Διαψεύδουν ότι θα καταργηθούν τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω

Διαψεύδουν ότι θα καταργηθούν τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω

Διαψεύδουν ότι θα καταργηθούν τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 468 ΦΟΡΕΣ

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει

Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες, ότι πρόκειται να καταργηθούν τα Κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου, αλλά...καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει!

Στο θέμα, που προκάλεσε εύλογη ανησυχία, είχε αναφερθεί χθες η «Ροδιακή» με βάση δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, στα οποία ρητώς αναφερόταν ότι με το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, καταργούνται τα τρία Κτηματολόγια της Δωδεκανήσου.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με σχόλιά του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Ν. Σαντορινιός, οποίος τόνισε τα εξής:
«Επειδή φαίνεται η παραπληροφόρηση και η υιοθέτηση αστήρικτων δημοσιευμάτων έχει γίνει συνήθεια. Θέλω να ενημερώσω ότι σε σχέση με τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω, ΔΕΝ υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσουν ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ υπάρχει πρόθεση αναβάθμισής τους και ψηφιοποίησής τους.

Επομένως:
1. Δεν κλείνουν
2. Δεν απολύεται κανένας
3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ».

ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗ Ο ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ
«Δεν καταργούνται τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω». Αυτό ανέφερε, κατά κατηγορηματικό τρόπο, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.
«Γίνονται, είπε, συζητήσεις για ενοποίηση των Κτηματολογίων – Υποθηκοφυλακίων σε ενιαίο φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά δεν θα κλείσουν».

Ανέφερε ότι ο στόχος αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, για την αναβάθμισή τους, ωστόσο δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί.
Σ’ ότι αφορά τις διαρροές ακόμη και για απολύσεις του προσωπικού, υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία υπόσταση.

«Μίλησα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και με διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα» κατέληξε ο βουλευτής.
Για το θέμα ο κ. Βασίλης Καταβενάκης αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, δήλωσε τα εξής:
«Σαν Δικηγορικός Σύλλογος μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως αν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση των Κτηματολογίων της Ρόδου και της Κω.

Σε κάθε περίπτωση αν αυτό ισχύει αποδεικνύει την προχειρότητα που για άλλη μία φορά η κυβέρνηση που περνάει νόμους.
Ως Δικηγορικός Σύλλογος θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι που θα μας ζητηθεί να εκθέσουμε απόψεις για την ορθή λειτουργία του Κτηματολογίου. Εξάλλου φρόνημα του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να περισώσει το Κτηματολόγιο και τη δημόσια πίστη που παράγουν τα βιβλία του με τον τρόπο όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η αναστάτωση που επικρατούσε όλο αυτό τον καιρό στο Κτηματολόγιο, όπως γνωρίζεται έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα και τα ΜΜΕ οι υποθέσεις που απασχολούσαν την υπηρεσία αυτή, δεν γνωρίζω εκ των υστέρων πλέον αν όλα αυτά θα μπορούσε να θεωρηθούνε ως ένα προσχέδιο ή ως ένας τρόπος με τον οποίο θα δικαιολογήσουν την κατάθεση αιφνιδίως ενός νομοσχεδίου που θα τα καταργεί.

Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε κάθε ενέργεια και κάθε στόχο της κυβέρνησης προς την κατάργηση του Κτηματολογίου, από τη στιγμή μάλιστα που σαν επίσημος φορέας και μοναδικός γνώστης της λειτουργίας του Κτηματολογίου, δεν έχουμε ενημερωθεί ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και είναι βέβαιο ότι αυτό θα προκαλέσει άμεση αντίδραση από τους κόλπους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου».

Επίσης ο κ. Παναγιώτης Αβρίθης πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κω είπε:
«Είναι απαράδεκτο να καταργούν τα κτηματολογικά γραφεία Κω και Ρόδου τα οποία αποτελούν το λίκνο και τη βάση των πραγμάτων δικαίου σε ένα αστικό κράτος, προκειμένου να εδραιώσουν το εθνικό κτηματολόγιο που βαλτώνει από την κατάχρηση και τη διασπάθιση πόρων της Ευρωπαϊκής κοινότητας και στην ουσία θα οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που βρίσκεται όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στις λειτουργίες με τη μορφή των υποθηκοφυλακίων. Είναι ντροπή»!

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρονται τα εξής:
«Προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαμορφώσει το νέο μοντέλο λειτουργίας του εθνικού κτηματολογίου. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, από τη στελέχωση του νέου οργανισμού, έως τη διαδικασία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και την ανακατανομή των κτηματολογικών γραφείων. Η σύνταξη πρότασης για τη μετάβαση στον νέο οργανισμό έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Βάση συζήτησης για το μέλλον του κτηματολογίου είναι ένα κείμενο εργασίας, το οποίο εκπόνησε η επιτροπή που όρισε το ΥΠΕΝ. Η πρόταση σχεδίου νόμου που έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι ακόμα ανώριμη, καθώς η διαβούλευση μεταξύ των συναρμοδίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δίνει μια πρώτη εικόνα των ζητημάτων που πρέπει το ΥΠΕΝ να λύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το κείμενο εργασίας του υπουργείου, λοιπόν, προτείνει τη μετατροπή της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) σε «Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου», αλλάζοντάς της εκτός από το όνομα και τη μορφή, καθώς από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο καλείται να ορίσει το πεδίο του νέου φορέα (αν για παράδειγμα θα περιορίζεται μόνο στη σύνταξη, τήρηση και ενημέρωση του εθνικού κτηματολογίου ή θα επεκτείνεται και στη λειτουργία συστήματος διαχείρισης της γεωπληροφορίας, δηλ. χαρτών, αεροφωτογραφιών κ.ά.).
Από εκεί και έπειτα, το νέο πλαίσιο πρέπει να δώσει το περίγραμμα λειτουργίας του νέου οργανισμού:

Πώς θα διοικείται και ποια θα είναι η οργανωτική του διάρθρωση (σε πρώτη φάση προτείνεται η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας με 11 διευθύνσεις και ορισμένες αυτόνομες διευθύνσεις γύρω από τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας).

Από εκεί και έπειτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος οργανισμός, μετά τη συγχώνευση ΕΚΧΑ και υποθηκοφυλακείων. Αυτό αφορά πλήθος ζητημάτων:

• Ποια θα είναι τα έσοδα του οργανισμού. Πρέπει να προβλεφθεί με ποιον τρόπο θα εισπράττονται τα έσοδα από τα υποθηκοφυλακεία μέχρι αυτά να καταργηθούν, με ποιον τρόπο θα τιμολογούνται οι υπηρεσίες, πώς θα αποδίδεται το ποσοστό υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (1‰ επί των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων που εισπράττονται από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία).

• Πόσο θα κοστίζει η καταχώριση πράξεων στο εθνικό κτηματολόγιο. Το κείμενο εργασίας προτείνει ένα πάγιο ποσό των 12 ευρώ για όλες τις πράξεις, εκτός από αγοραπωλησίες, ανταλλαγές, διανομές, χρησικτησίες για τις οποίες ορίζει τα 3 ευρώ, συν ένα ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου (λ.χ. 8‰ για γονική παροχή, δωρεά, σύσταση δουλείας, υποθήκης).

• Πόσο θα κοστίζει η έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών. Το σχέδιο εργασίας προτείνει για τα πιστοποιητικά 9,50 ευρώ, για απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος 15 ευρώ, για πιστοποιητικό χαρακτήρα οικοπέδου, αναλόγως της έκτασης, 40-2.500 ευρώ.

• Τι θα απογίνουν τα «βιβλία» των υποθηκοφυλακείων. Πότε θα σταματήσουν να τηρούνται (το σχέδιο προτείνει όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλης της χώρας).

• Ποια θα είναι η σχέση με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου (προτείνεται να είναι υποχρεωτική η διαβίβαση αντιγράφων από όλους τους χάρτες/αεροφωτογραφίες που διαθέτουν φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα).

Δύο είναι οι βασικές «καυτές πατάτες» του νέου πλαισίου λειτουργίας του εθνικού κτηματολογίου:
1. Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των κτηματολογικών γραφείων. Το κείμενο προτείνει ως βάση συζήτησης τη διατήρηση ενός ανά νομό (πλην Αττικής, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου), με υποκαταστήματα εκεί όπου σήμερα υπάρχουν υποθηκοφυλακεία.

2. Πώς θα στελεχωθεί ο νέος οργανισμός. Το κείμενο εργασίας μιλά για τη δημιουργία 900 νέων θέσεων, επισημαίνει όμως ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ ειδάλλως θα είναι αντισυνταγματικές. Μεταβατικά προτείνεται η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις και η μοριοδότηση, μέσω ΑΣΕΠ, της προηγούμενης απασχόλησης σε υποθηκοφυλακείο.

Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς, το σχέδιο νόμου πρέπει να δοθεί σε διαβούλευση στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε το αργότερο τον Αύγουστο να κατατεθεί στη Βουλή. Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασικών χαρτών έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ οι λεπτομέρειες της μετάβασης στο νέο σχήμα έχουν ανατεθεί στους συμβούλους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα