Πανέμορφοι και εντυπωσιακοί  οι Επιτάφιοι της Ρόδου (φωτορεπορτάζ)

Ρεπορτάζ Κυριακή Πετρίδου, Λίζα Γ. Τσοπανάκη

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα και φέτος, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στη Ρόδο αφού ο στολισμός του Επιταφίου κράτησε τους Ροδίτες ξάγρυπνους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς τήρησαν το έθιμο, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής που διάγουμε.

Η πόλη ήταν “ζωντανή” μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρά τον σχεδόν χειμωνιάτικο καιρό αφού, όπως κάθε χρόνο, πολλοί πιστοί, ανάμεσά τους και αρκετός νεαρόκοσμος, γυρνούσαν τις Εκκλησιές για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τον στολισμό του Επιταφίου.

Περνώντας κανείς έξω από τις Εκκλησιές μπορούσε να δει ότι έσφυζαν από ζωή ενώ κάποιες φορές ακούγονταν γυναίκες να ψέλνουν τα μοιρολόγια του Χριστού. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της χορωδίας του κ. Σακελλαρίδη που πραγματικά συνέβαλε στην ατμόσφαιρα των ημερών και καθήλωνε τους πιστούς σε όποια Εκκλησία πήγαινε.

Όπως είναι φυσικό, οι Εκκλησιές στα χωριά αλλά και αυτές της πόλης, ειδικά στις γειτονιές και τα μαράσια, ήταν οι περισσότερο “ζωντανές” και εκείνες που οι ενορίτες κάθε χρόνο θεωρούν καθήκον τους να συνεισφέρουν στον στολισμό του Επιταφίου.

Γυναίκες αλλά, τα τελευταία χρόνια, και άνδρες, συγκεντρώνονται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και άλλοι προετοιμάζουν τα λουλούδια, άλλοι αναλαμβάνουν τον στολισμό. Ένα τελετουργικό που είναι συνυφασμένο με την ατμόσφαιρα των ημερών και εξακολουθεί να τηρείται μέχρι σήμερα.

 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (κάτω)ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (κάτω)


Φέτος, ήταν λιγότερες οι Εκκλησιές που ανέθεσαν τον στολισμό του Επιταφίου σε ανθοπωλεία-αν και σε αρκετές περιπτώσεις ανθοπωλεία έκαναν δωρεά τον στολισμό-ενώ τα λουλούδια ήταν δωρεά των πιστών.

Όσο για το κόστος του στολισμού, κυμάνθηκε είτε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή σε χαμηλότερα.

Σε κάποιες από τις Εκκλησιές, οι ενορίτες προσέφεραν νηστίσιμα γλυκά και αφεψήματα στους πιστούς, οι οποίοι κάθονταν για αρκετή ώρα για να παρακολουθήσουν τον στολισμό του Επιταφίου ή για να βιώσουν πιο έντονα την κατάνυξη των ημερών. Οι Επιτάφιοι της Ρόδου (σ.σ. αρκετοί από αυτούς), είτε λιτοί είτε πιο εντυπωσιακοί, αλλά πάντα πανέμορφοι είναι οι παρακάτω:
                                         
Άγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο)
Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από τους ευσεβείς πιστούς που παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα τα οποία προσφέρθηκαν από τους πιστούς.
       
Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)
Τα άνθη: Για τον στολισμό του πανέμορφου Επιταφίου του Ιερού Ναού, χρησιμοποιήθηκαν πρασινάδα, γυψόφυλλο, τριαντάφυλλο, ορχιδέες, μαργαρίτες, λίλιουμ, χρυσάνθεμα και κρίνα. Τα λουλούδια τα έφεραν οι ενορίτες της Εκκλησίας.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν νεαρές κοπέλες και κυρίες της ενορίας.
                                                          
Ιερός Ναός Αναλήψεως
Τα άνθη: Πανέμορφος, όπως κάθε χρόνο, ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες μπορντό, πράσινες και άσπρες και πρασινάδα. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Ειρήνη Σκουρμαλά, Ειρήνη Κέλη και Σταματία Ζαράκη.


 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (άνω)ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (άνω)


Άγιος Γεώργιος (Άνω)
Τα άνθη: Λιτός αλλά εξίσου όμορφος ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες, κρίνα άσπρα οριεντάλ, ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα, ορχιδέες άσπρες και μωβ και βέβαια πρασινάδες. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κ.κ. Αντώνης Αυγουστής, Σωτήρης Χατζηδημητρίου, Νίκος Πανάγος και οι κυρίες Μαρίνα Λενακάκη και Ευαγγελία Λενακάκη.
Τον στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Λενακάκης».

Άγιος Γεώργιος (Κάτω)
Τα άνθη: Απλός αλλά εντυπωσιακός και αυτός ο Επιτάφιος, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες λευκές και λιλά, τριαντάφυλλα λευκά, συνοδευόμενα από σιμπίντιουμ λευκό και διάφορα φυλλώματα. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Μαρίνα Λενακάκη, Ευαγγελία Λενακάκη και Διαλεκτή Σταματέλλου. Την επιμέλεια του στολισμού είχε το ανθοπωλείο «Λενακάκης».

Ιερός Ναός Ταξιαρχών (Κοιμητήριο Ρόδου)
Τα άνθη: Από τους πιο ξεχωριστούς Επιτάφιους της Ρόδου, αυτός του Ταξιάρχη, θυμίζει και φέτος έργο τέχνης καθώς ο στολισμός του είναι ιδιαίτερος και περίτεχνος:

Με ροζουλί και πράσινο τριαντάφυλλο, πέρλα στις κολώνες και οργαντίνα εσωτερικά δημιούργησαν ανθοδοχεία στις γωνίες όπου τοποθέτησαν πάρα πολλά τριαντάφυλλα. Δύο πέρλινοι φιόγκοι τοποθετήθηκαν στις καμάρες και στην κεντρική καμάρα ένας φιόγκος. Πάνω από τα φανάρια, πάντα σε κατασκευές από τριαντάφυλλο, τοποθετήθηκαν σταυροί, πάλι από πέρλα, ενώ πέρλινος είναι και ο σταυρός πάνω από τον τρούλο, στολισμένος με γιρλάντες από πέρλα και φούντες. Τα φορέματα του Επιταφίου είναι ασημοκέντητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιαίτερος και εντυπωσιακός αυτός Επιτάφιος, που αποτελεί πια παράδοση για τον Ταξιάρχη, σχεδιάζεται από τα Χριστούγεννα ακόμη και εν συνεχεία οι πιστοί που έχουν αναλάβει τον στολισμό του προμηθεύονται τα υλικά, κάποια από τα οποία τα παραγγέλνουν εκτός Ρόδου.
Επίσης, ο στολισμός του Επιταφίου, όπως και τα γλυκά και τ’ αφεψήματα που μοιράζονται στους πιστούς, είναι δωρεά δύο οικογενειών: Του κ. Κωνσταντίνου Σπανού και του κ. Ιωάννη Πάχου.

Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Άννα Σπανού, Ντίνα Μανθαίου, Χριστίνα Πάχου, Αφροδίτη Νουαράκη και Μαρία Πάχου και οι κύριοι Μιχάλης Μαρκόπουλος και Μανόλης Μαρκόπουλος.

Άγιος Νικόλαος
Τα άνθη: «Παραδοσιακός» αλλά πανέμορφος ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι στολισμένος με χρυσάνθεμα άσπρα και μωβ, γαρύφαλλο κόκκινο και πρασινάδα. Τα λουλούδια είναι δωρεά του κ. Αντώνη Γιαννακάκη.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι παρακάτω πιστοί: Καλλιόπη Καρδούλια, Δημήτρης Καρδούλιας, Ιωάννης Καρδούλιας, Μαίρη Τοανόγλου, Ανδρομάχη Τοανόγλου, Ξένια Τοανόγλου, Βιργινία Τσίκκη και Μιχάλης Τσίκκης.

