Η Νίσυρος χορεύγει και τραουδά

Ενώπιον πρωτοφανούς για τα δεδομένα της Νισύρου συγκεντρώσεως Νισυρίων και επισκεπτών του νησιού, έγινε η παρουσίαση της νέας εκδόσεως της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, του μουσικού λευκώματος με τίτλο «Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ», που συνοδεύεται από 4 σκληρούς δίσκους στο οποίο έχουν καταχωριστεί σε 4 ενότητες οι παρτιτούρες, το κείμενο και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα ογδόντα τραγουδιών και δέκα πέντε οργανικών σκοπών.

Η έκδοση συμπληρώνεται από πολλές εισηγήσεις σχετικές με τη νισύρικη μουσική παράδοση και εισαγωγικά σημειώματα για την κάθε ενότητα.

Η έκδοση αυτή αποτελεί την συμμετοχή της Εταιρείας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα πατρίδα, δεδομένου ότι η κοινή ελληνική μουσική μα παράδοση, απετέλεσε έναν από τους  κρίκους που μας κράτησαν σφικτά δεμένους με την ιδέα της Ελλάδος, ήταν μια από τις ρίζες «του βαθύρριζου δεντριού», κατά το ποίημα του αείμνηστου καθηγητού Φώτη Βαρέλλη.

Η εκτέλεση των τραγουδιών έγινε από καλλίφωνα νισυρόπουλα με πλούσιες μουσικές γνώσεις.
Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο οποίος εξεπροσώπησε και την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχην επίτιμον πρόεδρον της Εταιρείας, ο τ. υπουργός κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος είχεν εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση της εκδόσεως από το ΥΠΠΟΛ, ο δήμαρχος κ. Χ. Κορωναίος, και οι προϊστάμενοι των τοπικών Αρχών.

Την έκδοση παρουσίασαν οι, Ι. Χαρτοφύλης, Ασ. Μπίλλη, Φλ. Πατρίκη και Αν. Καρακωνσταντίνου, ενώ τραγούδησαν οι, Κατ. Μαραγκού, Παν. Δανασή και Δ. Λογοθέτης από μικροφώνου και Μ. Γιαννιού, Κ. Χάσκα, π. Ευσ. Αρκαμούζης και Άννα Χαρτοφύλη μέσω των δίσκων. Βιολί και σαντούρι έπαιξαν ο Γ. Χατζηπέτρος και λαούτο Γ. Μεγαλούδης, ενώ εθελοντικά βιολί έπαιξε και ο Γλαύκος Σμαριανάκης. Τον συντονισμό είχε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Διαμ. Χαρτοφύλης.
Παρουσίαση της εκδόσεως θα γίνει και στη Ρόδο, στις 14 Νοεμβρίου, εορτή του Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου.