Αδ. Γεωργιάδης: ο Τσίπρας δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις

Δεν έχει κλείσει για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, αν και πολύ δύσκολο, δήλωσε, χθες, από τη Ρόδο όπου περνάει τις οικογενειακές του διακοπές αυτό το διάστημα, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συναντήθηκε με τοπικά στελέχη και συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος χθες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο όπου περνάει τις διακοπές του μαζί με την οικογένειά του μια και, όπως δήλωσε, η Δωδεκάνησος είναι από τους αγαπημένους του τόπους διακοπών.

Στη συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν, βέβαια, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης καθώς και τα μέλη της, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας καθώς και ο πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο πολιτευτής του κόμματος κ. Στέφανος Δράκος και αρκετά στελέχη του κόμματος.

Καλωσορίζοντας τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ., ο κ. Μπακίρης είπε ότι κάθε φορά που θα βρεθεί στην περιοχή μας δεν χάνει την ευκαιρία να ζητήσει συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή και να ενημερωθεί για τα τοπικά προβλήματα.

Προλογίζοντας τον, επίσης, ο κ. Κόνσολας είπε ότι η παρουσία του κ. Γεωργιάδη εδώ έχει σημασία μια και είναι σε εξέλιξη η τουριστική περίοδος και ο ίδιος έχει ασχοληθεί με τον τομέα αυτό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το στίγμα του κόμματος και για τον τομέα του τουρισμού.

Εξάλλου, θύμισε ότι πριν από λίγο καιρό, στην Αθήνα, στη συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, του Economist και αλλού, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν έχουμε εισπράξει από τα οφέλη που θα μπορούσαμε να έχουμε από την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή και τώρα που ο τουρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της οικονομίας στον οποίο η Ν.Δ. θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση.

Είπε, όμως, ότι, βλέποντας τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι ενώ αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή, μειώνονται τα έσοδα και η μέση δαπάνη ανά τουρίστα και αυτά απασχολούν το κόμμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης  έκανε την εξής δήλωση:
«Είχαμε μία καλή τουριστική χρονιά αναμφίβολα, με πολλές αφίξεις αλλά όχι με τα χρήματα τα οποία προσδοκούσαμε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν τις συνολικές μας προτάσεις για τον τουρισμό.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι, ως κυβέρνηση, η Ν.Δ. αρνήθηκε να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο και αρνήθηκε φυσικά να θεσμοθετήσει το τέλος διανυκτέρευσης, πράγματα τα οποία δυστυχώς, και τα δύο, θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας ουσιαστικά τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα».

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στην περιοχή μας αλλά και της επικαιρότητας. Αναλυτικά:

Για την αξιολόγηση και τα νέα μέτρα
Καταρχήν, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το καλοκαίρι να κάνει τη βιαστική έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και αρχίσει να καθυστερεί όπως η πρώτη και η δεύτερη, τα επιτόκια θα ανεβαίνουν και από τα Χριστούγεννα και μετά θα είναι σαφές ότι η Ελλάδα πια δεν μπορεί να βγει στις αγορές και θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο.

«Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση πλέον έχει την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να τελειώσει την τρίτη αξιολόγηση πάρα πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι η τρίτη αξιολόγηση έχει θέματα πολύ δύσκολα ιδεολογικά για το ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Γεωργιάδης αφού θα πρέπει να φέρουν μνημονιακά μέτρα που πλήττουν τον ιδεολογικό τους πυρήνα.

Προς το συμφέρον της χώρας-συνέχισε-είναι η αξιολόγηση να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και τα επιτόκια να πέσουν, ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία του κ. Τσίπρα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει τους λόγους που η Ελλάδα παραμένει ακόμα στα Μνημόνια σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, είπε ότι ο κυριότερος λόγος είναι επειδή δυστυχώς ήμασταν οι μοναδικοί που την ώρα που έπρεπε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις και μνημόνιο χωριστήκαμε σε δύο στρατόπεδα, «μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς» και τέτοια στρατόπεδα δεν θα βρούμε στις άλλες χώρες.

πως είπε, αυτός ο πολιτικός διχασμός μας οδήγησε στην εξής ατυχία: Ενώ θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια από το Μάρτιο του 2015 και θα ήμασταν σήμερα σε ανάπτυξη 3.5%-4%, δυστυχώς χάσαμε δύο χρόνια για να υποστεί…«βίαιη ωρίμανση» ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός είναι οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν γρήγορα αλλά επειδή ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις δεν τις εφαρμόζει ή τις εφαρμόζει αργά και μισές, γι’ αυτό η χώρα δεν μπορεί να φύγει μπροστά παρ’ όλο που αυτά τα δύο χρόνια διήνυσε την πιο ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελευταίων πενήντα ετών.

«Είναι, δηλαδή, οξύμωρο αν το δει κάποιος από μακριά: Ψήφισε ο ελληνικός λαός μετά μανίας κυβέρνηση για να βγούμε από τη λιτότητα και είναι σαν…να πήραμε ομπρέλα κατά των χρημάτων!», σχολίασε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Η Ν.Δ. εργάζεται πυρετωδώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ εντατικά και να είστε βέβαιοι όταν θα έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός να μας εμπιστευτεί-όπως πιστεύω ότι θα γίνει-θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις τόσο ακαριαία και τόσο γρήγορα που η αντιστροφή της οικονομίας μας και η ανάπτυξη θα είναι πρωτόγνωρες».

Ερωτηθείς, ακόμη, τι θα κάνει η Ν.Δ. με τα μέτρα εάν γίνει κυβέρνηση,  ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει πράγματι δέσμευση ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά όχι ως προς τα μέτρα καθώς ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης, η συνταγή της Ν.Δ. είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Για το ΦΠΑ
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας έχει κλείσει για τη Ν.Δ., ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν έχει κλείσει, ανέφερε όμως ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θύμισε, μάλιστα, ότι, για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο παρελθόν αρνιόταν να το ψηφίσει, επειδή γνώριζαν από την αρχή ότι αν μία κυβέρνηση το ψήφιζε θα ήταν πολύ-πολύ δύσκολο για μία επόμενη να το επαναφέρει.

Δεν παρέλειψε, όμως, ο κ. Γεωργιάδης να σχολιάσει με καυστικό ύφος: «Βέβαια, θα μου πείτε, από την άλλη, τα Δωδεκάνησα και δη η Ρόδος ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Άρα, από την έννοια αυτή, όπως μου είπε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανιός,  “εμένα οι ψηφοφόροι μου με ψήφισαν ξανά τον Σεπτέμβριο και άρα μου είπαν μπράβο που κατήργησες τους μειωμένους συντελεστές” και άρα η κατάργησή τους έχει λάβει την έγκριση του λαού των νησιών».
Σχετικά με το θέμα που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους για την περιοχή μας είπε:

«Η παρουσίαση ενός αναπτυξιακού μοντέλου για τον τουρισμό που θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, ει δυνατόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα δίνει κίνητρα για νέες τουριστικές επενδύσεις, και θα μειώνει τους φόρους για να μπορεί να μένει διαθέσιμο εισόδημα στις περιοχές που έχουν υψηλό τουρισμό όπως τα Δωδεκάνησα, είναι η βασική μας στρατηγική».

Για τον κ. Καμένο
Σχετικά με την υπόθεση του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όταν ανοίξει η Βουλή θα έχουν τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αυτή που είχε αναβληθεί λόγω του σεισμού στην Κω. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Ν.Δ. είναι απλή αφού δεν είναι με τον ένα ή με τον άλλο και εξήγησε: «Εμείς πιστεύουμε στο Κράτος και τη συντεταγμένη πολιτεία. Στη συντεταγμένη πολιτεία, ο Υπουργός να παίρνει τον ισοβίτη στη φυλακή και ταυτόχρονα να κανονίζει πως θα γίνει μία ανάκριση δεν νοείται. Άρα, ο κ. Καμένος είναι υπόλογος. Τώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το παν για να τον σώσει γιατί αλλιώς θα χάσουν την εξουσία…».

Η ατζέντα
Τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που έρχονται πρώτα στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση, εναγωνίως, προσπαθεί ν’ αλλάξει την ατζέντα με διάφορα θέματα αλλά αυτό που έχει σημασία για τον Έλληνα είναι ότι κάθε μέρα η ζωή του γίνεται πιο δύσκολη.

Για τις εκλογές
Ερωτηθείς, ακόμη, σχετικά με το πότε βλέπει να γίνονται εκλογές, είπε ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει μέχρι το τέλος της θητείας χωρίς αμφιβολία και δήλωσε: «Ξέρει ότι δεν θα ξαναγίνει πρωθυπουργός και ξέρουν όλοι αυτοί ότι τα μεγαλεία που ζουν σήμερα δεν θα τα ξαναδούν στη ζωή τους ποτέ. Άρα, αν μπορούν να μείνουν και ένα μήνα παραπάνω θα προσπαθήσουν να μείνουν και ένα μήνα παραπάνω. Όμως, από την άλλη, έχουν το πρόβλημα των αγορών». Και είπε χαρακτηριστικά: «Τις επόμενες εκλογές, το χρόνο τους, θα τον καθορίσουν οι αγορές.

Εάν καταφέρει να βγει η Ελλάδα στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, πέριξ του 3%, τότε ενδεχομένως να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να εξαντλήσει τη θητεία του. Εάν αυτό δεν γίνει πραγματικότητα, τότε θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι του χρόνου να έχουμε υπογράψει νέο Μνημόνιο. Ε, καταλαβαίνετε ότι εκεί θα είναι τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση».

Για το αν πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα πάρει την αυτοδυναμία ο Αντιπρόεδρός της είπε ότι είναι μία μάχη που θα δώσουν και θεωρεί ότι μπορεί να την πάρουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ν.Δ. δεν θέλει να έχει καμία αλαζονεία και θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις με τις δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μείζον.
Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, η απάντησή του για την έλλειψη διαδηλώσεων επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τα σκληρά μέτρα:

«Οι…επαγγελματίες διαδηλωτές είναι όλοι διορισμένοι μετακλητοί στο δημόσιο. Ποιος να κάνει διαδηλώσεις; Όσοι κατέβαζαν τον κόσμο στους δρόμους είναι τώρα μετακλητοί στα Υπουργεία. Δεν υπήρχαν αυθόρμητες διαδηλώσεις στην Ελλάδα. Οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα ήταν όλες υποκινούμενες»!..