 

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Ορφανοτροφείο Θηλέων)ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Ορφανοτροφείο Θηλέων)


Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού
Τα άνθη: Από τους πιο ωραίους Επιταφίους της πόλης είναι αυτός του Ευαγγελισμού για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέα, πρασινάδα και γυψόφυλλο. Τα λουλούδια είναι δωρεά πιστού ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος.
Ο στολισμός: Μία μεγάλη ομάδα γυναικών, όπως κάθε χρόνο, προετοιμάζει τα λουλούδια που θα τοποθετηθούν στον Επιτάφιο, ωστόσο οι κυρίες που τον στόλισαν είναι εξής: Ζηνοβία Χατζηδάκη, Σταυρούλα Κωστάκη, Φωτεινή Γεωργιάδου, Βίκυ Σιαφλά.

Εισόδια της Θεοτόκου
Τα άνθη: «Παραδοσιακός» αλλά εντυπωσιακός είναι ο Επιτάφιος σε μία από τις πιο κεντρικές Εκκλησίες της Ρόδου, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλο λευκό, stargazer λευκά, ορχιδέες φούξια, τριανταφυλλάκι μπουτόν φούξια και βέβαια πρασινάδες και γυψόφυλλα. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Κική Μεταξά, Αλεξάνδρα Μαργαρίτη, Στέλλα Ζερβού, Αθηνά Παπαγιάννη-Μιχαηλίδου, Γεωργία Πακίδου και ο κ. Αντώνης Τσουμπής.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου
Τα άνθη: Πανέμορφος και ο Επιτάφιος του Άη-Γιάννη για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν σιμπίντιουμ, γυψόφυλλο, ορχιδέα άσπρη και μωβ, τριαντάφυλλο λευκό και πρασινάδα. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Ο Άη-Γιάννης είναι από τις πιο “ζωντανές” ενορίες της πόλης και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής η Εκκλησία έσφυζε από ζωή ενώ πολλές κυρίες και νεαρές κοπέλες επιμελούνται τον στολισμό του Επιταφίου.

Φέτος τον στόλισαν οι κυρίες: Φωτεινή Παπαχριστοδούλου, Ευανθία Ξεπαπαδάκη, Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Στέλλα Ξεπαπαδάκη, Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Παρασκευή Κρητικού, Ζωή Φτάκλα, Σέβα Φτάκλα, Βίβιαν Λουϊζίδου, Θεοδοσία Κωνσταντινίδη, Ζωή Ξεπαπαδάκη, Ζωή Κούλαρου, Μαρία Κρητικού, Νάνα Κρίστενσεν, Φιλιώ Παπαδοπούλου, Φλωρεντία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Δήμητρα Κεφαλά, Σοφία Κρητικού, Κατερίνα Χατζηγεωργίου και ο κ. Αναστάσιος Χατζηαναστασίου.
 

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ


Άγιοι Ανάργυροι
Τα άνθη: Πανέμορφος μέσα στην απλότητά του είναι και ο Επιτάφιος των Αγίων Αναργύρων, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν γαρύφαλλο μωβ και άσπρο, γυψόφυλλο και πρασινάδα ενώ τοποθετήθηκαν κρίνοι στις κολώνες. Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι παρακάτω πιστοί: Η πρεσβυτέρα Παναγιώτα Κάνια, οι κυρίες Αγγελική Μάστορα, Ευτυχία Κάβουρα, Αναστασία Μεϊντανή, Άννα Μαγριπλή, Γεωργία Σπάρταλη, Χαριτωμένη Τσάταρου, Χριστίνα Μακράκη, Ειρήνη Μανωλακιού και ο κ. Νομικός Τσάταρος.

Ιερός Ναός Μητροπόλεως
Τα άνθη: Επίσης από τους πιο ωραίους επιτάφιους της πόλης, όπως κάθε χρόνο, είναι αυτός της  Μητρόπολης της Ρόδου, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν άσπρα τριαντάφυλλα, άσπρη ορχιδέα και πολλή πρασινάδα. Τα λουλούδια είναι δωρεά όλων των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαριρένα Χαραλαμπάκη, Μαρία Παπασταματίου, Ελένη Παπασταματίου, Άννα Ποτσάκη, Μαρία Κοντορίνη, Μαρία Κονισή και Σέβη Μίγκλη.

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)
Τα άνθη: «Ανοιξιάτικος» και πανέμορφος είναι ο Επιτάφιος και σ’ αυτό το Εκκλησάκι της Ρόδου, στολισμένος με μωβ τριαντάφυλλα, stargazer, γυψόφυλλο, πρασινάδες, χρυσάνθεμο άσπρο, μωβ και ροζ και τριαντάφυλλο άσπρο και μωβ.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν η κυρία Φωτεινή Μαγκαφά του ανθοπωλείου «Ζέρμπερα», ο κ. Χρήστος Χατζημανέττας και οι κυρίες Παρασκευή Μαγκαφά, Θεοδώρα Τομάζου, Μαρία Ξύπα και Κατερίνα Ξύπα.

Φανερωμένη (Ροδίνι)
Τα άνθη: Πανέμορφος και αυτός ο Επιτάφιος, για τον στολισμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν μωβ ορχιδέα, τριαντάφυλλο άσπρο και μωβ, πρασινάδα και ανθάκι άσπρο.Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο του κ. Σταμάτη Γρηγορά στις Καλυθιές και η κα Αναστασία Ταχραμάνη.

Άγια Αναστασία
Τα άνθη: «Ανοιξιάτικος» και «παραδοσιακός», όπως κάθε χρόνο, ο Επιτάφιος της Αγίας Αναστασίας, στολισμένος φέτος με ορχιδέα μωβ, χρυσάνθεμα και στον τρούλο σιμπίντιουμ και γυψόφυλλο και βέβαια πρασινάδα.Τα λουλούδια είναι δωρεά των ενοριτών.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν, όπως κάθε χρόνο, οι ενορίτισσες.

Άγιος Φανούριος
Όπως κάθε χρόνο, στις καμάρες της διαδρομής από τον Άγιο Φανούριο έως την πύλη του Αγίου Ιωάννη οι εκατοντάδες πιστοί που επισκέπτονται την εκκλησία, μπορούν να διακρίνουν την αναπαράσταση του Γολγοθά ενώ πλήθος κόσμου τον επισκέπτεται έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Κεράσματα και πολύ ωραίο τσάι προσφέρονται κάθε χρόνο στους εκατοντάδες πιστούς που περνάνε από την εκκλησία.  

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε από δεκάδες πιστούς που κάθισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ τα χρώματα που επικράτησαν ήταν το λευκό και το ροζ.

Τα λουλούδια είναι δωρεά από πιστούς και ενορίτες. Οι πιστοί που στόλισαν: Δέσποινα Καλούδη, Εύα Λιαμή, Σταμάτης Λιαμής, Χριστίνα Ζωταλη, Μαρία Μάλτα, Πηγή Κοντού, Κόμισα Βερεβή, Κωνσταντίνα Καβαλιέρου, Σουζάνα Γαλανού, Τσαμπίκα Παντελίδη, Στέλλα- Μαρία Βλαχάκη- Γιακουμάτου.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν γαρύφαλλα άσπρα, φούξια και ροζ τριαντάφυλλα, λευκές ορχιδέες και γυψόφυλλο.

 

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ


Άγιος Παντελεήμονας
Με το κάψιμο του Ιούδα να είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, τον λιτό και όμορφο Επιτάφιο, όπως κάθε χρόνο, προσκύνησαν δεκάδες πιστοί. Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άσπρα τριαντάφυλλα, άσπρες ορχιδέες, μωβ λισίανθοι, γυψόφυλλο, άσπρα σταρ λίλιουμ.
Ο στολισμός ήταν μια προσφορά πιστών και ενοριτών, και πραγματοποιήθηκε από το ανθοπωλείο "Κέντια".

Αγία Αικατερίνη (παλαιό νοσοκομείο)
Το λευκό και το μπορντό επικράτησε στον στολισμό του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης που στεγάζεται στο παλαιό νοσοκομείο, με όλα τα άνθη να είναι τοποθετημένα περίτεχνα γύρω από αυτόν.

Τα άνθη: Τριαντάφυλλα Αθηνά, blue eryngium, φυλλώματα ruscus, μυρτώκλαδα, πετροβιουμ λευκά, κάλα κρίσταλ πλας, κάλα μπλάκα.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Πραγματοποιήθηκε από το ανθοπωλείο “Green Show” του κ. Παναγιώτη Χατζημανέτα ενώ ήταν προσφορά της ενορίας. Στον στολισμό συμμετείχαν: Γιώργος Κάλφας, Λία Μυλωνά, Στέλιος Ντάφος, Ειρήνη Αναστάση, Πάνος Ζαφείρης, Λευτέρης Λελεκάκης, Θωμάς Βαλκάνος, Γιώργος Λάτσος, Χριστίνα Καρίκα, Γεωργία Σιμιτσή, Παναγιώτης Εγγλέζος.

Αγία Ειρήνη (Ορφανοτροφείο Θηλέων)
Ιδιαίτερος ήταν για μια ακόμη χρονιά ο Επιτάφιος της Αγίας Ειρήνης που στεγάζεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων, με το λευκό και το μωβ να επικρατεί και φέτος. Οι καλόγριες που στόλισαν τον Επιτάφιο επέλεξαν και φέτος το λευκό σατέν πανί για να τον καλύψουν, ενώ τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκές και μωβ ορχιδέες και γυψόφυλλο.
 
Ναΰδριο της Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα πραγματοποιήθηκε και η φετινή Τεσσαρακοστή και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στο ναΰδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εφέτος, όπως και πέρυσι, τα λουλούδια αγοράστηκαν από το ταμείο του ναΰδρίου και δωρεές των πιστών, από το ανθοπωλείο της κας Αικατερίνης Χατζημανέττα. Τα λουλούδια ήταν μόνο άσπρο γαρύφαλλο στον τρούλο και γύρω από τον Επιτάφιο μωβ ορχιδέα.

Επιστάτησαν και τον στόλισαν: Ο εφημέριος του ναϋδρίου πατήρ Κυριάκος Μανέττας, η πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παναγή-Μανέττα, Αγγελίτση Κωνσταντίνα, Μπαρτώτα Παναγιώτα, Αρφαρά Βασιλική (παιδικοί σταμοί «Δημιουργία» και Μιλού»), Πέττα Μανωλά, Ξυπολιτά Βακίνα, Μανέττα Σπυρίδωνας, Μανέττα Μαρία, Κωνσταντάρου-Μανέττα Κυριακή, Ζαχαριάδη Βάνια και Μαρία-Αναστασία, Κωνσταντάρος Κωνσταντίνος και Ρηγοπούλα Χατζηκωστή-Κωνσταντάρου, Κωνσταντάρος Αναστάσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοιρολόγια του Χριστού, τα τραγούδησε η Καλυμνία Αικατερίνη Ατσά, ενώ το κριμίζι (ρόφημα) και τα κεράσματα στους πιστούς προσφέρθηκαν από το ναΰδριο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (παλιά ΔΕΗ)ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (παλιά ΔΕΗ)


Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ιαλυσός)
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 μ.μ. της Μεγάλης Πέμπτης το στόλισμα των τριών σταυρών του Επιταφίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού. Το στόλισμα των σταυρών επιμελήθηκαν, για 37η χρονιά, η μαστόρισσα Κα Άννα Αντωνίου, η Κα Μαριγούλα Χούλλη, η Κα Κατίνα Μινέττου, η Κα Χρυσάνθη Αλεξανδρή, η Κα Μαρίκα Καΐκη και η Κα Αργυρώ Φραντζιδάκη, υπό τις οδηγίες του εφημερίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού, π. Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια όσων συγγενών και φίλων παρευρίσκονται στον στολισμό.

Οι τρεις σταυροί στολίζονται κάθε χρόνο με έξοδα τριών διαφορετικών οικογενειών. Τα έξοδα για τον στολισμό των φετινών σταυρών ανέλαβαν η οικογένεια της Κας Δήμητρας Φραντζιδάκη, η οικογένεια του Κου Μιχάλη Βασιλαρά και η οικογένεια της Κας Χρυσάνθης Μοσκιού.

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης οι στολισμένοι σταυροί μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους και ξεκίνησε το στόλισμα του κυρίως σώματος του Επιταφίου, το οποίο -για σχεδόν 4 δεκαετίες- επιμελείται η Κα Αναστασία Μαστροβασίλη και η Κα Παπαγούρα Ειρήνη. Η όλη διαδικασία στολισμού του Επιταφίου -που ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 το πρωί της Μ. Πέμπτης ολοκληρώθηκε στις 03:00 π.μ. της Μ. Παρασκευής.

Άγιος Σπυρίδων Θεολόγος
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τον Επιτάφιο  του Αγίου Σπυρίδωνος Θεολόγου στόλισαν οι γυναίκες του χωριού με ροζ ορχιδέες και μωβ τριαντάφυλλα με τη βοήθεια του πατρός Θεόδωρου Πασπάτη.

Ιερός Ναός Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (Διμυλιά)
Πραγματικά ξεχωριστός είναι ο στολισμός του Επιταφίου αυτού του Ιερού Ναού αφού η κα Χατζηγιαννάκη Βαρβάρα έφτιαξε όλα τα λουλούδια, τους σταυρούς και τα φύλλα, πλεγμένα στο χέρι με βελονάκι.
Μοναδικό είναι ότι ο Επιτάφιος στολίστηκε με 1.420 λουλούδια πλεκτά, 320 φύλλα πλεκτά,  22 σταυρούς πλεκτούς και συνολικά 39.970 μέτρα κλωστή !

Ο Επιτάφιος θα παραμείνει στο χωριό Διμυλιά και μετά το Πάσχα και θα τον χρησιμοποιήσουν σαν εικονοστάσι.

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΔΙΜΥΛΙΑΣΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΔΙΜΥΛΙΑΣ

 

Οι πιστές στολίζουν τον Επιτάφιο στον Άγιο ΙωάννηΟι πιστές στολίζουν τον Επιτάφιο στον Άγιο Ιωάννη

 

Ι.Ν. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΡΟΔΟΥΙ.Ν. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΡΟΔΟΥ

 

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣΙ.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (παλαιό νεκροταφείο)ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (παλαιό νεκροταφείο)

 

Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΟΣΚΙΝΟΥ)Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΟΣΚΙΝΟΥ)

 

Δεκάδες πιστές τοποθετούν τα δαφνόφυλλα στα καλάθια στον ΕυαγγελισμόΔεκάδες πιστές τοποθετούν τα δαφνόφυλλα στα καλάθια στον Ευαγγελισμό

 

Παραδοσιακά καίνε  τον Ιούδα κάθε χρόνο  την Ανάσταση στον  Άγιο ΠαντελεήμοναΠαραδοσιακά καίνε τον Ιούδα κάθε χρόνο την Ανάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα

 

Πλήθος πιστών στόλισε φέτος τον Επιτάφιο στον Άγιο ΦανούριοΠλήθος πιστών στόλισε φέτος τον Επιτάφιο στον Άγιο Φανούριο

 

Ι.Ν. ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Ψίνθος)Ι.Ν. ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Ψίνθος)

 

Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Λίνδος)Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Λίνδος)

 

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Νιοχώρι)ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Νιοχώρι)

 

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΟΔΙΝΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΟΔΙΝΙ

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

 

ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ-Ροδίνι)ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ-Ροδίνι)

 

Ι. Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (νεκροταφείο Ρόδου)Ι. Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (νεκροταφείο Ρόδου)