Να σταματήσει επιτέλους  η στοχοποίηση των νησιών

Δεν έχει τεράστια ποσοστά φοροδιαφυγής η Ρόδος, διαβεβαίωσαν χθες τα πλέον επίσημα χείλη, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργου Πιτσιλή, συνοδευόμενου από ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών της περιοχής μας, την ίδια στιγμή, πάντως, που κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος επανέλαβε το πάγιο αίτημα της περιοχής μας: Να σταματήσει η διαρκής στοχοποίηση των νησιών!

Καταρχήν, ο κ. Πιτσιλής, βρέθηκε χθες στη Ρόδο, ερχόμενος από Κω, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε τουριστικές περιοχές της χώρας, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης κ. Ευθύμιο Σαΐτη καθώς και τον διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης Πειραιώς και Νήσων της ΑΑΔΕ κ. Ρήγα Μπάρκουλα.

Αρχικά, επισκέφθηκαν, βέβαια, τη ΔΟΥ Ρόδου και στη συνέχεια συγκάλεσαν σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών Αρχών καθώς και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής μας.

Δηλώσεις

Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στη 1:00 το μεσημέρι στο γραφείο του Περιφερειάρχη, σε δηλώσεις του ο κ. Πιτσιλής, ανέφερε, καταρχήν, ότι επισκέπτονται  τις υπηρεσίες τους για να συνομιλήσουν με τα στελέχη, να δουν τα προβλήματά τους, αλλά και να τους εμψυχώσουν στο έργο τους αυτή τη στιγμή μια και, όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα δημόσια έσοδα. Επίσης, για να τους πουν και τι σχεδιάζουν για το μέλλον της ΑΑΔΕ.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης είναι να συνομιλήσουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές Αρχές και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, ν’ ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και  πως μπορούν οι ίδιοι από την πλευρά τους να τους συνδράμουν στο έργο τους, να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και να προστατεύσουν τον υγιή ανταγωνισμό ο οποίος πλήττεται από φαινόμενα φοροδιαφυγής.

«Η φορολογική Διοίκηση επιδιώκει την εξωστρέφεια, επιδιώκει το διάλογο, επιδιώκει τη συνεργασία και το υπηρετούμε εμπράκτως αυτό», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Στην εφορία

Ερωτηθείς ο ίδιος για την επίσκεψή στην εφορία της Ρόδου και την εικόνα που έχουν σχηματίσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δήλωσε: «Η εικόνα είναι ικανοποιητική από τη Ρόδο. Η Ρόδος το πρώτο εξάμηνο έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Βεβαίως και ζητήσαμε τη συνέχεια αυτού του έργου. Πέρυσι είχαν καταγραφεί πολύ θετικά αποτελέσματα τον Ιούλιο, Αύγουστο κτλ.  στο ΦΠΑ, περιμένουμε οπωσδήποτε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα, με δεδομένη την αύξηση του τουρισμού φέτος, τους στηρίζουμε στο έργο τους και κυρίως αγρυπνούμε και εμείς για την ασφάλειά τους. Έχοντας υπόψη και διάφορα περιστατικά βίας κατά υπαλλήλων μας, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην άμεση επέμβαση όποτε τέτοια περιστατικά συμβαίνουν».

Ρωτήθηκε, ακόμη, ο κ. Πιτσιλής εάν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου έφερε και την αύξηση που ανέμεναν στα έσοδα του Κράτους, και είπε: «Εγώ συγκρίνω τα αποτελέσματα που είχαμε πέρυσι με αυτά που περιμένουμε φέτος. Δεν θα κάνω τη συζήτηση επί της αύξησης των συντελεστών.

Αυτό είναι ένα ζήτημα νομοθετικής επιλογής, πολιτικό θέμα, και η φορολογική Διοίκηση δεν σχολιάζει πολιτικές επιλογές. Εμείς θέλουμε να δούμε τα περυσινά αποτελέσματα σε σχέση με τα φετινά. Θέλουμε να δούμε, τουλάχιστον, τα ίδια αποτελέσματα φέτος, με δεδομένη την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, οι υπάλληλοι μας έχουν ενεργοποιηθεί και κάνουν εντατικά τους ελέγχους και αυτό με ικανοποιεί».

Κληθείς ο Γενικός να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς για τα έσοδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είπε ότι δεν έχουν ακόμα εικόνα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφερε ωστόσο ότι για τον Ιούνιο ο ΦΠΑ είναι πάνω από τον στόχο.

Για τη φοροδιαφυγή

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιλής τι εικόνα έχουν για την κατάσταση που επικρατεί όσο αφορά στη φοροδιαφυγή στην περιοχή μας, παρέπεμψε στον φορολογικό περιφερειάρχη της περιοχής μας κ. Μπάρκουλα ο οποίος δήλωσε:

«Στην παραβατικότητα δεν εξαιρείται η Ρόδος, είναι ένα κομμάτι του Αιγαίου και της ελληνικής επικράτειας. Δεν έχει τεράστια νούμερα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Τα νούμερα κυμαίνονται από 15% μέχρι 25%, ανάλογα με την εντατικοποίηση των ελέγχων. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε».

Από την πλευρά του ο Γενικός είπε ότι, βλέποντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι η ΔΟΥ Ρόδου είναι από τις πρώτες στη χώρα σε προληπτικούς ελέγχους. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μπάρκουλας, η ΔΟΥ Ρόδου διενήργησε 2.200 ελέγχους στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

 «Είμαστε επάνω στη μάχη και η μάχη συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά ο τελευταίος

Ο Περιφερειάρχης

Ο κ. Χατζημάρκος καλωσόρισε τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ, λέγοντας: «Τα δημόσια έσοδα είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι ο στυλοβάτης μιας ολόκληρης κοινωνίας ενός ολόκληρου κράτους και έχω την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ μία περιοχή η οποία στηρίζει πάρα πολύ αποτελεσματικά τα δημόσια έσοδα».

Στη συνέχεια, όμως, ο Περιφερειάρχης κατέθεσε το πάγιο αίτημα που καταθέτει σε όλους τους υπηρεσιακούς, πολιτικούς παράγοντες κτλ. και δεν είναι άλλο από το να σταματήσει η στοχοποίηση των νησιών η οποία για πολλά χρόνια στη χώρα μας κατάντησε να είναι ένα…χόμπι των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είπε, και συνέχισε: «Τα νησιά μας στηρίζουν την εθνική οικονομία με έναν τρόπο απολύτως καθοριστικό-αποτελεσματικό, εξαιρετικά δημιουργικά. Σήμερα, ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, σε ένα συντριπτικό ποσοστό, στηρίζεται στ’ αποτελέσματα του Νοτίου Αιγαίου και μόνο.

Υπερβαίνει το 35% η συνεισφορά σε όλα τα μεγέθη του τουρισμού που έχει μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό και εμείς αυτό που περιμένουμε, απολύτως αντικειμενικά,  με πολύ μεγάλη διαφάνεια, το ζητάμε αυτό δεκαετίες, είναι να δούμε τη συνεισφορά κάθε περιοχής να περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς τερτίπια που στο παρελθόν έχουμε δει, ούτως ώστε να στοχοποιούνται τα νησιά.

Τα νησιά συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα πάρα πολύ σημαντικά ποσοστά. Σε αυτό το ποσοστό με το οποίο συμμετέχουμε θέλουμε να είναι και η ανταπόδοση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί, αυτή η Περιφέρεια, είναι και η φτωχότερη περιφέρεια διοικητικά σε χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ η οικονομία της είναι εξαιρετικά μεγάλος στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας».

Η σύσκεψη

Αναλυτικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια για τη χθεσινή σύσκεψη:

«Η συνεχιζόμενη πολιτική στοχοποίησης των νησιών συνιστά εχθρική πράξη σε βάρος τους, με μόνη νηφάλια ερμηνεία της στάσης αυτής, την ανάγκη να αιτιολογηθεί η ανελέητη φοροεπιδρομή που τα νησιά έχουν δεχτεί».

Αυτό επισήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, στην διάρκεια συνάντησης με τους τοπικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), Τρίτη, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ζητώντας παράλληλα να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα, για την  ορθή, λεπτομερή και ακριβή ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το πραγματικό μέγεθος της συνεισφοράς των νησιών στα δημόσια έσοδα.

Εκ μέρους των τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων, στην συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Εμπορίου, Γιώργος Πόκκιας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ρόδου, Νίκος Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής του Τελωνείου Ρόδου, Βασίλης Κούρτης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δωδεκανήσου, Μιχάλης Καλιωράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΡ, Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σαρρής, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ και Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου (ΕΛΦΕΕ),  Γιάννης Ηρακλείδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΦΕΕ, Νίκος Παπαγρηγορίου,  ο Οικονομικός Επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Φώτης Κασέκας, ο Πρόεδρος των Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Θεοδόσης Στεφανάκης και ο Προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας Αιγαίου, Βασίλης Μάτσης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, επισήμανε τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη πολιτική στοχοποίησης των νησιών συνιστά εχθρική πράξη, στάση και κατάφωρη αδικία σε βάρος τους. Η συνεχής προβολή παραδειγμάτων – ευρημάτων νησιωτικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη την ψευδή εικόνα ότι η φοροδιαφυγή έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, εικόνα απολύτως παραπλανητική, αφού αυτή συνιστά πρόβλημα πανελλαδικό.

Η μόνη νηφάλια ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε αυτήν την τακτική, είναι η ανάγκη να αιτιολογηθεί η ανελέητη φοροεπιδρομή που δέχτηκαν τα νησιά και που σήμερα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική ζωή αυτών, δημιουργώντας αγωνίες που αγγίζουν και εθνικά ζητήματα.

Πάγιο αίτημά μας αποτελεί, η ορθή, λεπτομερής και ακριβής ενημέρωση της κοινής γνώμης, για το τι συνεισφέρουν τα νησιά στα δημόσια έσοδα, με το σύνολο των στοιχείων δημοσιοποιημένων και όχι επιλεκτικών, αποσπασματικών και επιστημονικά στρεβλών αριθμών. Είμαστε οι πρώτοι που επιζητούν την πλήρη και ακριβή αποτύπωση της συνεισφοράς των νησιών στα δημόσια έσοδα και αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί αυτό το απολύτως δίκαιο και διάφανο αίτημα μας να μην έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί».