Οι Άγιοι Απόστολοι

Οι Άγιοι Απόστολοι

Οι Άγιοι Απόστολοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 282 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναπ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Έφυγε ο έκτος μήνας του χρόνου, ο Ιούνιος με τους Αγίους Αποστόλους μια και είναι ο μήνας των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου και κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου η Σύναξη των 12 Αποστόλων και των Εβδομήκοντα.

Και αρχίζει ν’ ανοίγει ο έβδομος μήνας ο Ιούλιος με την Πρωτομηνιά τιμώντας τη μνήμη των Αγίων Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Βεβαίως τιμούμε και στην 1η Νοεμβρίου τους Αγίους Αναργύρους, μια και είναι συνώνυμοι Άγιοι από Ασία και Ρώμη.

Ξεκινώντας από τους Αγίους Αποστόλους προκαταβολικά θαυμάζουμε την πορεία τους, την αγάπη και προσήλωσή τους στον Χριστό και στη διδασκαλία στα πέρατα της Οικουμένης του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης Χριστιανικής αλήθειας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή τους από τον ίδιο τον Χριστό και μάλιστα οι περισσότεροι απλοί αγράμματοι, ψαράδες που με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος, αναδείχθηκαν θεοκήρυκες και εκλεκτά δοχεία της Αγίας Τριάδος, στη ζωή και τη διαχρονική αξία της ορθοδοξίας μας.

Διδάσκουν, εμπνέουν, καθοδηγούν, προτρέπουν και ελέγχουν όσους προσπαθούν να συμβιβαστούν ή να προδώσουν τις ανόθευτες χριστιανικές αλήθειες και τα δόγματα της αμωμήτου πίστεώς μας.

Ο όρος Απόστολος είναι ο απεσταλμένος, αυτός που εξουσιοδοτήθηκε να διεκπεραιώσει μια ιερή αποστολή, ένα σημαντικό έργο. Πρώτοι, οι Παύλος και Πέτρος ιδρύουν τις εκκλησίες Αθηνών, Δωδ/σου, Κορίνθου, Βέροιας, Φιλίππων Μακεδονίας κ.λπ. Από την αρχή της επιλογής τους σε όλη τη διάρκεια της δημόσιας ζωής του Κυρίου, ήταν δίπλα του μέχρι την Ανάληψή του. Την ημέρα της Πεντηκοστής στο “Υπερώο” γίνονται οι θεοκήρυκες και πνευματοφόροι, “διαπρύσιοι” διδάσκαλοι της ανθρωπότητας. Ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί και τον Χριστό “Απόστολο” ότι είναι ο απεσταλμένος του Θεού”.

Η γενική σημασία της λέξης είναι αποστολή για την πραγματοποίηση μιας θείας εντολής. Οι Δώδεκα Απόστολοι είναι: Ανδρέας, Σίμωνας (Πέτρος), Ιάκωβος και Ιωάννης (γιοί του Ζεβεδαίου), Φίλιππος, Βαρθολομαίος, Θωμάς, Ματθαίος, Ιάκωβος (γιός του Αλφείου), Ιούδας ο Θαδδαίος, Σίμωνας ο Κανανίτης και Ιούδας ο Ισκαριώτης. Συμβολίζουν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ και ήταν οι περισσότεροι από τη Γαλιλαία. Τον στενότερο κύκλο αποτελούσαν οι Ιάκωβος, Πέτρος και Ιωάννης που στάθηκαν δίπλα του στη Μεταμόρφωση, στην προσευχή κ.λπ.

Αποτελούσαν μια οικογένεια. Ο Χριστός τους ενισχύει, τους λύνει απορίες, τους συμβουλεύει, στηλιτεύει, αδυναμίες και πάθη ανθρώπινα, μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, γίνονται πανίσχυροι, ακλόνητοι, εξαίσιοι και συνεχιστές στα πέρατα της Οικουμένης, της αγάπης του Χριστού.

Τον προδίδει ο Ιούδας, τον αρνείται ο Πέτρος, οι άλλοι σκορπίζονται μόνον ο Ιωάννης παραμένει κοντά του στο Σταυρό του, πιστός και ακλόνητος. Η θέση και η εξουσία των Αποστόλων μέσα στην εκκλησία είναι μοναδική. Πήραν το Ι. Χρίσμα “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”. Η Καινή Διαθήκη τους ονομάζει “άλας της γης και φως του κόσμου”, “αλιείς ανθρώπων, “μάρτυρες Θεού”, “δόξα Χριστού”, “δόξα των εκκλησιών”.

Η ευχή και η ευλογία τους μαζί μας. Μαζί με τους Αποστόλους να συγχαρούμε Σωματεία, οργανώσεις, ορθόδοξες ιεραποστολικές αδελφότητες, όπως στα νησιά Φίτζι, με τον Άγιο Γεροντά μας, Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο Τσούκο, στην Αφρική κ.ά. Δύο εκλεκτούς κληρικούς της Μητροπόλεώς μας Ρόδου τους Αρχιμανδρίτες Παπα Σπυρίδωνα Λίγκα που υπηρετεί με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, αγάπη χριστιανική αποστολική στην εκκλησία της Λίνδου και στο εκεί βήμα και προσκύνημα των Αποστόλων στο ομώνυμο λιμανάκι Παύλου και Πέτρου.

Όπως επίσης και στη Νέα Ενορία των Αγίων Αποστόλων Ρόδου, τον Παπα Παίσιο Φαρμακίδη με έργο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πνευματικό σε μια ενορία με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως και ο Πατήρ Σπυρίδωνας Λίγκας στην καρδιά του τουρισμού, στη Λίνδο, στις προκλήσεις και στα συμφέροντα πολιτικών και προσώπων. Άξιοι αγωνιστές, ιεραπόστολοι και να έχουν πάντα Υγεία, δύναμη καταδούλωτο το Πνεύμα όπως οι Άγιοι Απόστολοι που επάξια τους υπηρετούν.

Αδέλφια μου, μαζί με τους Αγίους Αναργύρους (χωρίς αργύρια) τους αφιλοχρήματους ιατρούς αγίους που ήταν μια μεγάλη ομάδα, Κοσμάς και Δαμιανός, Κύρος και Ιωάννης, Σαμψών και Διομήδης, Μωκίων και Ανίκητος, θαραλλέος, Τρύφωνας η Αγία Παρασκευή, Παντελεήμονας και Ερμόλαος θεράπευαν τους πόνους και τις ασθένειες των ανθρώπων στο όνομα του Χριστού. Εκλεκτοί και πραγματικοί φίλοι πολλοί μαρτύρησαν, για την αγάπη του Χριστού, ήταν δοχεία αστείρευτης πίστης και Ορθόδοξης ομολογίας.

Ας γιατρεύουν τις αρρώστιες, τον καρκίνο, τα νέα παιδιά ας ενισχύουν και ας παρηγούν διαχρονικά οι Άγιοι Ανάργυροι τον πόνο και τις θλίψεις της ταλαιπωρημένης κοινωνίας μας. Αιωνία η μνήμη όσων στον ενοριακό ναό των Αγίων Αναργύρων στη Ρόδο ίδρυσαν την εκκλησία τους.

Τον αξέχαστο μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό, τον Άγιο Πρωτοσύγκελο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο, τον αγαπητό αείμνηστο Πάπα Γιάννη Φα, και όλους τους μακαριστούς ενορίτες των Αγίων Αναργύρων. Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;