Τ. Ηλιάδης: Ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με το στόμα!

Τ. Ηλιάδης: Ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με το στόμα!

Τ. Ηλιάδης: Ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με το στόμα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 868 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινά σήμερα η έκθεση του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη στο κατάλυμα της Ισπανίας

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα η έκθεση ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, που θα φιλοξενηθεί στο κατάλυμα της Ισπανίας στη Μεσαιωνική πόλη και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ρόδου και την 95 ΑΔΤΕ.

Ο ζωγράφος που λόγω αναπηρίας δε ζωγραφίζει με τα χέρα αλλά με το στόμα, θα παρουσιάσει έργα του με διάφορα θέματα δίνοντας βάρος σε επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ όλες τις ώρες που η έκθεση θα είναι ανοιχτή θα ζωγραφίζει παρουσία των επισκεπτών.

Με αφορμή την έκθεση ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα εξής: « είναι τιμή να εγκαινιάσουμε την έκθεση του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, σε συνεργασία του Δήμου Ρόδου με την 95 ΑΔΤΕ. Ο κ. Ηλιάδης έχει μοναδικά χαρίσματα και ικανότητες τα οποία θα αξιολογήσουν θετικά όσοι έρθουν να δούν τα έργα από κοντά.

Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη στις 7 στο κατάλυμα της Ισπανίας στη μεσαιωνική πόλη» .
Από την πλευρά του ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης δήλωσε: «είμαι τακτικό μέλος της παγκόσμιας ένωσης αναπήρων ζωγράφων και είμαστε γνωστοί στην Ελλάδα από τις αναπηρικές κάρτες που κυκλοφορούν κάθε Χριστούγεννα. Γεννήθηκα στη Ξάνθη το 1950 και από το 1967 έχω μία πολύ καλή συνεργασία με την ένωση. Πρωτίστως, ζωγραφίζω έργα που μπορούν να γίνουν κάρτες και ημερολόγια, γιατί οι πωλήσεις τους μας εξασφαλίζουν μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Το έργα που έχω φέρει από τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλά και ο επισκέπτης θα τα ευχαριστηθεί. Καλό θα ήταν να έρθουν πολλά παιδιά να δούν τα έργα για να πάρουν τα μηνύματα που θέλω να στείλω.

Η έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα θα είναι ανοιχτά από τις 10 έως τις 13.30 και από τις 6 έως τις 9. Καθ’ όλη τη διάρκειά της θα ζωγραφίζω παρουσία των επισκεπτών.

Τα έργα που θα εκθέσω έχουν ποικίλα θέματα, ενώ θα παρουσιάσω και ορισμένα επαγγέλματα που είναι υπό εξαφάνιση και το κάνω αυτό για να τα μάθουν τα παιδιά. Έχω επίσης μία ενότητα με πτηνά και λουλούδια, με εκκλησιαστικά και την ολυμπιάδα του 2004 κ.α.»
Σε ερώτηση για το πώς έμαθε να ζωγραφίζει να το στόμα απάντησε «Είμαι αυτοδίδακτος γιατί τότε στο χωριό μου στη Ξάνθη δεν υπήρχαν δάσκαλοι.

Από 7 ετών άρχισα δειλά-δειλά να ζωγραφίζω στο κομοδίνο του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης όπου νοσηλευόμουν και εκεί ήρθα σε επαφή με τον εκπρόσωπο της ένωσης, ο οποίος είδε κάποια δυναμική να κρύβουν μέσα τους τα έργα και μάλιστα είπε στη μητέρα μου ότι «ο γιός σου κάποια μέρα θα γίνει ένας καλός ζωγράφος».

Τέλος από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε: «η έκθεση του κ. Ηλιάδη συνέπεσε με τη σύνοδο των Υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και έτσι θα την επισκεφτούν αν όχι οι Υπουργοί που θα δούν και τη μεσαιωνική πόλη, οι συνοδοί τους και οι φιλοξενούμενοί μας από τα Υπουργεία εξωτερικών.

Αυτή η έκθεση κατέχει μία κορυφαία θέση στις δράσεις πολιτισμού του Δήμου μας γιατί στέλνει και άλλα μηνύματα. Δεν είναι μόνο τα έργα του κ. Ηλιάδη, αλλά η δύναμη της ψυχής που θα εκτεθεί μέσα από τα έργα γιατί στερήθηκε τη σωματική ακεραιότητα αλλά η πορεία των έργων του δείχνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να στερηθεί κάποια μέλη του σώματός του, όμως αν διαθέτει τη δύναμη της ψυχής μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να διακριθεί.

Είναι κορυφαίος στη χώρα μας έχει καταξιωθεί και στο εξωτερικό και έχει τιμηθεί γι’ αυτό είναι μία από τις μεγάλες εκδηλώσεις και είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, να εκτιμήσουν ότι η ανθρώπινη δύναμη και η θέληση μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Δίνει το μήνυμα ότι είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που νίκησε την αναπηρία του».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς