Πάλλας: Συνεχείς προσπάθειες για το θέμα της ύδρευσης

Πάλλας: Συνεχείς προσπάθειες για το θέμα της ύδρευσης

Πάλλας: Συνεχείς προσπάθειες για το θέμα της ύδρευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 697 ΦΟΡΕΣ

Δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση

Μία εικόνα για τις ενέργειες που γίνονται αυτές τις ημέρες από πλευράς ΔΕΥΑΡ ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την υδροδότηση του νησιού, έδωσε χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και εποπτεύων των Τεχνικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης, Αντιδήμαρχος, κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε προβληματισμένος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πάλλας, καταρχήν, ενημέρωσε για τη σύσκεψη που συγκάλεσε προχθές το βράδυ ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με τον ίδιο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, κατά την οποία και ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες που γίνονται ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης.

Η εκτίμηση του κ. Πάλλα είναι ότι, τις τελευταίες δύο ημέρες, το νησί είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες και το Σαββατοκύριακο που πέρασε κατά το οποίο αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα η πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, η ΔΕΥΑΡ έχει αξιοποιήσει δύο γεωτρήσεις στην Ιαλυσό οι οποίες ήταν ανενεργές και χθες επρόκειτο να μπουν άλλες δύο, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής αυτής. Χθες το βράδυ προγραμμάτισε συνεργείο της ΔΕΥΑΡ μαζί με ιδιώτη να τοποθετήσουν δύο κινητήρες σε δύο δεξαμενές της Καλάθου και της Πυλώνας ούτως ώστε να ενισχυθούν οι δεξαμενές που δίνουν πια στην κατανάλωση.

Όπως εξήγησε, αυτό έπρεπε να γίνει βράδυ γιατί δεν μπορούν να κόψουν το νερό και ευελπιστούν ότι μέχρι τα ξημερώματα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε σήμερα να έχουμε την καλή λειτουργία του δικτύου. Και δήλωσε, στη συνέχεια:

«Οι ποσότητες που ζητάει όλο το νησί είναι μεγάλες λόγω του κόσμου που έχουμε. Είχαμε επαναπαυθεί όλοι στη λειτουργία του φράγματος αλλά νομίζω ότι και σήμερα να υπογραφεί (σ.σ. η σύμβαση) από το Ελεγκτικό, δεν νομίζω ότι σε δέκα-δεκαπέντε μέρες να δώσουμε νερό. Χρειάζεται πολύς χρόνος, υπάρχουν διαδικασίες καθαρισμού του αγωγού και να μπει σε λειτουργία το ταχυδιυλιστήριο.

Από πλευράς της ΔΕΥΑΡ, με τις κατευθύνσεις που μας δίνει ο Δήμαρχος αλλά και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, προσπαθούμε και πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες πέντε-έξι μέρες θα έχουν μπει σε λειτουργία όλες οι ανενεργές γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή του βορείου τριγώνου. Και μην μου πει κανένας γιατί τόσο καιρό δεν λειτουργούσαν!

Ήταν γεωτρήσεις οι οποίες ήταν εδώ και πέντε χρόνια εκτός λειτουργίας και πιστεύω ότι δεν ήταν και συμφέρουσα η λειτουργία τους τον προηγούμενο καιρό, διότι παράγουν πάρα πολύ λίγο νερό, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη και τα πέντε κυβικά την ώρα από κάθε γεώτρηση».

Χθες το συνεργείο δούλευε στην περιοχή της Ιαλυσού σε μία γεώτρηση και μέχρι το μεσημέρι πίστευαν ότι θα έμπαινε σε λειτουργία και ακολούθως θα πήγαιναν σε μία άλλη στην Παστίδα η οποία επίσης τροφοδοτεί την περιοχή της Ιαλυσού. Παράλληλα, γίνονται κάποιες ελεγχόμενες διακοπές το βράδυ, ώστε να αποθηκεύσουν νερό στις δεξαμενές για να μπορεί το πρωί να λειτουργεί το σύστημα. Είπε, ακόμη, ο κ. Πάλλας: «Αυτή τη στιγμή, προέχει η ύδρευση του νησιού, να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, να μη σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και πιστεύω ότι αυτό κάνουμε σε συνεργασία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και το Δήμαρχο».

Για το φράγμα πιστεύει ότι η διαδικασία για να τεθεί σε λειτουργία θα είναι χρονοβόρα, ευχήθηκε ωστόσο να τελειώσει αυτό το πρόβλημα γιατί έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες ακόμα, αφού και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες γιατί, όπως γίνεται αντιληπτό, αν οι γεωτρήσεις δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, όσο περνάει ο καιρός θα λιγοστεύουν οι παροχές».

Είπε, ακόμη, ότι η πηγή της Σαλάκου δεν έχει βγάλει νερό εδώ και δύο χρόνια και προχθές διαπίστωσαν ότι και η πηγή της Κοκκινιστής είναι πάρα πολύ χαμηλά, στα 10 κυβικά την ώρα. Είπε, στη συνέχεια: «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πάρα πολύ χαμηλά και δύσκολα μπορεί ν’ αντέξει αυτό τον κόσμο στο νησί. Η σωτηρία μας, βέβαια, είναι το φράγμα. Μπορούν να γίνουν και άλλες γεωτρήσεις σε περιοχές οι οποίες δεν θα καλυφθούν από το φράγμα.

Η Νότια Ρόδος αυτή τη στιγμή αντέχει, έχουμε βάλει και μία νέα γεώτρηση. Πιστεύω μέχρι το Σαββατοκύριακο να μπει σε λειτουργία ώστε να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής περιοχής του Ασκληπιείου διότι η υφαλμύρωση και εκεί είναι σοβαρό πρόβλημα».

Κλείνοντας, ο κ. Πάλλας τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες, τις προηγούμενες ημέρες εργάζονταν στην Κατταβιά, έλυσαν το πρόβλημα, στη Λαχανιά, επίσης γίνεται μία γεώτρηση στον Αρχάγγελο και πιστεύει ότι θα βρουν νερό για να λύσουν και το πρόβλημα και αυτής της περιοχής.

Ακόμη, στ’ Αφάντου που υπήρχε κάποιο πρόβλημα το έλυσαν. Και είπε, χαρακτηριστικά: «Παντού υπάρχουν προβλήματα, το θέμα είναι να γίνεται η προσπάθεια να λύνονται. Και για να λυθούν θα πρέπει να έχουμε παρουσία και να ‘χουμε άποψη για το κάθε πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας