Ο θάνατος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Ο θάνατος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Ο θάνατος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1123 ΦΟΡΕΣ

Πώς την έβγαλε από την πρίζα η ΤτΕ παρότι υπήρχαν τρόποι να επιβιώσει

Πνοή στην ανάπτυξη των Δωδεκανήσων έδινε για χρόνια η Συνεταιριστική Τράπεζα, την οποία όμως σφράγισε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 8 Δεκεμβρίου 2013, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ενέργειες για τη διάσωση και την πλήρη εξυγίανσή της.

Έκτοτε, διενεργείται εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς η ΤτΕ επέλεξε το επαχθέστερο μέτρο για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, παραβλέποντας προφανώς ότι ήδη είχε ληφθεί μέριμνα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ΤτΕ. Ως κορυφαία παραβίαση αναφέρεται εκείνη της «ακρόασης» της διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία προσκλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, σε χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο η παράθεση των απόψεών της δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την ειλημμένη απόφαση.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, αργά το μεσημέρι, φεύγοντας από τα γραφεία της ΤτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου διαβεβαίωσε ότι έχει καλύψει το απαιτούμενο ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και ανέλαβε τη δέσμευση να το καταθέσει το πρωί της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, πληρώντας έτσι όλες τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας.

Ωστόσο, την Κυριακή το μεσημέρι, στις 8 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή επικυρώνοντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Στην αίτηση που εκκρεμεί στο ΣτΕ, επισημαίνεται, επίσης, ότι λίγες ημέρες αργότερα (1.1.2014), τέθηκε σε ισχύ το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο αναπροσάρμοσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε χαμηλότερο ποσοστό.

Αναφέρονται, δε, παρόμοιες περιπτώσεις άλλων συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες είχαν από την Εποπτική Αρχή πολύ επιεικέστερη αντιμετώπιση – και κυρίως μεγαλύτερες προθεσμίες.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ιδρύθηκε στη Ρόδο το 1994, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την υποστήριξη όλων των παραγωγικών φορέων. Σχεδόν αμέσως, κατάφερε να αναπτύξει ένα αξιόλογο τοπικό δίκτυο 11 καταστημάτων, να εξυπηρετεί περίπου 15.000 μέλη και να καταστεί κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της τοπικής Οικονομίας.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία άρχισαν ταυτόχρονα με την κρίση του 2009, ακόμη και την ημέρα του λουκέτου είχε σε λειτουργία 18 υποκαταστήματα, 142 υπαλλήλους, 22.000 καταθέτες και 23.000 συνεταιριστές.

«Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καταστροφική και από κάθε άποψη εσφαλμένη», δηλώνει ο δικηγόρος και πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μανώλης Μπεντενιώτης, αναφερόμενος στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας στις 8 Δεκεμβρίου 2013«Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καταστροφική και από κάθε άποψη εσφαλμένη», δηλώνει ο δικηγόρος και πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μανώλης Μπεντενιώτης, αναφερόμενος στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας στις 8 Δεκεμβρίου 2013

Ένας από τους επιχειρηματίες που προσπάθησαν να σώσουν την τράπεζα ήταν ο Κωνσταντίνος Μήτσης. Λίγο πριν από την ανάκληση της άδειας δεσμεύτηκε να καλύψει ο ίδιος το απαιτούμενο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την προσφορά της στην Οικονομία και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δωδεκανήσου, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, συνάντησε όλους τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες γνωστοποιώντας την πρότασή του, η οποία όμως δεν ελήφθη υπ’ όψιν από τα στελέχη της ΤτΕ, κάνοντας πολλούς να υποπτεύονται ότι η απόφαση για ανάκληση της άδειας ήταν προειλημμένη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του πρώην Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, δικηγόρος, καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μανώλης Μπεντενιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά στη «ΒτΚ»: «Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καταστροφική. Ήταν από κάθε άποψη εσφαλμένη. Παραβίασε ευθέως το νόμο, τις διατάξεις που ίσχυαν, αλλά και την ηθική και τη διαφάνεια που επιβάλλεται να ισχύει στη λήψη των αποφάσεων της ευνομούμενης Πολιτείας.

Στην αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στο υπόμνημα προτάσεων που υποβλήθηκε μετά τη συζήτηση, αναλύονται διεξοδικά οι νομικοί λόγοι που θεμελιώνουν την ακύρωση της πράξης.

Ο αείμνηστος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Μήτσης, θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική  την προσφορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και προσπάθησε να τη  σώσει δεσμευόμενος να καλύψει ο ίδιος  το απαιτούμενο ποσό για την αύξηση  του μετοχικού της κεφαλαίουΟ αείμνηστος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Μήτσης, θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική την προσφορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και προσπάθησε να τη σώσει δεσμευόμενος να καλύψει ο ίδιος το απαιτούμενο ποσό για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου

Αλλά και προσδιορίζονται τα στοιχεία που αφορούν την ιδιαίτερα μεγάλη ζημία, σε σχέση με την προοπτική της περιφερειακής ανάπτυξης των Δωδεκανήσων, ειδικότερα μάλιστα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα μικρά ακριτικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου».

Από την άλλη πλευρά, η άποψη των πέντε στελεχών της ΤτΕ που κλήθηκαν από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος (παράβαση καθήκοντος), είναι ότι η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και η θέση της σε εκκαθάριση, στο χρονικό σημείο που αυτή έλαβε χώρα, ήταν επιβεβλημένη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε ληφθεί καμία πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η συνέχιση λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα στους καταθέτες, αλλά θα ενείχε και κινδύνους συστημικής φύσης για τα υπόλοιπα δραστηριοποιούμενα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή, λόγω της άμεσης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους.

Διατείνονται, δε, ότι με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας προστατεύτηκε και η τοπική Οικονομία από τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η συνεχιζόμενη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος υπό καθεστώς ανεπάρκειας κεφαλαίων!

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες