελέτη 8 σελίδων που προανέφερα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την παραπάνω ζημία, την έδωσα και στο δήμο Ρόδου (δικηγόρο κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου) το 2014 και χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο από το δήμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας παράλληλα με τις ενέργειες της ΔΕΗ, όταν ο σύλλογος της Κατταβιάς είχε προσφύγει για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της για να σταματήσει το έργο. Ευτυχώς αυτή τη φορά απορρίφθηκε η προσφυγή τους. Παρόμοια οικονομική ζημία (όχι βέβαια τόσο υψηλή όπως παραπάνω) έχουμε και από την παρεμπόδιση κατασκευής του νέου υποσταθμού. Βέβαια, οι ζημίες αυτές πληρώνονται απ’ όλους μας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B