Πόσο βλάπτουν τα διάφορα ενεργειακά συμπληρώματα

Πόσο βλάπτουν  τα διάφορα  ενεργειακά  συμπληρώματα

Πόσο βλάπτουν τα διάφορα ενεργειακά συμπληρώματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1213 ΦΟΡΕΣ

Γράφει στα ΝΕΑ ο καθηγητής
Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ενεργειακά συμπληρώματα δυναμώνουν τον οργανισμό, ωφελούν την ανάπτυξη του σώματος των παιδιών και των εφήβων και γενικά προδιαθέτουν έναν ισχυρό οργανισμό. Ομως, είναι αυτή η πραγματικότητα;Τι υπάρχει γι’ αυτό το θέμα δημοσιευμένο στη διεθνή βιβλιογραφία; Το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Circulation) με ένα πρόσφατο άρθρο του θέτει έναν μεγάλο προβληματισμό σχετικά με τα ενεργειακά συμπληρώματα που προσφέρονται υπό μορφήν ποτού και καταναλώνονται από νέους ανθρώπους, κυρίως κάτω των 18 ετών.

Παρότι μεμονωμένες μελέτες εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά τη βλαπτικότητά τους, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο. Τα ποτά αυτά περιέχον κυρίως καφεΐνη, καθώς και άλλες διεγερτικές ουσίες όπως ταυρίνη, L καρνιτίνη, ινοσιτόλη κ.α., οι οποίες σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ακόμα και δηλητηρίαση με θανάτους και οδηγούν τους καταναλωτές καθημερινά στα ιατρεία των επειγόντων στα νοσοκομεία.

Οι ουσίες αυτές γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν λαμβάνονται από άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες ή άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από καρδιοπάθειες και ιδίως όταν συνδυάζονται με αλκοολούχα ποτά. Οι ουσίες αυτές, που χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά συμπληρώματα, όταν λαμβάνονται σε μεγάλη ποσότητα προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, διαταραχές των ηλεκτρολυτών, προάγουν την αθηροσκλήρωση, αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και προδιαθέτουν σε θρομβώσεις και εμφράγματα του μυοκαρδίου. Τέλος αυξάνουν το σάκχαρο και ελαττώνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Ηδη ορισμένες χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία προχωρούν σε απαγόρευση ορισμένων ποτών που περιέχουν αυτά τα ενεργειακά συμπληρώματα, ενώ άλλες χώρες μελετούν το όλο θέμα. Είναι αναμφισβήτητο ότι όλες αυτές οι ουσίες δεν ωφελούν τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και ιδιαίτερα το νευρικό του σύστημα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε συνιστάται να αποφεύγονται όλα αυτά τα ενεργειακά συμπληρώματα και ιδιαίτερα από τους νέους κάτω των 18 ετών.
Αναμφισβήτητα, οι επιστημονικές μελέτες που τώρα διεξάγονται θα αποδείξουν το πόσο βλάπτεται ο άνθρωπος από τη μακροχρόνια χρήση τους. Μέχρι τώρα τα δεδομένα αφορούν τη βραχυχρόνια χρήση και είναι ασφαλώς αρνητικά.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους