Καστελλόριζο φραγμός στην Α.Ο.Ζ.

Καστελλόριζο φραγμός στην Α.Ο.Ζ.

Καστελλόριζο φραγμός στην Α.Ο.Ζ.

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 132 ΦΟΡΕΣ

Του Χρήστου Πλέσσα *

H Ελλάδα διαθέτει ανεκμετάλλευτο πλούτο και γι’ αυτό οι δανειστές με μεγάλη ευκολία μας φόρτωσαν με δισ. ευρώ χρέη, γι’ αυτό μας έθεσαν σε ασφυκτικό κλοιό. Τα συμφέροντα των ισχυρών είναι να εκμεταλλευτούν, όσο ανεμπόδιστα, τον πλούτο της χώρας και όλες οι πολιτικές τακτικές τους σ’ αυτό και μόνο απόβλέπουν.

Η Τουρκία πριν 5 χρόνια προωθείτο ως παντοδύναμος χωροφύλακας της περιοχής. Της είχαν καλλιεργήσει την ιδέα της συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Η εξέλιξη όμως, της κατάστασης μετά την απόσταθεροποίηση της περιοχής, λόγω των πολέμων Ιράκ και Συρίας απόδυναμώθηκε στρατηγικά, ως “κλειδί” εκμετάλλευση των πετρελαιοειδών.

Οι αλλαγές είναι ορατές και οι προσπάθειες του Ερντογάν, στο μεταξύ πήρε τις εξουσίες στα χέρια του, να επανακτήσει η Τουρκία την αρχική της αίγλη, δεν φαίνεται, να ευδοκιμούν μετά την υποβόσκουσα δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους με έξοδο στη Μεσόγειο μέσω των εδαφών της Συρίας.

Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι απόψεις της, ότι μετά την κρίση στα Iμια εδημιουργήθηκαν τετελεσμένα με τη θεωρία περί “γκρίζων ζωνών”, είναι πράγματα ανυπόστατα. Δεν στηρίζονται σε κανένα Δίκαιο. Απεναντίας ισχύουν η Σύμβαση του Λονδίνου, Μάιος 1913, η Διάσκεψη των Μ. Δυνάμεων Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1914, η Σύμβαση Ειρήνης της Λωζάννης 1923, και το Δίκαιο της Θαλάσσης, Σύμβαση του Montego Bay του 1982, την οποία Αμερικανοί και Τούρκοι δεν έχουν προσυπογράψει. Την είχαν όμως εφαρμόσει στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα).

Το άρθρο 121 του Δικαίου της Θαλάσσης, προβλέπει, ότι όλα τα νησιά δικαιούνται Α.Ο.Ζ. που καθορίζεται όπως, και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Η Τουρκία, θεωρεί ότι τούτο μπορεί να ισχύει για όλα τα νησιά, εξαιρέσει των νησιών του Αιγαίου, που εμπίπτουν σε “ειδική περίπτωση”.

Η Ελλάδα υποστηρίζεται απ’ το Δ. Δίκαιο στη Μεσόγειο, όσον αφορά την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. Δεν το έχει ασκήσει, ως τώρα, στην πράξη, αναμένοντας να το απόδεχθούν τα μεγάλα συμφέροντα, δηλαδή να ισχύσει το “δίκαιο του ισχυρού”.

Τον Οκτώβριο 2016, δημοσιεύθηκαν χάρτες του παγκόσμιου κέντρου χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών της Οργάνωσης “Marine Institute” Φλάνδρας, που περιλαμβάνουν τα παράκτια κράτη της γης για τα χωρικά ύδατα, τις Α.Ο.Ζ., κ.λπ. Στο χάρτη για το Αιγαίο, και τη Μεσόγειο φαίνεται μέχρι πού επεκτείνεται η ελληνική Α.Ο.Ζ., εφαπτόμενη με αυτή της Κύπρου, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του Καστελόριζου.

Το επίμαχο σημείο για τις προκλήσεις και τη δημιουργία “γκρίζων ζωνών” απ’ την Τουρκία είναι η μη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από 6 σε 12 ν.μ. και την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. με βάση το Καστελόριζο. Κατά την επίσκεψη Σαμαρά στην Αγκυρα το 2013, αποκλείεται να μην συζητήθηκε το θέμα της Α.Ο.Ζ. Ο,τι ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε μεταξύ Σαμαρά – Ερντογάν δεν μεταφέρθηκε συνετά.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υιοθετούσαν σκληρή γραμμή. Εγραφαν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ήθελε να ανακηρύξει Α.Ο.Ζ. “έπρεπε να ρωτήσει την Τουρκία”. Μην ξεχνάμε την επέμβαση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας που ματαιώθηκε.

Η αμερικανική διπλωματία, υπεδείκνυε ν’ απόφύγουμε μονομερή ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ. Ηθελε συνεκμετάλλευση. Τώρα τι θέλει; Αν η κυβέρνηση δεχθεί τέτοια “κολεγιά” ακυρώνει το Δ. Δίκαιο και εξανεμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Από μέρους της Ελλάδος οι δραστηριότητες,που θα ‘πρεπε ν’ ακολουθήσει το Δ. Δίκαιο της Θαλάσσης και τον εγκριτικό νόμο 4001/11 καθυστερούν. Από εκφοβισμό, από ηττοπάθεια, από εκβιασμούς; Αγνωστο. Πάντως το Δίκαιο είναι υπέρ ημών και θα ‘πρεπε να το διεκδικήσουμε έστω και αν υπήρχαν πιθανότητες να το χάσουμε.

Οσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο χάνουμε!

* Το άρθρο του Χρήστου Πλέσσα δημοσιεύθηκε στα «Χανιώτικα Νέα»

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους