Αναζητείται μικρό νησί για να γίνει φορολογικός παράδεισος

Μικρό νησί της Δωδεκανήσου είναι πιθανόν να χαρακτηριστεί ως αφορολόγητος παράδεισος για τα κρουαζιερόπλοια.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, δεδομένου μάλιστα ότι τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο παρελθόν πάντως, είχε συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το Καστελλόριζο, αλλά το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Θεωρείται πάντως πολύ πιθανόν, αν τελικά αυτή την φορά υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, να επιλεγεί κάποιο νησί της Δωδεκανήσου, με πιθανότερο ένα εκ των Καστελλορίζου, Σύμης ή και Τήλου.

Επί του θέματος πάντως, πιθανόν να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, ενώ σχετικές είναι και οι δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή.

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής στο ''Ακραίως'' και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας παράλληλα σε σχέση με τον τομέα του ότι πλέον στο Λιμενικό οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και στο ό,τι γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί ένα μικρό νησί ως ''αφορολόγητος παράδεισος'' για τα κρουαζιερόπλοια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο ''το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγή και στον τρόπο εισαγωγής στο Λιμενικό, καθώς πλέον όσοι υποψήφιοι θέλουν να εισαχθούν στο Λιμενικό θα μπαίνουν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων''.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε στην εκπομπή την προσπάθεια που γίνεται σε σχέση με την ανάδειξη ενός μικρού νησιού στο Αιγαίο ως ''παράδεισος''  για αγορές αφορολόγητων προϊόντων: ''Ηταν μια ιδέα μου, έχει τεθεί στο οικονομικό επιτελείο. Ενα νησί δηλαδή, ένα μικρό νησί, να έχει φορολογική ατέλεια.

Αυτά συνέβαιναν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, τώρα δεν γίνονται πια. Η άποψή μου θα ήταν να κάνουμε μια προσπάθεια. Εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομως πρέπει να το θέσουμε και να το προσπαθήσουμε''.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει αύξηση στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα στο 5% με 7%. ''Εγώ πλέον έχω ξεκαθαρίσει στους ανθρώπους της κρουαζιέρας ότι είμαστε ανοιχτοί στο να γίνουν επενδύσεις από εταιρείες κρουαζιέρας. Και αυτές να αποπληρώνονται από τις εγκαταστάσεις''.  Σύμφωνα με τον ίδιο:

 ''Εχουμε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αποσαφηνίσει πρωτοβουλίες που θα συνδέονται με την πραγματική ανάπτυξη.
Η χώρα είχε μπει σε περιπέτειες, τώρα γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης''. Αναφορικά, δε, με το τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: ''Θα έλεγα να κάνουμε λίγη υπομονή, θα πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα με στόχο να μπει η χώρα να μπει σε κοινωνική και οικονομική κανονικότητα''.