Αναγκαστικά μέτρα από τον δήμο Ρόδου για την είσπραξη οφειλών

Αναγκαστικά μέτρα από τον δήμο Ρόδου για την είσπραξη οφειλών

Αναγκαστικά μέτρα από τον δήμο Ρόδου για την είσπραξη οφειλών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Σε αναγκαστικά μέτρα θα ξεκινήσει να προβαίνει ο Δήμος για να εισπράξει τις οφειλές παρελθόντων ετών προς αυτόν αφού πρόκειται για μνημονιακή απαίτηση, όπως προμήνυσε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός και ο ισολογισμός για τη χρήση του οικονομικού έτους 2015.

Καταρχήν, χθες πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις του δ.σ., με την πρώτη να είναι για τον απολογισμό και τον ισολογισμό και τη δεύτερη για τρέχοντα θέματα. Οι τόνοι ανέβηκαν κάποια στιγμή όταν το μέλος της παράταξης του κ. Γιώργου Υψηλάντη, κα Ευαγγελία Παναή σχολίασε το γεγονός των πολλών απουσιών με τον Δήμαρχο πάντως να την παροτρύνει να κοιτάξει τα έδρανα καθώς οι περισσότερες απουσίες ήταν από πλευράς της μειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν παρίστατο κανείς από τους επικεφαλής των παρατάξεων ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, που ήταν και ο μοναδικός.

Το γεγονός σχολίασε και ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Σάκης Στάγκας, με τον Δήμαρχο πάντως να τονίζει ότι η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και των Αντιδημάρχων παρίσταται, αν και δικαιολόγησε αρκετούς από τους απόντες της μειοψηφίας, λόγω των ημερών.

Στην εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν υποχρέωση σε ειδική συνεδρίαση του δ.σ. να ψηφίσουν τον ισολογισμό και τον απολογισμό του Δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της χρήσης 2015.

Σημειώνεται ότι, παρών ήταν χθες και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Ψαρός η Εταιρεία του οποίου ανέλαβε να πραγματοποιήσει τον έλεγχο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον απολογισμό, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και ενέκρινε τον προέλεγχο απολογισμού για το οικονομικό έτος 2015 βάσει της εισήγησης του ταμία του Δήμου. Τα έσοδα αλλά και τα έξοδα ανήλθαν στα 206.987.477.05 εκατομμύρια ευρώ και αυτός είναι ο απολογισμός.

Όσο αφορά στον ισολογισμό, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να κάνει μία πολιτική τοποθέτηση και είπε ότι είναι μία πράξη που αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτή είναι της 31ης Δεκεμβρίου του 2015.

Όπως είπε, λοιπόν, ο προκάτοχός του, ο κ. Γιάννης Περδίκης και η Δημοτική Αρχή έχουν κάνει μία προσπάθεια να έρθει ο Δήμος σε μία καλύτερη κατάσταση η οποία έχει να κάνει με το πως θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αλλά και τα θετικά από τη συνένωση των πρώην δέκα Δήμων, τα μεγέθη τα οποία είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα και βέβαια να μπορέσει ο Δήμος να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει μπροστά.

Η διαπίστωση, λοιπόν, του ίδιου είναι ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου ήταν πολύ δύσκολα και έπρεπε να γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά, κυρίως από τις οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποτυπωθούν τα πραγματικά μεγέθη που αφορούν στα έσοδα, τις οφειλές, τα ακίνητα και όλα όσα συνιστούν την κατάστασή του.

Είπε, λοιπόν, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν περάσει σε μία δεύτερη φάση που είναι, πλέον, η διαχείριση αυτών των μεγεθών και η αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην πορεία.

Όμως, αυτή τη φορά είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα πολιτικά, διότι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν και τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, παρ’ ότι δεν υπάρχει τεχνοκρατικά δικαίωμα ελιγμού.

Είπε, ακόμη, ότι όλοι γνωρίζουν τις παθογένειες που έχουν προκύψει και πως προσπαθεί ο Δήμος να τις ξεπεράσει σε σχέση με την κοινωνία.

Ένα παράδειγμα, μάλιστα, που έφερε είναι ότι ξαφνικά το 2014 βεβαιώνουν για πρώτη φορά 7-7.5 εκατ. ευρώ, κάνουν δηλαδή βεβαιωτικούς καταλόγους που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα έχοντας απέναντι μία κοινωνία ήδη επιβαρυμένη με μέτρα και απ’ ότι φαίνεται επιλέγει να αφήσει τον Δήμο τελευταίο, ίσως γιατί είναι πιο κοντά του. Παρ’ όλα αυτά, ευελπιστεί ότι προσπαθούν και έχουν αυξήσει τα έσοδα, κάτι που είναι ένας καθημερινός αγώνας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι αναμένουν και το νομοσχέδιο για τις δόσεις με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους στο Δήμο και θα είναι μια καλή ευκαιρία και γι’ αυτούς να διευκολυνθούν και για το Δήμο να εισπράξει χρήματα. Επίσης, υπάρχει και η διάταξη για τα 35 εκατ. ευρώ του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. η οποία με διαπιστωτική πράξη θα έρθει να μειώσει το ποσό των 85 εκατ. ευρώ που είναι οι οφειλές που διεκδικεί γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.

Όμως, και πάλι υπάρχει επισφάλεια σ’ αυτό το ποσό, ωστόσο θα έχει αποτυπωθεί η πραγματικότητα η οποία, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, έχει ως εξής: Όποιος οφείλει μεγάλο ποσό από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. πάει δικαστικά, κερδίζει και ο Δήμος δεν εισπράττει κάτι, παρά μόνο μικρά ποσά από πολίτες που δεν έχουν μεγάλες οφειλές και τους συμφέρει να πληρώσουν μία δόση για ν’ «ανοίξει» το ΑΦΜ τους μέχρι θεραπείας από τη νομοθεσία.

Όπως ανέλυσε ο ορκωτός ελεγκτής, οι απαιτήσεις του Δημου ανέρχονται στα 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία 21.680.000 ευρώ προέρχονται από χρήσεις μέχρι το 2009, 56 εκατ. από το 2010 μέχρι το 2014 και 7,6 εκατ. ευρώ το 2015. Σημείωσε, ακόμη, ότι για τα 21 εκατ. ευρώ εκτιμούν ότι έχουν εκατό τοις εκατό επισφάλεια και ότι δεν θα εισπραχθούν.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις με τον κ. Στάγκα (σ.σ. ο οποίος εκπροσώπησε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Στράτου Καρίκη), να επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει από παλιά για μία ειδική συνεδρίαση του δ.σ. με θέμα μόνο τα οικονομικά του Δήμου. Είπε, ακόμη, ότι η Ένωση των δέκα Δήμων στο νησί ήταν καταστροφική και έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει τον απολογισμό και τον ισολογισμό. Το ίδιο έκανε γνωστό και η κα Παναή.

Ο κ. Διακοσταματίου
Στη δευτερολογία του ο κ. Διακοσταματίου, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του κ. Στάγκα να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα οικονομικά ώστε να ληφθούν αποφάσεις και δημόσια να καταγραφούν οι θέσεις διότι όταν πάνε π.χ. να κάνουν κατασχέσεις να μην τους καταγγέλλει η μειοψηφία.

Επίσης, πρότεινε να γίνει μία κουβέντα με πολιτικό περιεχόμενο στο δ.σ., όπως για παράδειγμα για την εισφορά σε γη και χρήμα και τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία που εν μία νυκτί με νόμο έφυγαν από την υποχρέωση, όπως είπε, και αν θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επανέλθει.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος ζήτησε από το δ.σ. να ψηφίσει τον απολογισμό και τον ισολογισμό και είπε: «Εδώ είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και πρέπει να βρίσκουμε πάντα τη μέση οδό. Και ο Δήμος να πηγαίνει καλά και ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος».

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, καταρχήν είπε ότι οι παρατηρήσεις του κ. Στάγκα ήταν καίριες. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το μεγάλο πλήγμα για το Δήμο ήταν η απώλεια του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αφού όταν ένας Δήμος γνωρίζει ότι έχει ίδια έσοδα της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, είναι αυτονόητο ότι δεν επισπεύδει ούτε κατασχέσεις ούτε πιέζει τον πολίτη να εξοφλήσει τις παλιές του οφειλές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ήδη ΠΟΕ της τάξεως των 76-77 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 33 εκατ. ευρώ ήταν από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και με την κατάργησή του λόγω της τροπολογίας θα δοθεί το πράσινο φως από νομοθετικής πλευράς με μία διαπιστωτική πράξη του δ.σ. να διαγραφούν. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι ανεξάρτητα του πως καταργήθηκε ο δημοτικός φόρος, ενέχει και μία αδικία η διαγραφή των βεβαιωμένων, ανεξάρτητα της οικονομικής κρίσης, ανάμεσα σ’ εκείνους που ήταν συνεπείς και σ’ εκείνους που ήταν ασυνεπείς.

