Κίνδυνος να χαθούν οι επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ εξαιτίας του Κτηματολογίου Ρόδου

Κίνδυνος να χαθούν οι επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ εξαιτίας του Κτηματολογίου Ρόδου

Κίνδυνος να χαθούν οι επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ εξαιτίας του Κτηματολογίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 680 ΦΟΡΕΣ

Τον κίνδυνο να απενταχθούν επιχειρήσεις από προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, ή να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, λόγω της ολιγωρίας του Κτηματολογίου Ρόδου!

Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες της Ρόδου που παραπονιούνται για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης και μεταγραφής των συμβολαιογραφικών πράξεων και των δικαστικών αποφάσεων, συνέπεια της οποίας είναι η μη έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας και κτηματολογικών διαγραμμάτων, δικαιολογητικά τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, πράξεων της Διεύθυνσης Δασών κι άλλων τεχνικών διαδικασιών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τεχνικών έργων από πλευράς των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να χάσουν την χρηματοδότηση που δικαιούνται από αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η έκδοση ενός απλού κτηματολογικού σχεδιαγράμματος μπορεί να καθυστερήσει από μερικές εβδομάδες έως και χρόνια, εάν στην ιδιοκτησία εκκρεμούν πράξεις, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Για παράδειγμα, μία απλή πράξη ενοποίησης όμορων κτηματολογικών μερίδων μπορεί να καθυστερήσει πάνω από μισό χρόνο, με δικαιολογίες ότι «εκκρεμούν πράξεις από το 1940» ή «εδώ είναι δικαστική υπηρεσία, δεν είναι μία απλή δημόσια, τηρούνται άλλες διαδικασίες».

Όπως όμως είναι σεβαστό να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες σε μία δικαστική υπηρεσία, άλλο τόσο θα έπρεπε να είναι σεβαστό και κατανοητό από την υπηρεσία, σε σημείο που να βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένες πράξεις, το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες της Ρόδου ζουν την γραφειοκρατική αγωνία και το άγχος της απώλειας της περιουσίας τους από την απένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων από αναπτυξιακά προγράμματα.

Την ίδια αγωνία αναμένεται να βιώσουν και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον Ν.4399/2016, αφού, εάν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί στο Κτηματολόγιο Ρόδου, είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης που απαιτεί ο αναπτυξιακός νόμος.

Είναι επίσης γεγονός ότι όλες οι πράξεις πρέπει να υπογραφούν -και εν συνεχεία να χρεωθούν στο τεχνικό τμήμα- από τον Κτηματολογικό Δικαστή. Ένας τεράστιος, λοιπόν, όγκος πράξεων και αιτήσεων περνά από τα χέρια ενός μόνου ατόμου, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μία προβληματική κατάσταση χρόνων.

Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και η εύρεση μίας γενικότερης λύσης από το αρμόδιο Υπουργείο, μιας και οι επιχειρηματίες απειλούν με αγωγές αποζημιώσεων από το κράτος ή από μεμονωμένους υπαλλήλους εάν χαθούν Κοινοτικά κονδύλια.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου