Άριστα οργανωμένο το κύκλωμα  που δρούσε στην Κω

Απίστευτα οργανωμένο και δομημένο ήταν το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών από το νησί της Κω, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο και την έρευνα των αστυνομικών αρχών  που έφερε χθες στη δημοσιότητα το Βήμα της Κω.

Το δαιδαλώδες αυτό εγκληματικό δίκτυο, αποτελούταν από 3 πυραμιδικού τύπου εγκληματικές οργανώσεις – ομάδες με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών (1η, 2η και 3η εγκληματική οργάνωση) και μία άλλη οργάνωση για την διακίνηση αλλοδαπών.
Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει τους 44 από τους 67 κατηγορούμενους, ενώ 7 βρίσκονται ή διαμένουν στο εξωτερικό, 8 δεν ταυτοποιήθηκαν, 4 δεν εντοπίστηκαν εντός των ορίων του αυτοφώρου

Οι κατηγρορίες
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ
1η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
Αλβανός 32 ετών: Κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών– Διακεκριμένες περιπτώσεις. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.530 ευρώ, σημειωματάριο που αναγραφόταν αρχικά ονομάτων, αριθμητικές ποσότητες και χρηματικά ποσά, τα οποία προφανώς αντιστοιχούν σε διακινήσεις ναρκωτικών.
Αλβανός 22 ετών: Κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών– Διακεκριμένες περιπτώσεις. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του: μία σελίδα με χειρόγραφες σημειώσεις που αναγράφονταν ημερομηνίες, ονόματα και χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν σε διακινήσεις ναρκωτικών. Ακόμα κατασχέθηκαν 770 ευρώ και μικροποσότητα κάνναβης.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η όλη έρευνα έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017 και η εγκληματική οργάνωση έχει αρχίσει την δράση της τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016, ως προς την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών προς και από την χώρα μας και έχουν καταγραφεί συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης.

Όσον αφορά την διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών, αυτοί γινόταν κυρίως από γυναίκες οι οποίες μετέφεραν την κοκαϊνη και τα άλλα ναρκωτικά (κατάλληλα συσκευασμένα) με πλοίο από τον Πειραιά στην Κω, έχοντας τη κρυμμένη στο αιδοίο τους, στην κοτσίδα τους, στο τακούνι παπουτσιού κ.α.), ενώ ως αποθηκευτικούς χώρους είχαν τα σπίτια τους, τα ρολόγια της ΔΕΗ, τα έκρυβαν στην παραλία κ.α.).

Επίσης η μεταφορά γινόταν και μέσω ΕΛΤΑ, όπου τα ναρκωτικά, ήταν κρυμμένα μέσα σε μουσικά όργανα.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εκδίδονταν από ένα συγκεκριμένο πρακτορείο.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Τα μέλη της οργάνωσης για την διακίνηση μεταναστών σε 2 περιστατικά (19/3/17 και 1/4/17) πέρασαν 24 αλλοδαπούς με πλωτά μέσα μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σε άλλα 13 περιστατικά διακίνησης, προωθήθηκαν από την Κω στην Ηπειρωτική Ελλάδα 33 άτομα, μέσω του πλοίου της γραμμής.
Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για τα ως άνω περιστατικά υπολογίζεται στις 72.000 ευρώ (περίπου 3.000 ευρώ ανά διακινούμενο).
Ο 58 Κώος κατείχε ηγετική θέση στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, συντονίζοντας το σύνολο των εν Ελλάδι ενεργειών ευρισκόμενος σε συνεχή τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία, τόσο με μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία.

Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες με ψευδή στοιχεία (κάρτες του κιλού) και έκαναν ευρεία χρήση διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων.

Ο ηγετικός ρόλος του 58χρονου Κώου καταδείχθηκε και από το γεγονός ότι καίτοι συντόνιζε και οργάνωνε τα στάδια της διακίνησης που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα, ο ίδιος έπαιρνε ισχυρά «μέτρα προφύλαξης» διατηρώντας απόσταση και μη συμμετέχοντας ενεργά στην πραγμάτωση των επιμέρους εγκληματικών πράξεων (περισυλλογή αλλοδαπών από τις παράκτιες περιοχές άφιξης στην Κω, μεταφορά στα ξενοδοχεία, συνοδεία στο λιμάνι κ.λ.π.)

Η μετακίνηση αλλοδαπού Μπόντρουμ – Κως – Αττική, κόστιζε 3.000 ευρώ, ενώ η διαδρομή Μπόντρουμ – Κως – Αττική- Βόρεια Ευρώπη κόστιζε 12.000.

ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΟΤ SPOT ΣΤΟ ΠΥΛΙ -ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Η οργάνωση είχε ενοικιάσει και μικρά ξενοδοχεία στην Κω, όπου έβαζε τους μετανάστες και τους σίτιζε, ενώ εάν τυχόν η Αστυνομία συλλάμβανε τους μετανάστες και τους οδηγούσε στο hot spot στο Πυλί, η οργάνωση μεριμνούσε για τον εντοπισμό και την επαναμεταφορά τους στα ξενοδοχεία. Να σημειωθεί ότι για την κάθε μεταφορά με όχημα (γινόταν με ταξί ή με ιδιωτικό ΙΧ) οι οδηγοί και μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν 150 ευρώ έκαστος, ενώ τους παραλάμβαναν από συγκεκριμένο σημείο και εφόσον είχε πρώτα ερευνηθεί ο χώρος, ώστε να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Κάθε ολοκληρωμένο περιστατικό διακίνησης, συνοδευόταν από αντίστοιχες αποστολές χρημάτων (εμβάσματα) από τα μέλη της οργάνωσης που ζουν στην Τουρκία προς τα μέλη της Κω, μέσω εταιρειών χρηματικών μεταφορών.
Εκτός από την αποστολή χρηματικών εμβασμάτων, η εγκληματική οργάνωση εφάρμοζε και τη μέθοδο των «cash couriers» μεταφέροντας χρήματα μέσω των διακινούμενων.

Μετά την παραλαβή των χρημάτων ο 58χρονος Κώος πραγματοποιούσε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, κατά κύριο λόγο στην οικία του, με τα υπόλοιπα μέλη, στα οποία και παρέδιδε των αναλογούντα, κατά περίπτωση μερίδιο.

Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
Μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών, ώστε οι αλλοδαποί να μοιάζουν με την φωτογραφία στα πλαστά διαβατήρια που τους έβγαζαν, συναντιόνταν κυρίως στο συντριβάνι στα «Δελφίνια», με ένα μέλος της οργάνωσης και είτε κατά μόνας, είτε σε ζεύγη τον ακολουθούσαν πεζοί διατηρώντας απόσταση, προς αποφυγή στοχοποίησής του.
Μόλις έφταναν στο λιμάνι, έξω από το πλοίο, τότε αναλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης, ώστε να αποσπάσει την προσοχή των λιμενικών για αποφυγή πιθανού ελέγχου των διακινουμένων.