Είπε, μάλιστα, ότι αν δεν περάσει η τροπολογία στο νομοσχέδιο Σκουρλέτη θα φέρει εισήγηση στο δ.σ. και θα ζητήσει την ομόφωνη απόφαση του δ.σ. για διαγραφή των βεβαιωμένων για να μπορεί να κινηθεί η ιδιωτική μηχανή.

Από εκεί και πέρα, μένουν 50 εκατ. ευρώ χονδρικά, και θύμισε ότι το 2015 ο Δήμος προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές προς αυτόν από 100 χιλιάδες ευρώ μέχρι και 2 εκατ. ευρώ, ανάμεσα τους και μεγαλοξενοδόχοι. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό ούτε η κοινωνία το αντέχει και δεύτερον τέτοια ποσά είναι καθαρά διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και δη σε βαθμό κακουργήματος και αυτό βαρύνει το σύνολο του δ.σ.

Τότε δόθηκε η δυνατότητα των εκατό δόσεων και έσπευσαν αρκετοί οπότε η προσπάθεια κύλησε…αναίμακτα. Και είχαν δεσμευτεί για τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ, που ήταν υποχρεώσεις από 10 χιλιάδες ευρώ έως και 100 χιλιάδες ευρώ, να προχωρήσουν το 2016, κάτι που δεν έγινε όμως. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, από το Φεβρουάριο του 2016 ήταν σε διαβούλευση το σχέδιο Κουρουμπλή που περιελάμβανε και ρύθμιση των 24 δόσεων κι ο ίδιος πίεζε για 36 δόσεις.

Όπως είπε, λοιπόν, με το που θα περάσει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη θα αρχίσει η καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών ότι από εδώ και πέρα ο Δήμος θα πρέπει να περάσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των οφειλών προς αυτών παλαιών οικονομικών χρήσεων.

Για τις Ρόδων-ΑΔΕΚΤ-ΑΔΕΚΑΜ είπε ότι είναι σε εξέλιξη και οι τρεις και μάλιστα η «Ρόδων» από το 2011 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 5,5 εκατ. ευρώ. «Δεν τα χρωστούσε αυτή η Δημοτική Αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε ότι, αν και τα βγάζει ο Δήμος, είναι πραγματικά έσοδα που ο Δήμος πρέπει να τα δίνει ανταποδοτικά στον πολίτη ή για την εκτέλεση κάποιων έργων.

Για τις ΑΔΕΚΤ-ΑΔΕΚΑΜ, οι οφειλές ανέρχονται στα 7,028 εκατ. ευρώ για τα οποία το ΙΚΑ έχει στερήσει στο Δήμο την ασφαλιστική ενημερότητα και επειδή δεν έχει πάρει απόφαση το δ.σ., ούτε στην προηγούμενη θητεία, για ν’ αναλάβει ο Δήμος τις υποχρεώσεις. Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι στις 27 Απριλίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά και χθες ο ίδιος έστειλε αυστηρή επιστολή στον Διοικητή του ΙΚΑ η οποία λέει ότι νομικά δεν υποχρεούται ο Δήμος να τα καταβάλει, ωστόσο υπάρχει το ηθικό θέμα και το γιατί δεν πληρώθηκαν είναι μία άλλη…αμαρτία, όπως είπε, «και αυτές κληρονομούνται».

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα, αν δει το αδιέξοδο, έχουν μελετήσει σενάρια για να κάνουν και αυτή τη ρύθμιση με το ΙΚΑ και θα δουν αν μπορεί να καταβληθεί μόνο το κεφάλαιο για να μην τους πλήξει με κατασχέσεις το ΙΚΑ.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι και τώρα που δυσκόλεψαν τα πράγματα το Δήμο όλοι τον είχαν τελευταία επιλογή αλλά με τα μνημονιακά πράγματα υπάρχει ειδική διάταξη που επιβάλλεται πρόστιμο στους ΟΤΑ εάν δεν εισπράττουν τα έσοδα που πρέπει.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και μ’ αυτά θα πορευτούμε», είπε και ευχήθηκε να είναι καλή η φετινή σεζόν ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία του Δήμου είναι, πλέον, θετικά.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος