Εθισμένοι από κούνια σε αλμυρά και γλυκά

Εθισμένοι από κούνια  σε αλμυρά και γλυκά

Εθισμένοι από κούνια σε αλμυρά και γλυκά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 136 ΦΟΡΕΣ

Γιατί τα γλυκά μας δίνουν περισσότερη ευχαρίστηση σε σχέση με τα ξινά ή τα πικρά; Διότι η ωραία γεύση που νιώθουμε όταν τρώμε μια τροφή, συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που μας προκαλούν ευχαρίστηση και ευεξία, απαντούν οι επιστήμονες.

Η ψυχολόγος Λίνα Νικολαΐδου, επισημαίνει ότι η κατάχρηση ζάχαρης μας οδηγεί σε εξάρτηση με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και η κατάχρηση ουσιών.

"Όταν κάνουμε κατάχρηση ζαχαρούχων τροφών και ιδιαίτερα όταν αυτές συνδυάζονται με το αλάτι και λίπος, τότε απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης. Η μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο έχει ως συνέπεια μια αντισταθμιστική δράση κατά την οποία μειώνονται οι υποδοχείς της ντοπαμίνης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ανοχή.

Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται χαμηλότερο επίπεδο ευχαρίστησης με την πάροδο του χρόνου".
Για να επιτύχουμε λοιπόν την ίδια ευχαρίστηση που είχαμε προηγουμένως θέλουμε τώρα να φάμε περισσότερο, εξηγεί. Το πρόβλημα είναι ότι σιγά-σιγά αρχίζουμε να χάνουμε τον έλεγχο. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι έχουμε πλέον εθιστεί.

Στοιχεία αναφέρουν:
“Υπάρχουν 2 μηχανισμοί που προκαλούν υπερφαγία: Ο ένας είναι η μειωμένη ευαισθησία τους υποδοχέα της λεπτίνης και ο άλλος είναι ο εθισμός σε τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Στην πρώτη περίπτωση το σώμα παίρνει κιλά, χωρίς ο εγκέφαλος να το αντιλαμβάνεται και γι? αυτό συνεχίζει να προκαλεί πείνα.

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για εθισμό δηλαδή τρώμε όχι μόνο επειδή πεινάμε αλλά κυρίως από λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές" .

Πώς θα καταλάβω ότι έχω εθιστεί;
Οι εθισμένοι τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται.

Παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεση καθώς αλλάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές για να μην πέφτουν ψυχολογικά, επισημαίνει η κα Νικολαΐδου.

Υπάρχει ευερεθιστότητα που μπορεί να συνδυάζεται με πονοκεφάλους, ναυτία ή και κόπωση, ενώ στρέφονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όταν νιώθουν άγχος ή θλίψη.

Το σημαντικότερο είναι ότι χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ή το αλάτι ως μέσο ανταμοιβής για κάποιο επίτευγμα και η κάθε διατροφική επιθυμία, φέρνει μια μεγαλύτερη επιθυμία.

Οι έρευνες δίνουν απαντήσεις
Πολλές διεθνείς μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τα ανθυγιεινά φαγητά προκαλούν εθισμό στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα γλυκά, τα αλμυρά και τα λιπαρά fast food είναι εξίσου εθιστικά με το αλκοόλ ή την κατάχρηση ουσιών, υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, ενώ άλλοι τονίζουν ότι τα τρόφιμα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη, αλάτι και λίπος, είναι διαμορφωμένα για να αρέσουν στους καταναλωτές.

Μάλιστα εξηγούν ότι αυτά μπορούν να πυροδοτούν την υπερφαγία σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση σε εθισμούς, επειδή ενεργοποιούν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και ενδυναμώνουν την εθιστική συμπεριφορά.

Πηγή: amna.gr

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις