Δριμεία κριτική στην Περιφέρεια και το δήμο από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δριμεία κριτική στην Περιφέρεια και το δήμο από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δριμεία κριτική στην Περιφέρεια και το δήμο από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 256 ΦΟΡΕΣ

Την…άλλη διάσταση του επενδυτικού κύματος στον τουρισμό, αναλύει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης στη Ρόδο της Υπουργού κας Έλενας Κουντουρά.

Συγκεκριμένα, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες η επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, κα Μαρία Χατζηγιάννη, και στο Δήμο Ρόδου κ. Τάκης Πότσος.
Καταρχήν, η κα Χατζηγιάννη έκανε λόγο για μία φρενίτιδα δηλώσεων, αποφάσεων κτλ. που είχαν να κάνουν με την επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στη Ρόδο που θεωρούν ότι προκάλεσε έναν διαγκωνισμό μεταξύ εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης, νυν και πρώην βουλευτών, φορέων κτλ., όσο αφορά στο ποιος είναι ο καλύτερος υποστηρικτής των συμφερόντων του τουριστικού κεφαλαίου αφού, όπως είπε, όλα αυτά που δήλωσαν και οι προτάσεις που έκαναν έχουν αναγάγει τον τουρισμό ως εθνική υπόθεση που πρέπει να συστρατευτούμε όλοι, δηλαδή και οι εργαζόμενοι, για να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μία εξαπάτηση και των εργαζομένων και των μικροεπιχειρηματιών στον τουρισμό γιατί αυτό, στην πραγματικότητα, είναι σε αντίθεση, αφού τα συμφέροντα των εργαζομένων και της εργοδοσίας αλλά και των μικρών ιδιοκτητών συμπιέζονται μέσα στον ανταγωνισμό με το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Και είπε: «Κανένας μέχρι σήμερα, ούτε φορέας, ούτε εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, ούτε οι βουλευτές, δεν έχουν αναφερθεί στον τουρισμό με την κοινωνική του διάσταση: Δηλαδή, ότι ο τουρισμός είναι οι υπηρεσίες και αυτές προσφέρονται από τους εργαζόμενους οι οποίοι βιώνουν μία απίστευτη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς με μισθούς πείνας, με εξαντλητικά ωράρια κτλ. και μόνο για πέντε μήνες».
Από την άλλη πλευρά-συνέχισε-δεν βλέπουν ότι ο τουρισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα όλου του λαού και πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για να ξεκουραστεί ο εργαζόμενος και αυτή τη διάσταση θέλησαν να αναδείξουν.

Στη συνέχεια, παρέθεσε μερικά στοιχεία για τον τουρισμό στη Ρόδο:
Μέσα σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, ο τουρισμός στη Ρόδο παρουσίασε ανάπτυξη. Το 2016 οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή ρεκόρ αφίξεων ενώ οι προβλέψεις για το 2017 είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ανάμεσα στα τριάντα πιο κερδοφόρα ξενοδοχεία της Ελλάδας συγκαταλέγονται δώδεκα της Ρόδου που, όμως, στην πλειοψηφία τους, δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από επενδύσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικά για τη Ρόδο, ωστόσο είναι πρόκληση να βλέπει ο κόσμος ότι ξοδεύονται τόσα εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από τη βαριά φορολογία και πηγαίνουν επιδότηση και στη διαφήμιση των μεγαλοξενοδόχων. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ένα πολυδάπανο διαφημιστικό πρόγραμμα εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για την επισκευή και τη συντήρηση των σχολείων σε όλο το Νότιο Αιγαίο είναι μικρότερος και αντί να δοθούν για κοινωνικές ανάγκες , δίνονται για τη διαφήμιση ξενοδόχων.

Επίσης, στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αυξήθηκαν οι κλίνες κατά 20 χιλιάδες περίπου, παράλληλα όμως τα στοιχεία των ασφαλισμένων παρουσιάζουν μία σχετική στασιμότητα, κάτι που σημαίνει ότι και απολύσεις γίνονται, και η μαθητεία διευρύνεται και η σύνθεση του προσωπικού μειώνεται ανά μονάδα. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να μετρηθεί είναι ότι η ραγδαία αύξηση των τουριστικών υποδομών χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχων υποδομών στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις μεταφορές, την ενέργεια κτλ., μετατοπίζει όλο το βάρος αυτής της έλλειψης

στον ντόπιο πληθυσμό, όπως η έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στη λειψυδρία.
Είπε, ακόμη, ότι το φράγμα περιμέναμε να λύσει αρκετά προβλήματα και μπορούσε να είχε ξεκινήσει η ύδρευση και να είχε η ΔΕΥΑΡ τη διαχείριση του φράγματος και αντί να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού μόνιμες, δόθηκε σε ιδιώτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Πότσος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης και της κυβερνητικής ποιοτικής, που είναι συνέχεια των προηγούμενων, δένει πολύμορφα με διάφορα ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας. Όλα κινούνται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Και ανέφερε ως παράδειγμα τους ομπρελάδες: «Είναι εμπόδιο οι ομπρελάδες στα φιλέτα τα οποία υπάρχουν και είναι προς εκμετάλλευση μεγάλων Α.Ε. του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου», είπε.
Ένα άλλο ζήτημα, τέλος, έχει να κάνει με τη γενικότερη περικοπή σε υποδομές αλλά και σε προσωπικό, που έχει σχέση και με τους συμβασιούχους και τη μείωση των ΚΑΠ.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου