Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παραπέμπεται η υπόθεση του Μ. Κορδίνα

Με την υποβολή απολογητικών υπομνημάτων, τα οποία περιλάμβαναν ουσιαστικά ένσταση για την μέχρι τώρα διαδικασία που έχει τηρηθεί, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Ρόδου οι πέντε εμπλεκόμενοι μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την μαύρη τρύπα ύψους περίπου 500.000 ευρώ που φέρεται να έχει διαπιστωθεί στη διαχείριση της εταιρείας.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και χθες συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή, Βασίλη Καταβενάκη, Δήμο Μουτάφη, Φώτη Κωστόπουλο, Νίκο Γιαννά εμφανίστηκαν στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου και υπέβαλαν απολογητικό υπόμνημα, το οποίο περιείχε αίτημα απόλυτης ακυρότητας της έκθεσης πραγματοσύνης που διενήργησε τον Ιούνιο του 2014 ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Κορδίνας αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ένστασή τους ότι έχει γίνει παράβαση της σχετικής νομοθεσίας καθώς δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το όνομα του πραγματογνώμονα που διενήργησε την σχετική έκθεση.

Σημειώνεται δε πως βάση των στοιχείων που περιλαμβάνει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του συγκεκριμένου ορκωτού ελεγκτή-λογιστ, έγιναν όλες οι διαδικασίες από τους αρμόδιους δικαστικούς και εισαγγελικούς φορείς και βέβαια ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος των κατηγορουμένων.

Με το ίδιο υπόμνημα, οι εμπλεκόμενοι αρνούνται την όποια εμπλοκή τους στην υπόθεση, τις αποδιδόμενες σε βάρος τους κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισαν “αβάσιμες” και παντελώς “αναπόδεικτες”.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν “ανακριβή και εξωπραγματική την πραγματοσύνη” για την οποία επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους και ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημά τους και να κηρυχθεί άκυρη η έκθεση λογιστικής πραγματοσύνης του ορκωτού λογιστή. Καθώς και να κηρυχθούν άκυρες “οι επιγενόμενες και άμεσα εξαρτημένες από την άκυρη πράξη δικονομικές ενέργειες”.

Σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία, η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στο συμβούλιο πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και θα αποφανθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για το τι θα γίνει αναφορικά με την ένσταση που έχει υποβάλει ο κ. Κορδίνας και τα λοιπά πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ.

Υπενθυμίζεται το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν κατά τον έλεγχο που έκανε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τις αρχές Μαρτίου 2011 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, διαπιστώθηκε έλλειμμα ποσού περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και ο ογκοδέστατος φάκελος της δικογραφίας παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα και κίνησε την νόμιμη διαδικασία.

Βάση των ίδιων πληροφοριών ο ορκωτός λογιστής έχει διαπιστώσει «κενά» στην διαχείριση χρημάτων της ΑΔΕΚΑΜ και συγκεκριμένα ποσού 480.000 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά.

Για όλα αυτά τα θέματα οι εμπλεκόμενοι με την διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ επρόκειτο να δώσουν χθες εξηγήσεις στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου ο οποίος και χειρίζεται την υπόθεση, ωστόσο διά των συνηγόρων τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις 27 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως αφο­ρμή για να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης αποτέλεσε το ρεπορτάζ της «Ροδιακής» τη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα όσα είχαν ακουστεί δύο μέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.

Την εισήγηση για το θέμα των δύο εταιρειών (ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και ΑΔΕΚΑΜ) είχε κάνει ο Πρόεδρος της νέας εταιρείας του Δήμου κ. Γιάννης Περδίκης και τα όσα είχαν ακουστεί άφησαν άναυδους ακόμη και τους πλέον υποψιασμένους.

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της κάθε άλλο παρά νόμιμης διαχείρισης τους, και για τα οποία θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι,  κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στην εισήγηση του ο κ. Περδίκης μιλώντας για τις δύο εταιρείες μεταξύ άλλων έκανε λόγο «για σχεδόν κατάργηση λογιστηρίου, επιταγές που διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών Δ.Σ. που δεν περνούσαν καν από τα βιβλία (σ.σ. αφορούν στην ΑΔΕΚΑΜ), υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που κληροδότησαν κ.α».