Επίτιμος δημότης Κω  ο Θανάσης Βαλτινός

Ο Δήμος της Κω, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή το βράδυ στο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου, ανακήρυξε τον συγγραφέα και π. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών  Θανάση Βαλτινό ως Επίτιμο Δημότη Κω.

Το έργο και την προσωπικότητα του Θανάση Βαλτινού σκιαγράφησαν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής και Ακαδημαϊκός, Θεόδωρος Παπαγγελής και η Φιλόλογος και διακεκριμένη Δημοσιογράφος του «Βήματος», Λαμπρινή Κουζέλη.

«Μια χαρισματική προσωπικότητα που έχει αφήσει έντονα τα ίχνη της σημαντικής προσφοράς της, τόσο στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων όσο και στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, Αντώνης Κρητικός, αναγιγνώσκοντας τη σχετική απόφαση.

«Ο Δήμος της Κω αισθάνεται ξεχωριστή περηφάνεια ανακηρύσσοντας ως επίτιμο δημότη τον Θανάση Βαλτινό. Έναν άνθρωπο που η δραστηριότητά του εκτείνεται πέραν της ιδιότητος του συγγραφέα. Ένα κατεξοχήν πνευματικό άνθρωπο, εραστή του πνεύματος και της τέχνης, που πέρα από το μοναδικό συγγραφικό του έργο έχει σημαντική διαδρομή και προσφορά στον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, έχοντας βραβευθεί μάλιστα με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Ο κ. Θανάσης Βαλτινός στα έργα του έβαλε τη σφραγίδα του και κατάφερε να αναδείξει ένα σημαντικό στοιχείο: τη γνησιότητα. Είναι ο χαρακτήρας του η γνησιότητα. Προσδιορίζει τους κώδικες και τον τρόπο ζωής του. Ακόμα και ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Θανάσης Βαλτινός διατήρησε την αυθεντικότητα και τη γνησιότητά του, τόνισε μεταξύ άλλων  στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης

Ενώ, ο ίδιος ο συγγραφέας, ιδιαίτερα συγκινημένος απευθυνόμενος προς τους «συνδημότες» Κώους προτίμησε να τους μιλήσει, διαβάζοντας ένα πολύ παραστατικό διήγημά του.