Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα βότανα της Ρόδου

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα βότανα της Ρόδου

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα βότανα της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1337 ΦΟΡΕΣ

Πρόσφατα στο νησί μας και συγκεκριμένα στην Κρεμαστή, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες το πρώτο φεστιβάλ φαρμακευτικών βοτάνων στην Ελλάδα. Η «Ροδιακή» ήταν εκεί και συνάντησε τον κ. Μιχάλη Δραμουντανή ο οποίος και είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το φεστιβάλ και που μας δήλωσε.

«Ξεκίνησα σοβαρά και οργανωμένα για πρώτη φορά το 2013 να ασχολούμαι πλήρως με τα φαρμακευτικά βότανα και τις ιδιότητες τους. Τα βότανα υπήρχαν στην οικογένεια μου από παιδί αφού οι γονείς μου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία χρόνια και είχαμε την μεγαλύτερη και υπερσύχρονη για την εποχή της δεκαετίας του 1980, φάρμα αγελάδων εδώ στην Ρόδο. Για την φάρμα τους αυτοί βραβεύτηκαν οι γονείς μου το 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας με την ανώτατη τιμητική διάκριση.

Προσωπικά ασχολούμαι με την γεωργία από το έτος 2000 και έχω επίσης σπουδάσει συγχρόνως σε ειδικευμένη σχολή φαρμακευτικών βοτάνων.

Η καλλιέργεια με καθαρά φυσικό-βιολογικό τρόπο των βοτάνων που χρησιμοποιώ, είναι χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή και γνώσεις διότι τα φυτά μου καλλιεργούνται και μεγαλώνουν με τον φυσικό τους ρυθμό χωρίς πρόσθετα λιπάσματα και φυτοφάρμακα για να προσφέρουν την μέγιστη ποιότητα και φαρμακευτική ιδιότητά τους και προσπαθώ να τα καλλιεργώ με τον ίδιο φυσικό τρόπο όπως ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης που χρησιμοποιούσε τα βότανα μας για φαρμακευτικούς σκοπούς, και τα βότανα του ο Ιπποκράτης τα μάζευε στην Κω και από τα γύρω νησιά όπως και από την Ρόδο.

Η Ρόδος έχει ένα εύκρατο κλίμα, έχει πάρα πολλά βότανα στην γύρω φύση μας και είναι μεγάλες οι δυνατότητες της αξιοποίησης τους φτάνει να γνωρίζεις πως θα τα καλλιεργήσεις, και στην συνέχεια πως να τα χρησιμοποιήσεις για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Ως παράδειγμα για την κρέμα λεβάντας χρειάζεται περίπου τρία χρόνια μέχρι να μεγαλώσει το φυτό και να αποδώσει ως φαρμακευτικό προϊόν διότι τα φαρμακευτικά φυτά δεν είναι λαχανικά που είναι έτοιμα σε δυο – τρεις μήνες αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να μεγαλώσουν και να αποδώσουν και μάλιστα με φυσικό τρόπο.

Έχω το κτήμα της οικογενείας μου στην Κρεμαστή ως χώρο καλλιέργειας των βοτάνων μου και πρόσφατα ενοικίασα και ένα κτήμα στα Καλαβάρδα που ανήκει στην ιερά μονή του Ταξιάρχη Πανορμίτη όπου και το ετοιμάζω για να δημιουργήσω ένα κέντρο εκμάθησης φαρμακευτικών βοτάνων και φυτών που θα μπορούν να το επισκέπτονται όποιοι τους ενδιαφέρουν τα βότανα μας αλλά και σχολεία ως εκπαιδευτική δραστηριότητα διότι θεωρώ και πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την φύση μας, τα βότανα και φυτά μας διότι είμαστε ένας ευλογημένος τόπος που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούμε τα βότανα μας με κορυφαίο τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη.

Έχουμε στην Ρόδο μια από τις μεγαλύτερες ιδιομορφίες στην βιοποικιλότητα και στα μικροκλίματα της Μεσογείου και είναι αυτό που με συναρπάζει, ότι έχουμε έναν ανεκμετάλλευτο φυσικό θησαυρό γύρω μας που δεν τον έχουμε αναδείξει όπως του αξίζει και το κάθε χωριό της Ροδου έχει τα δικά του βότανα και είναι και αυτά που θέλω να αναδείξω.

Είμαι ο πρώτος ρόδιος παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων που έχει πάρει μέρος σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις προβάλλοντας και διαφημίζοντας την ροδίτικη φύση και τα πολύτιμα βότανα μας και τα προϊόντα μου έχουν διαφημιστεί διεθνώς και έχω πάρει τις πρώτες μου παραγγελίες από την Νότιο Κορέα και Κίνα.

Έχω συμμετάσχει σε 15 πανελλήνιες εκθέσεις και σε δυο διεθνείς εδώ στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ με πρώτο το φεστιβάλ βερίκοκου στο Αφάντου το 2014 και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως κ. Νικολή διότι είναι εσείς που πρώτος με εμπιστευτήκατε και με στηρίξατε ως πρόεδρος συλλόγου εδώ στην Ρόδο και ακόμα με στηρίζεται.

Στο κτήμα μου στην Κρεμαστή έχουν επισκεφτεί ερευνητές από την Ολλανδία και την Νέα Ζηλανδία για να δουν τον τρόπο που καλλιεργώ τα βότανα μου και έχω πρόταση και συνεργασίας με το Υγειονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να γίνουν μελέτες και αναλύσεις των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων που καλλιεργώ.

Πρόσφατα παρευρέθηκα και στην έκθεση χειροτεχνίας της Κρεμαστής και δυστυχώς θεωρώ ότι έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την παλιά της αίγλη και ταυτότητα της διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προβολής της χειροτεχνίας. Λόγου χάριν θα μπορούσαν να υπάρχουν και δάσκαλοι χειροτέχνες στον χώρο που θα παρουσίαζαν την τέχνη της χειροτεχνίας στους επισκέπτες.

Θα μπορούσαν να ερχόταν και οργανωμένες ομάδες επισκεπτών όπως τουρίστες και τάξεις σχολείων για να δουν από κοντά την τέχνη της χειροτεχνίας διότι η έκθεση της Κρεμαστής είναι πρωτίστως έκθεση χειροτεχνίας και όχι εμπορίου.

Φυσικά και πρέπει να παρουσιάζουμε και να διαφημίζουμε τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα μας αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να προβληθεί περισσότερο και η δημιουργία της χειροτεχνίας στους χώρους της εκθέσεως.

Το φεστιβάλ φαρμακευτικών βοτάνων είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, που διοργάνωσα εδώ στην Κρεμαστή μαζί με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των συλλόγων και επιστημόνων που συμμετείχαν με τις ομιλίες τους και φυσικά με μερικούς από τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της Ροδου.

Το πρώτο μου αυτό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο τιμής ένεκεν στους γονείς μου τον Ιωάννη και την Αρετή Δραμουντανή για την ύψιστη τιμητική διάκριση που έλαβαν το 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά τους στο πρωτογενή τομέα και που είναι αυτοί που μου εμφύτεψαν και την αγάπη για τα βότανα και την φύση μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους της που παρευρεθήκαν στο φεστιβάλ τους κ. Φλεβάρη Ιωάννη και Τσοπανάκη Δημήτριο, τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου ‘ Άγιος Εφραιμ» και τον πρόεδρο τους τον κ. Νικόλαου Φιλήμονα, τον πρόεδρο του συλλόγου στήριξης ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας δρ Θανοπουλο Κώστα, την Διατροφολόγο Μιχαλάκη Σπυριδούλα, την Ιατρό δερματολόγο- αφροδισιολόγο κα Πιζημολα Μαρία και φυσικά την εφημερίδα «Ροδιακή» και εσάς κ. Νικολή που με στηρίζεται από την αρχή της προσπάθειας μου.

Ευχαριστώ επίσης τους προσκόπους της Κρεμαστής, τον κ. Κοκκάρη Δημήτριο, εκπρόσωπο της τοπικής δημοτικής αρχής, τους τοπικούς μας παραγωγούς, Ζυμαρικά Ροδου – τα Χειρομήλια, το μελεκούνι Φιλεμα και το βιολογικό μέλι Ροδου Melissa όπως επίσης τους χορηγούς του φεστιβάλ που είναι οι εταιρία μάρκετινγκ Dingo και το ηλεκτρονικό κατάστημα Acanthus herbs και την Dm Natural farming Rhodes και φυσικά την εκφωνήτρια του φεστιβάλ την Δώρα Χασαποπούλου.

Τέλος ευχαριστώ τον σεβαστό προσκεκλημένο μου τον κ. Κωνσταντάκη Απόστολο που αποδέχτηκε την πρόταση μου να τον τιμήσω με τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη και μεγάλη του προσφορά στον πρωτογενή τομέα του τόπου μας.

Η αρχή του πρώτου φεστιβάλ φαρμακευτικών βοτάνων στην Ελλάδα έγινε εδώ στην Κρεμαστή και αυτό το φεστιβάλ θα γίνει θεσμός κάθε χρόνο.

Σας Ευχαριστώ».

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις