Ισόβια κάθειρξη στον Αλβανό για την δολοφονία 85χρονης στην Κω

Η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου στον 50χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής που κατηγορείται για την αποτρόπαια δολοφονία της 85χρονης Μαρίας Καπλανίδου το 1998 στην Κω.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) τον αλλοδαπό κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Ο ίδιος κατά την ακροαματική διαδικασία προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είναι αυτός ο δολοφόνος της 85χρονης, αλλά ένας άλλος ομοεθνής του ονόματι «Αστρίτ» με τον οποίο γνωρίστηκαν δύο – τρεις μήνες νωρίτερα στην Κω καθώς εργάζονταν μαζί.

Οι δύο άνδρες, είπε ο 50χρονος, στα έπιναν νωρίτερα και όταν επέστρεφαν σπίτια τους, ο άγνωστος Αλβανός μπήκε μέσα στο σπίτι της ηλικιωμένης με σκοπό να βρει χρήματα ή ποτό. Ο 50χρονος είπε επίσης πως το αποτύπωμα του βρέθηκε επειδή όταν μπήκε στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας και την είδε αιμόφερτη, την έπιασε από το λαιμό προκειμένου να δει αν είναι ζωντανή.

 


Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η 21χρονη κόρη του κατηγορουμένου, η οποία και κατέθεσε σχεδόν τα ίδια στο δικαστήριο, τα οποία δήλωσε ότι της τα είχε πει ο πατέρας της.

Δεν έπεισαν
«Καλή αλλά όχι επιτυχημένη» χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της, την προσπάθεια όπως είπε της συζύγου και της κόρης του 50χρονου να αποβάλλουν μέρος της ευθύνης από τον κατηγορούμενο.

Η κα. Εισαγγελέας μίλησε για «πασιφανή γεγονότα» τα οποία εκτυλίχθηκαν το μοιραίο ξημέρωμα στο σπίτι της άτυχης 85χρονης στη Κω.

Η εισαγγελική λειτουργός είπε πως το πτώμα της ηλικιωμένης είχε βρεθεί σε λίμνη αίματος, το οποίο εκσφενδονίστηκε στους τοίχους, γεγονός που σημαίνει ότι πιο σκληρός, πιο βίαιος θάνατος δεν γίνεται!

Η κα. Εισαγγελέας τόνισε πως η 85χρονη δολοφονήθηκε με «τέμνον όργανο και με τρόπο απάνθρωπο» και διευκρίνισε πως στόχος του κατηγορουμένου ήταν να προσδώσει στοιχεία για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία για αυτό και ανέφερε την ιστορία με τον Αστρίτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες περιδιάβαιναν αυλές σπιτιών με σκοπό να κλέψουν. Έτσι ο 50χρονος κόβει την σίτα, προφανώς με μαχαίρι, στο σπίτι της 85χρονης για να μπει μέσα, όμως ξαφνικά την βρήκε μπροστά του, χωρίς όμως να ξέρει ότι πρόκειται για κάποιον που δεν βλέπει καλά και δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει.

Η κα. Εισαγγελέας συνέχισε την αγόρευση της, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος την χτύπησε, επέρχεται ακαριαίτα ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας και εκείνος αφού προφανώς αφαιρεί κάποια χρήματα φεύγει.

 


«Ο κατηγορούμενος δεν υπολόγισε σωστά γιατί άφησε δύο αποτυπώματα» είπε η εισαγγελικός λειτουργός, η οποία αναφέρθηκε και στη καταδίκη του 50χρονου στην Κρήτη πάλι για κλοπή.

«Ένα χρόνο πριν είχε συλληφθεί και στη Κρήτη για κλοπή, μόνο που στη Κω ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια του» είπε χαρακτηριστικά η κα. Εισαγγελέας για να προσθέσει πως έξω από το παράθυρο του σπιτιού της 85χρονης βρέθηκε μία ματωμένη πετσέτα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο δράστης σκούπισε και τα χέρια του φεύγοντας!

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να αποδεικνύει ότι το έκανε άλλος» είπε η εισαγγελική λειτουργός, ζητώντας την ενοχή του 50χρονου Αλβανού χωρίς ελαφρυντικό.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Η σύλληψη και η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Ο 50χρονος συνελήφθη στις 10 Μαΐου 2117 το μεσημέρι,  μετά από 19 χρόνια, στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας και συνεργασίας με τη Β΄
Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις για τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και τις κλοπές.

Ο 50χρονος ο οποίος κρατείται στις φυλακές, θα λογοδοτήσει ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου στις 19 Ιουνίου 2017.

Το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο 50χρονος Αλβανός είχε σημειωθεί ξημερώματα στις 3 Ιουλίου 1998 στην Κω και είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης μπήκε στο σπίτι της Μαρίας Καπλανίδου το οποίο βρισκόταν στην οδό Βοροιοπούλου 16 στην Κω, σκίζοντας την σίτα του παραθύρου στο πίσω μέρος της αυλής.

Μπαίνοντας μέσα ο δράστης έγινε αντιληπτός από την ηλικιωμένη γυναίκα με την οποία και «πιάστηκε στα χέρια». Στη συνέχεια με τέμνον όργανο της επέφερε πολλαπλά χτυπήματα από τα οποία της προκάλεσε 7 θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα από τα οποία επήλθε ο θάνατος για την άτυχη γυναίκα!

Η υπόθεση άρχισε αμέσως να απασχολεί τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την επόμενη μέρα στην Κω μετέβη συνεργείο σήμανσης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ερεύνησε το χώρο του εγκλήματος και συνέλεξε αποτυπώματα ορισμένα εκ των οποίων ήταν με αίματα.

Αυτά τα αποτυπώματα (ένα δακτυλικό και ένα παλάμης) τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2001 ταυτοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ότι ανήκουν στον 50χρονο Αλβανό. Ωστόσο ο αλλοδαπός ήταν καταγεγραμμένος με διαφορετικό όνομα από αυτό που τελικά συνελήφθη και έτσι δεν είχε εντοπιστεί.

Από τον ανακριτή Κω εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον αλλοδαπό δράστη το οποίο συνέχισε να ισχύει και με το βούλευμα που εκδόθηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω με το οποίο και παραπέμφθηκε σε δίκη η υπόθεση.

Έτσι τον Δεκέμβριο του 2013 η υπόθεση προσδιορίζεται να εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο και διαττάσει την σύλληψη του δράστη. Η δίκη επαναπροσδιορίζεται δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Μαΐου 2015 όμως και τότε η όλη διαδικασία ανεστάλλει και διατάχθηκε η σύλληψη του κατηγορούμενου και η προσωρινή του κράτηση.