Αλλάζει η διαδικασία για  την εκμίσθωση των παραλιών

Αλλάζει η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί φέτος για την εκμίσθωση των παραλιών, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία επιτέλους εστάλη στους Δήμους.

Το πως θα γίνει η διαδικασία και τι θα ισχύει, εξήγησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος είπε ότι, για ακόμα μία φορά, υπήρξε αστοχία και οι υπηρεσίες του Δήμου θα τρέξουν, όμως, κάποιες παθογένειες που δημιουργήθηκαν από την ΚΥΑ δεν θεραπεύονται σωστά αλλά εξ’ ανάγκης. «Εμείς, πάντως, θα κάνουμε τ’ αδύνατα δύνατα τόσο να ταχτοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες όσο και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Για τις διαδικασίες ενημέρωσε αναλυτικά ο κ. Διακοσταματίου, σύμφωνα με τον οποίο, πρώτον: Η ΚΥΑ που έχει εκδοθεί αφορά στις παραλίες που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, δηλαδή είναι αυτές της ΚΥΔ, και όχι αυτές που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Δεύτερον: Από την ΚΥΑ προκύπτει ένας αριθμός παραλιών για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα για τα οποία θα διενεργηθεί ηλεκτρονική δημοπρασία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Δηλαδή, δεν θα γίνει δημοπρασία από το Δήμο για τις παρακάτω περιοχές: Στην Καλλιθέα, το Φαληράκι, Αφάντου-Κολύμπια, τη Λίνδο και τη Λάρδο καθώς και μία παραλία στην Κρεμαστή.

Αυτές θα πρέπει να δημοπρατηθούν σύμφωνα με την ΚΥΑ από το τοπικό γραφείο της ΚΥΔ. Όμως, και γι’ αυτές τις παραλίες θα είναι υπεύθυνος ο Δήμος για κάποια πράγματα που ορίζει η ΚΥΑ.

Προχθές, λοιπόν, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, πήρε απόφαση αποδοχής αυτής της ΚΥΑ ενώ, νωρίς χθες το απόγευμα, συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να ετοιμάσει το σχέδιο διακήρυξης δημοπρασίας για τις υπόλοιπες  παραλίες αλλά και για τις δραστηριότητες των θαλασσίων σπορ, ακόμα και γι’ αυτές που τη διαδικασία θα την κάνει ηλεκτρονικά το Υπουργείο.
Δηλαδή, το Υπουργείο έχει κρατήσει τις δημοπρασίες για τις καντίνες και τις ομπρέλες. Τα θαλάσσια σπορ δεν αναφέρονται, οπότε αυτή τη δημοπρασία θα τη διενεργήσει ο Δήμος.

Όσο αφορά στο προτιμησιακό δικαίωμα, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Διακοσταματίου, όποιοι ξενοδόχοι και εν γένει επιχειρηματίες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η ΚΥΑ και ο νόμος, ενδιαφέρονται, τους καλούν-όσους δεν έχουν έρθει-να έρθουν να καταθέσουν αίτηση μέχρι αύριο, Παρασκευή, το αργότερο μέχρι τη  Δευτέρα, προκειμένου η υπηρεσία να ετοιμάσει τα σχέδια σύμβασης και να τα στείλει προς έλεγχο στην ΚΥΔ.

Επίσης, η τιμή για το προτιμησιακό  δεν ορίζεται πλέον από τον περίφημο μαθηματικό τύπο που προέκυπτε από την τιμή κλίνης αλλά βγαίνει με συγκριτικό πίνακα τιμών σε σχέση με τις παλαιότερες δημοπρασίες των διπλανών πόστων. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού σημαίνει ότι δεν διαφοροποιείται κάτι με τα πόστα, ωστόσο ο Δήμος χάνει αρκετά χρήματα από αυτό-κάτι που δεν είναι σημερινό αφού και η προηγούμενη είναι έτσι. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν ισχύει το παλιό μέτρο, όπως νόμιζαν κάποιοι ξενοδόχοι.å

Σχετικά με τις τιμές στις δημοπρασίες που θα διενεργήσει ο Δήμος, και αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την ΚΥΔ. Δηλαδή, ο Δήμος χθες πήρε αυτή την απόφαση, θα τη στείλει αναλυτικά και ταυτόχρονα θα πει και την τιμή. Αυτή πρέπει να εγκριθεί μέσα σε επτά ημέρες από την ΚΥΔ, είτε αυτούσια είτε με παρατηρήσεις. Αμέσως μετά θα προχωρήσουν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Κλείνοντας, ο κ. Διακοσταματίου θέλησε ν’ αναφέρει ότι ο κ. Ψυλλάκης μέχρι σήμερα προσπαθεί να βοηθήσει μία δεδομένη κατάσταση. Όπως είπε, ο Δήμος εάν δεν έχει την ΚΥΑ ή παραχώρηση από την ΕΤΑΔ, είναι…σαν να μην έχει παραλία αφού δεν μπορεί να κάνει καμία δαπάνη και καμία πράξη. Αυτά που έκανε ο κ. Ψυλλάκης είναι με ό,τι προμήθειες είχε από πέρυσι.

Άρα, για το Δήμο ο χρόνος τρέχει από χθες που ήρθε η ΚΥΑ και επειδή οι χρόνοι είναι πιεστικοί αφού θα πρέπει να έχουν κάνει όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι τις 31 Μαΐου, οι υπηρεσίες από προχθές δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να είναι έτοιμοι και στα δύο επίπεδα, τις δημοπρασίες και της απευθείας παραχώρησης λόγω προτιμησιακού δικαιώματος.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι όταν δημοπρατεί ο Δήμος το ποσοστό των εσόδων μοιράζεται σε 70%-30% ενώ όταν δημοπρατεί το Υπουργείο είναι 50%-50%. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζουν ότι οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν γύρω στις 15 Ιουνίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία μέχρι τις 23 του άλλου μήνα.

Ο Αντιδήμαρχος, είπε, τέλος, ότι η διάρκεια παραχώρησης για φέτος θα είναι μόνο για το τρέχον έτος και των προτιμησιακών αλλά και της διαδικασίας των δημοπρασιών επειδή υπάρχει μία δεδομένη κατάσταση και για να μη δημιουργήσουν αναστάτωση. Του χρόνου, έγκαιρα, όπως προβλέπει η ΚΥΑ που ισχύει μέχρι το 2019, θα κάνουν τις δημοπρασίες μέχρι 31 Μαρτίου που προβλέπεται, με εντολή του Δημάρχου, και για το 2018 και το 2019.

Άρα, φέτος είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου και του χρόνου, με το σκεπτικό ότι όταν κάποιος πάει να επενδύσει σε μία παραλία πρέπει να ‘χει περισσότερο χρόνο, θα γίνουν για δύο έτη.

Ο κ. Ψυλλάκης
Ο εντεταλμένος, καταρχήν, ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες που είναι όμοροι με τις παραλίες για τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στον καθαρισμό των παραλιών, και είπε ότι ο Δήμος είχε προετοιμαστεί εγκαίρως για ό,τι χρειάζονταν οι παραλίες στις υποδομές και τις προμήθειες και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν φέτος, κατάφεραν να έχουν μία πολύ καλή εικόνα στις παραλίες.

Σχετικά με ένα θέμα που προέκυψε με τις γαλάζιες σημαίες, ο κ. Ψυλλάκης εξήγησε ότι με δική του ευθύνη ζήτησε από το γραφείο να μη γίνει εγκαίρως για οκτώ επιπλέον σημαίες στις λουτρικές εγκαταστάσεις και αυτό είχε να κάνει με την έκδοση της ΚΥΑ και επειδή τα κριτήρια είναι πάρα πολύ αυστηρά δεν ήθελε να εκτεθούμε σε τυχόν έλεγχο και να μην πληρούν οι παραλίες τις προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, αποφάσισε για φέτος να μην προχωρήσουμε σε αίτημα παραχώρησης άλλων οκτώ σημαιών και δεσμεύτηκε ότι του χρόνου σε όλες τις λουτρικές εγκαταστάσεις θα κυματίζουν οι γαλάζιες σημαίες.

Ο Δήμαρχος πάντως είπε ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Ψυλλάκη αλλά της ΕΤΑΔ αφού ο κ. Διακοσταματίου είχε καταθέσει αίτημα και ο ίδιος είχε κάνει επισκέψεις στην Αθήνα αλλά δεν παραχώρησαν στο Δήμο τις παραλίες, οπότε δεν μπορούσε να κάνει αίτημα.
Τέλος, σημείωσε ότι οι παραλίες, φέτος, είναι εμφανώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χρονιές δίχως ακόμη να έχουν ενεργοποιηθεί  οι εργολαβίες οι οποίες θα γίνουν εκεί που χρειάζεται.