Ξεσηκώθηκαν οι Αρχαγγελίτες για την καταστροφή του Αίθωνα

Με απόλυτη καταστροφή κινδυνεύει ο Αίθωνας, αφού δεν έχουν προσληφθεί υδρονομείς από το δήμο και τη ΔΕΥΑΡ.

Αυτό καταγγέλλουν με επιστολή τους προς το δήμαρχο εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι “απειλούν” ακόμα και με δυναμικές αντιδράσεις εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Αναφέρουν στην επιστολή τους τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
Η μέχρι τώρα πορεία σας στο Δήμο Ρόδου δείχνει ότι αγνοείτε ή αδιαφορείτε για την Ιστορία του Αρχαγγέλου και του λαού του.
 Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι έχει πλήρως εγκαταλειφθεί σε όλους τους τομείς.
Τώρα κινδυνεύει με απόλυτη καταστροφή και ο Αίθωνας, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, γιατί η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού υδρονομέων - «ποτιστάδες» όπως τους αποκαλούμε στη γλώσσα μας- και για τον καθαρισμό των «αυλακιών», υδραυλάκων, όπως τους αποκαλείτε οι καθαρευουσιάνοι της πρωτεύουσας.

Επί τρία χρόνια ο μοναδικός πορτοκαλεώνας του Αίθωνα μαραζώνει και ξεραίνεται από την ανομβρία αυτής της περιόδου και από τη δική σας αδιαφορία.
Τα δέντρα ποτίζονται από τα μέσα Ιουλίου και με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα οι Αρχαγγελίτες, χρόνο με το χρόνο, να βλέπουν τα κτήματά τους να μην έχουν πια καμιά αξία. Να σας θυμίσουμε, προφανώς επειδή είστε ανιστόρητος, ότι ο Αίθωνας ήταν και παραμένει η καρδιά του Αρχαγγέλου.

Επί Τουρκοκρατίας και Ιταλοκρατίας, στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, ο Αίθωνας ήταν αυτός που εξασφάλιζε το ψωμί των κατοίκων του. Και στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου και της Ενσωμάτωσης, ο Αίθωνας ήταν πάλι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή για το εισόδημα, την επιβίωση των Αρχαγγελιτών, πριν και μετά τη μεγάλη μεταναστευτική φυγή τους στις φάμπρικες της Γερμανίας και αλλού.
Εκατοντάδες παιδιά του Αρχαγγέλου σπούδασαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το εισόδημα του Αίθωνα, για να διαπρέψουν στη συνέχεια και να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στο οικονομικό θαύμα του νησιού μας.

Κύριε Δήμαρχε,
Εμείς που υπογράφουμε αυτήν την επιστολή, αλλά και σύσσωμος ο λαός του Αρχαγγέλου, δεν θα επιτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του Αίθωνα.
Λάβετε την επομένως ως πρώτη και τελευταία προειδοποίηση, αν δεν επιλύσετε άμεσα, εσείς και η ΔΕΥΑΡ, το μεγάλο πρόβλημα μας.
Θα είναι μέγα λάθος να πετάξετε την επιστολή στο καλάθι των αχρήστων. Αν αυτό συμβεί θ’ ακολουθήσουν δυναμικές αντιδράσεις και εσείς προσωπικά θα γίνετε το πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Οι υπογράφοντες».