Ανυποστήρικτη η έφεση  για τον κουκουλοφόρο της Καλύμνου

Ανυποστήρικτη κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η έφεση που είχε ασκήσει 39χρονος Καλύμνιος ο οποίος είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη για ληστεία που είχε διαπράξει έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο του με κουκούλα και κρατώντας κοντόκανη καραμπίνα την οποία είχε κρυμμένη, σε σούπερ μάρκετ του νησιού του.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από τρία χρόνια και ο 39χρονος είχε αφαιρέσει 1.702 ευρώ από το κατάστημα, ενώ είχε τραυματίσει με την καραμπίνα και ένα υπάλληλο του καταστήματος!

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2014, εκδικάστηκε πριν ένα χρόνο στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου ο 39χρονος κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του επιβλήθηκε 6 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της ληστείας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, και από 8 μήνες φυλάκιση για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, απλής σωματικής βλάβης και οπλοχρησίας, δηλαδή κατά συγχώνευση 7 χρόνια κάθειρξη με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 39χρονος άσκησε έφεση η οποία προσδιορίστηκε για να εκδικαστεί χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ωστόσο ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και έτσι η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη, δηλαδή διατήρησε την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί πέντε λεπτά πριν τις 8 το βράδυ στις 23 Δεκεμβρίου 2014 όταν ο 39χρονος μπήκε στο σούπερ μάρκετ στην περιοχή «Ποταμούς» Καλύμνου έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο του με κουκούλα και κρατώντας κοντόκανη καραμπίνα ζήτησε από τους δύο υπαλλήλους του καταστήματος και του έδωσαν το χρηματικό ποσό των 1.702 ευρώ.

Ο ίδιος με το κοντάκι της καραμπίνας χτύπησε στην περιοχή του κροτάφου και έναν άλλο υπάλληλο του καταστήματος, στον οποίο και επέφερε ελαφρύ τραυματισμό, ενώ φεύγοντας, έριξε και πυροβολισμούς στο αέρα!

Είχαν συλληφθεί και οι γονείς του
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 39χρονου στην Κάλυμνο, κατασχέθηκαν κυνηγετικά όπλα, ξιφολόγχες, αρχαίοι αμφορείς, ποσότητα ηρωίνης, ζυγαριά ακριβείας, μοτοποδήλατο κ.α., ενώ είχαν συλληφθεί και οι γονείς του με τους οποίους διαμένει ηλικίας 73 και 68 ετών καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στην αστυνομία.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε, την Τρίτη 23-12-2014 το βράδυ ο 39χρονος έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλλε σε supermarket στην Κάλυμνο και με την απειλή κυνηγετικού όπλου αφαίρεσε από το ταμείο του καταστήματος χρηματικό ποσό και τράπηκε σε φυγή με δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διαφυγή του τραυμάτισε στο πρόσωπο με το κοντάκι του όπλου, υπάλληλο που προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει και παράλληλα πυροβόλησε στον αέρα.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και ύστερα από λεπτομερή αξιολόγηση των στοιχειών που συλλέχθηκαν, πραγματοποιήθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2014 στοχευμένες έρευνες στις κατοικίες των κατηγορούμενων, όπου παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

Στην κατοικία των γονιών του 39χρονου, μαζί με τους οποίους διέμενε:
• Ηρωίνη βάρους 23 γραμμαρίων
• 30 δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, χωρίς ιατρική συνταγή
• Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• 2 κυνηγετικά όπλα
• 9 ξιφολόγχες στρατιωτικού τύπου μαζί με τις θήκες τους
• 4 μαχαίρια-ξιφίδια
• 13 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
• Φυτίλι βραδύκαυστο, συνολικού μήκους 83 μέτρων
• 3 πήλινοι αρχαίοι αμφορείς

Σε κατοικία που χρησιμοποίησε ο 39χρονος, μετά τη ληστεία:
• Τα ρούχα που φορούσε κατά τη διάπραξη της ληστείας
• Το «κομμένο» δίκαννο κυνηγετικό όπλο, που χρησιμοποίησε για τη διάπραξη της ληστείας, αποσυναρμολογημένο και επιμελώς κρυμμένο σε πλαστικές σακούλες
• 2 μαχαίρια
• 13 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
• Το δίκυκλο μοτοποδήλατο που χρησιμοποίησε για τη διαφυγή του

Σημειώνεται πως ο 39χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε στο σπίτι των γονιών του, συνελήφθη και εξεταζόμενος ομολόγησε την πράξη του. Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι γονείς του, ηλικίας 73 και 68 ετών.

Σε βάρος των κατηγορούμενων από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα της ληστείας, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, παράνομης κατοχής αρχαιοτήτων, εκρηκτικών υλών, οπλών και ναρκωτικών ουσιών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.