Προσπαθεί να βρει λύση για τις παραλίες ο δήμος Ρόδου

Προσπαθεί να βρει λύση για τις παραλίες ο δήμος Ρόδου

Προσπαθεί να βρει λύση για τις παραλίες ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 685 ΦΟΡΕΣ

Συναντά όμως κλειστά αυτιά στην Αθήνα

Προβληματισμένος εμφανίστηκε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί φέτος με τις παραλίες της ΕΤΑΔ, χαρακτηρίζοντάς το ως «πολύ δύσκολο» αλλά, παράλληλα, έδειξε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλει προσπάθειες να βρεθεί μία λύση και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, λοιπόν, που παραχώρησε χθες, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι, κατά τη μετάβασή του στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, τον κ. Τερζάκη, και μεταξύ των θεμάτων που του έθεσε ήταν και αυτό των παραλιών που διαχειρίζεται η Εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τμήμα του παραλιακού μετώπου από το Έλλη έως την Ιαλυσό, την παραλία της Τσαμπίκας, τ’ Αφάντου και την τραουνού.

Είναι γνωστό ότι οι παραλίες αυτές παραχωρούνταν κάθε χρόνο στο Δήμο ο οποίος είχε την ευθύνη για τους διαγωνισμούς και απέδιδε στην ΕΤΑΔ κάποιο ποσοστό επί των εσόδων. Φέτος, ως γνωστόν, η απόφαση είναι να τις διαχειριστεί η ίδια, υπό το πρόσχημα ότι είναι Α.Ε., και έχουν ευθύνες, και ποινικές και αστικές, αν δεν αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος.

«Το πρώτο, λοιπόν, επιχείρημα είναι ότι αυτή είναι περιουσία της Ρόδου, των ροδιτών», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι φυσικά και πρέπει να υπάρχει ορθολογική διαχείριση. Αναφέρθηκε, βέβαια, και στο ότι, η απόφαση αυτή, καθυστέρησε πάρα πολύ αφού αν όλες αυτές οι κινήσεις είχαν γίνει από τον Οκτώβριο όπως είχαν ζητήσει, μπορεί και να είχαμε λιγότερα προβλήματα.

Προβλήματα, πάντως, θα υπήρχαν αφού αρκετοί από τους περυσινούς μισθωτές, πάνω από 50, έχουν ήδη στρώσει τις ομπρέλες. Ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι φυσικά και πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες αφού προσάπτουν στους Δήμους ότι εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούσαν μία πελατειακή λογική. Η κεντρική απόφαση, λοιπόν, είναι ότι, καταρχήν, δίνουν το προτιμησιακό δικαίωμα στα ξενοδοχεία ή τα καταστήματα που έχουν μπροστά τους την παραλία, ακόμα και αν μεσολαβεί ο δρόμος. Εκεί, λοιπόν, θα εξετάσουν κάποια αιτήματα-εφόσον υπάρχουν-και ακολούθως θα προχωρήσουν σε διαγωνισμούς.

Το θέμα που μπαίνει εδώ από πλευράς Δήμου είναι ότι, εκτός του ότι είναι πλέον στρωμένες οι παραλίες-βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα της τουριστικής περιόδου-ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει ευθύνη και από την πλευρά των Δήμων επειδή οι παραλίες αυτές υδροδοτούνται από το Δήμο, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις (σ.σ. ντουζιέρες, αποδυτήρια, καινούργιο διάδρομοι, υποδομές για τα ΑμΕΑ κτλ.), ο καλλωπισμός τους ενώ γίνεται και μία καθημερινή εργασία, όπως π.χ. για την καθαριότητά τους που επίσης δεν είναι κάτι αμελητέο.

Χθες, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος συγκάλεσε εκτάκτως την εκτελεστική επιτροπή, το ανώτερο όργανο της Δημοτικής Αρχής, με δέκα σοβαρά θέματα στην ημερήσια και πρώτο θέμα τις παραλίες. Εκτός από την ενημέρωση που έκανε στα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, εκείνο που συζήτησαν ήταν εάν μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει όσο γίνεται περισσότερα. Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι είχε ετοιμάσει μία πολύ σκληρή επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, με κοινοποίηση μάλιστα και στο γραφείο του πρωθυπουργού, τους βουλευτές κτλ.

Το θέμα, λοιπόν, κατά τον ίδιο είναι αν ο Δήμος θα μπορέσει να έχει το δικαίωμα να μισθώσει τις παραλίες αυτές-ενώ θα έπρεπε να του παραχωρηθούν έναντι κάποιου ποσοστού, όπως ήταν η πρότασή του. Ωστόσο τους είπαν ότι δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για να γίνει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό ο Δήμαρχος θα ζητήσει να εξετάσουν τι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν.

Ενδεικτικό, πάντως, της απώλειας εσόδων που θα έχει ο Δήμος, είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο Δήμαρχος. Όπως είπε, λοιπόν, το ποσό που εισπράχθηκε πέρυσι από τη μίσθωση όλων των παραλιών αυτών ανήλθε γύρω στα 450 χιλιάδες ευρώ και τώρα η τιμή βάσης είναι 900 χιλιάδες ευρώ! Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, λοιπόν, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στη διαδικασία εκτός και αν ληφθούν υπόψη οι υπηρεσίες που προσφέρονται.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, πιστεύω μέχρι την Τετάρτη που είναι οι διαγωνισμοί και στη συνεδρίαση της εκτελεστικής και σε συνεργασία με όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή τις παραλίες, να κατατεθεί μία πρόταση που να ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις της ΕΤΑΔ, για να το ξεπεράσουμε», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Μία μικρή αλλά σπουδαία, όπως είπε, παράμετρος για το Δήμο είναι οι καντίνες που υπάρχουν στο μέτωπο αυτό και έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο ήδη από τη δεκαετία του 1960. Αυτές τις λειτουργεί η ΔΕΡΜΑΕ και θεωρεί αυτονόητο ότι και εδώ ο Δήμος δεν θ’ απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του όσο αφορά στην εκμετάλλευσή τους.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε ν’ απαντήσει στη «σπέκουλα», όπως είπε, που δέχεται ότι ανέχεται παρεμβάσεις, κατασκευές κτλ. στις παραλίες. Θέλησε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει ότι, δυστυχώς, ο Δήμαρχος δεν έχει αρμοδιότητα αλλά η ΚΥΔ και η Αστυνομική Διεύθυνση να πατάξουν οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Γι’ αυτό έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια να βρεθεί η νομική φόρμουλα, να αδειοδοτηθούν, να εισπράττει ο Δήμος τα δικαιώματά του και να εισπράττει και το Δημόσιο.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδιάκος, εξήγησε ότι νομικά ο Δήμος μπορεί να υπομισθώσει τι παραλίες αλλά είναι πολύ δύσκολο να πληρώσει. Δήλωσε, πάντως, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν αφενός να μη χάσει ο Δήμος αυτό το δικαίωμα, αφετέρου να μη δημιουργηθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα και, ερωτηθείς, σχετικά για το αν πιστεύει ότι μπορεί ν’ αλλάξει κάτι μέχρι την Τετάρτη, περιορίστηκε στο να πει ότι…το εύχεται.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου