ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά στο μηχανοστάσιο πλοίου ανοιχτά της Ρόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, δύο μίλια ανοιχτά του ενυδρείου Ρόδου, επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος φορτηγού πλοίου στο μηχανοστάσιο του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.


Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο MED STAR το οποίο μεταφέρει φορτηγά αυτοκίνητα .
Εκτός από το πλήρωμα, στο σκάφος επιβαίνει και ένας επιβάτης ως οδηγός φορτηγού οχήματος. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και αυτό που προέχει είναι να απομακρυνθούν με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσουν και στη συνέχεια να γίνει διάσωση του πλοίου.
Για την υπόθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αξιωματικοί του οποίου  σε συνεργασία με τους τοπικούς αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου συντονίζουν την επιχείρηση.

φώτο: Φίλιππος Φιλίππου


 

Στην επιχείρηση παίρνει μέρος από τις 10 το βράδυ και ελικόπτερο διάσωσης.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ....

ωρα: 22:15

Πριν από λίγα λεπτά, με εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, δόθηκε εντολή να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Ρόδου 8 αλιευτικά σκάφη και 2 ρυμουλκά τα οποία σπεύδουν στο σημείο για να μεταφέρουν 20 άτομα πλήρωμα, που επιβαίνουν σε μια απο τις σωσίβιες λέμβους.

Από την παραλία του ενυδρείου πάντως, διακρίνεται το σκάφος, το οποίο πριν απο λίγα λεπτά έσβησαν τα φώτα του, πιθανότητα εξαιτίας της πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο.

ώρα 22:39

Στο πλοίο εκτός από τους 20 που διασώθηκαν και θα μεταφερθούν σε λίγο στο λιμάνι της Ρόδου, επιβαίνουν ακόμα άλλα 12 άτομα, τα οποία μαζί με τον καπετάνιο του σκάφους, δίνουν ηρωϊκή μάχη προκειμένου να μπορέσουν να διασώσουν το πλοίο.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ αξιωματικός του Λιμενικού σώματος, οι πάντες βρίσκονται σε ετοιμότητα έτσι ώστε αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν άμεσα και με ασφάλεια το σκάφος και τα υπόλοιπα 12 άτομα.

00:00

Με μέριμνα του λιμενικού σώματος, τα 20 άτομα που διασώθηκαν μεταφέρονται σε ξενοδοχεία του νησιού μας ενώ τα υπόλοιπα 11 μαζίμε τον καπετάνιο του πλοίου παραμένουν προκειμένου να κατασβεσθεί πλήρως η φωτιά αλλά και να διασφαλιστεί η μη αναζωπύρωση της. 

Άμεσα αναμένεται να διενεργηθεί και έρευνα για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιας. 

Ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού, μιλώντας στην "Ροδιακή" ανέφεραν πως αύριο θα γνωρίζουν σίγουρα το αν θα ρυμουλκηθεί ή οχι το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου 

"Σε εγκατάλειψη του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου «med star» σημαίας Κύπρου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε μία από τις κύριες μηχανές ,προχωρούν οι 31 επιβαίνοντές του, δύο ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Το πλοίο είχε αναχωρήσει με 29 άτομα πλήρωμα και ένα οδηγό από τη Ρόδο με προορισμό τη Σαντορίνη φορτωμένο με φορτηγά οχήματα. Στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο σπεύδουν τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού , τέσσερα παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma της πολεμικής αεροπορίας."
 

Ώρα 1:02

Σε στάδιο ύφεσης φέρεται να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε μία από τις κύριες μηχανές του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου «med star» σημαίας Κύπρου, δύο ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στο μηχανοστάσιό του, παρά μονάχα αρκετός καπνός, ενώ το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου φαίνεται να έχει λειτουργήσει. Δώδεκα από τα μέλη του πληρώματος παρέμειναν επί του οχηματαγωγού, καταβάλλοντας δυνάμεις με ίδια μέσα για την κατάσβεσης της φωτιάς.

Στο σημείο έχουν καταφθάσει παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma, ενώ 20 από τους επιβαίνοντες του med star μεταφέρθηκαν ήδη με λέμβο στο λιμάνι της Ρόδου. Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο έρευνας και διάσωσης, από την πρώτη στιγμή του συμβάντος βρίσκεται ο Α' υπαρχηγός του λιμενικού σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης και ανώτερα στελέχη του σώματος.

Για το συμβάν ενημερώνεται διαρκώς ο αρχηγός του λιμενικού σώματος, Σταμάτιος Ράπτης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Πάρης Τσιριγώτης / ΑΠΕ