Μπριτζίτ Μακρόν και Λαίδη Λω-Πειρουνάκη

Της Μαίρης Παπανδρέου

Η «Ροδιακή», είναι η παλαιότερη εφημερίδα της Δωδεκανήσου, είναι συνεπής, καταγράφει τα γεγονότα όπως διαδραματίζονται, είναι αντικειμενική, πολυφωνική και ακόμα πιο σημαντικό, διατυπώνει την αλήθεια και τις θέσεις/απόψεις της με αξιοπρέπεια, χωρίς ποτέ να ξεπέφτει σε μικρότητες ή κουτσομπολίστικες ειδήσεις και εμπλουτίζει τις 48 σελίδες της με την τρέχουσα ειδησιογραφία, όπως και με άρθρα που αποπνέουν επιστημονικότατα, γνώση και ήθος. Είναι η εφημερίδα όπου διαβάζονται ακόμα και οι διαφημίσεις της.

Τις τελευταίες ημέρες, με την αφορμή της επίσκεψης του ζεύγους Μακρόν στην Αθήνα, πλείστα όσα ΜΜΕ, ξέπεσαν σε κουτσομπολίστικες παρατηρήσεις, ενδυματολογικές κρίσεις και αναφορές στη διαφορά ηλικίας του ζεύγους, παραγνωρίζοντας ή αγνοώντας πως η ευτυχία σε ένα γάμο, δεν εξαρτάται από τις χρονολογικές ηλικίες ενός ζευγαριού, αλλά από άλλες προϋποθέσεις, που προφανώς οι «επιφανειακοί» γράφοντες, αδυνατούν να κατανοήσουν.

Σημασία για μια ευτυχισμένη συμβίωση, δεν έχει η χρονολογική ηλικία του ζεύγους, αλλά η «διανοητική ηλικία» (εάν βέβαια διαθέτουν «διάνοια»), η συναισθηματική ωριμότητά τους και τα ενδιαφέροντά τους. Τόσο η Παγκόσμια Ιστορία, όσο και η δική μας, έχει να επιδείξει, πολλά ζευγάρια, που φαινομενικά για κάποιους ήταν ‘αταίριαστά΄.

Σαν ένα απτό παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρομε τον πάταγο και την αναταραχή που προκάλεσε στην Αθήνα, το 1927, ο γάμος του Γεώργιου Πειρουνάκη ο οποίος τότε ήταν Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων (με πανεπιστημιακό πτυχίο Νομικής), με την Αντιβασίλισσα των Ινδιών Λαίδη Χαντζανέστη-Λω. Αξίζει να ξαναθυμηθούμε την «ρομαντική» τους ιστορία.

Η ζάπλουτη φίλη του τότε παλατιού, Λαίδη Χαντζανέστη-Λω, αδελφή του στρατηγού Χαντζανέστη ο οποίος τόσο άδικα εκτελέστηκε μία μόνον ώρα πριν την αθώωσή του, συγκαταλεγόταν στην «Υψηλή Αθηναϊκή αριστοκρατία». 

Είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον Μεγαλοεπιχειρηματία Μαύρο στην Μασσαλία, τον οποίο εγκατέλειψε μαζί με το γιό της, τρία χρόνια αργότερα και επέστρεψε στην Αθήνα. Σε χορό των Ανακτόρων, γνώρισε τον Άγγλο τιτλούχο και διπλωμάτη Sir Eduard Law, και διαβλέποντας την αλματώδη του εξέλιξη, τον παντρεύτηκε, λίγο πριν αναγορευτεί από τα Ανάκτορα της Αγγλίας «Αντιβασιλέας Ινδιών».

Έτσι η Αθηναία Καίτη Χαντζανέστη, πήρε τον τίτλο της Λαίδης/Αντιβασίλισσας των Ινδιών. Κι αυτός όμως ο γάμος, δεν ευτύχησε, διότι σε λίγα χρόνια, ο Αντιβασιλέας Sir Eduard Law, πέθανε, αφού όμως πρώτα, με τις παραινέσεις της Αθηναίας συζύγου του Λαίδης Λω, η οποία οφείλομε ν’ αναγνωρίσομε πως λάτρευε τη χώρα της, φρόντισε να δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγάλο δάνειο από την Βρετανία, και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης η Αθήνα, ονόμασε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας «Εδουάρδου Λω», που είναι η συνέχεια της Σίνα, από την Πανεπιστημίου προς τον Άγιο Γιώργη Καρίτση.

Η Λαίδη Λω, επέστρεψε στην Ελλάδα, κι έφερε και τη σωρό του Αντιβασιλέα συζύγου της, που ενταφιάστηκε  στο Α΄ Νεκροταφείο. Αγόρασε ένα «μικρό ανάκτορο» στην Σταδίου (όπου αργότερα στεγάστηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ) και συνέχισε την έντονη κοσμική της ζωή.

Γνώρισε τον τότε Αξιωματικό της Αστυνομίας Πόλεων Γεώργιο Πειρουνάκη, όταν έκανε παρατήρηση στον οικονόμο του μικρού ανακτόρου της, να διορθωθεί μία υδρορροή. Η Λαίδη Λώ, μόλις αντίκρισε τον ευθυτενή, μεγαλόπρεπο Αξιωματικό, τον ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και τον προσκάλεσε στα φιλολογικά απογευματινά που διοργάνωνε με την αριστοκρατική Αθήνα, κάθε Πέμπτη. Αμέσως μετά τη δεύτερη επίσκεψή του, του έκανε πρόταση γάμου, με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Κύριε, είμαι 63 ετών, ήτοι χρόνια μεγαλύτερη από τη μητέρα σας.

Όμως, σας ερωτεύθηκα και σας ζητώ σε γάμο. Έχετε δυό μέρες να μου δώσετε την απάντησή σας. Αν δεχθείτε την πρότασή μου, ζητώ από εσάς ευγένεια, συνέπεια και πίστη όσο ζω. Μετά το θάνατό μου, θα κληρονομήσετε όλη μου την περιουσία». Το σκέφτηκε ο Γ. Πειρουνάκης και της απάντησε «ΝΑΙ». Η ιδιόρρυθμη Λαίδη όμως, ζήτησε να έχει και την έγκριση της μητέρας του Πειρουνάκη!

Πράγματι, συνάντησε την μέλλουσα πεθερά της, της είπε ευθέως ότι είναι κατά τρία χρόνια μεγαλύτερή της και ήθελε την έγκρισή της για το γάμο. Η «σοφή» πεθερά της, τη διαβεβαίωση ότι εγκρίνει τις αποφάσεις του γιού της κι ο γάμος τελέστηκε το 1927, ξεσηκώνοντας  θύελλα στους κουτσομπόληδες της Αθήνας.

Η Λαίδη Λω-Πειρουνάκη, έκτισε ένα άλλο σύγχρονο μέγαρο με ξεχωριστό διαμέρισμα για την πεθερά της, που λάτρευε και τιμούσε. Ακόμα και σήμερα αυτό το μέγαρο, βρίσκεται σε κάθετο δρόμο απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Ο σύζυγός της παραιτήθηκε από την Αστυνομία Πόλεων και άνοιξε Δικηγορικό Γραφείο στην Οδό Σταδίου.

Η Λαίδη Λω,  έζησε δύο τρισευτυχισμένες δεκαετίες με τον Γεώργιο Πειρουνάκη, μέχρι που πέθανε από ένα κάταγμα στη λεκάνη της, αφήνοντας την τεράστια περιουσία της στον σύζυγό της, ο οποίος όμως, δολοφονήθηκε λίγο αργότερα, άνανδρα και άδικα από κομμουνιστές, μαζί με τον στρατηγό Μπάκο, δύο μόλις ημέρες πριν από τη επίσημη λήξη του Εμφυλίου. 

Όλη η Αθήνα, κουτσομπόλευε ότι ο Γεώργιος Πειρουνάκης, παντρεύτηκε την Λαίδη Λω, για τον τίτλο της. Χρόνια αργότερα, όταν δημοσιεύθηκε το βιβλίο μου «Η Κυψέλη του Χθες», πήρα ένα τηλεφώνημα από τον Στρατηγό Κατσάτο, ο οποίος μου αποκάλυψε, ότι ο Γεώργιος Πειρουνάκης, δεν είχε παντρευτεί την Λαίδη Λω για τον τίτλο της, επειδή και ο ίδιος είχε τίτλο ευγένειας: «Πρίγκιπας του Ρωσικού Πριγκιπικού Οίκου Βαλτάσαρ».  Και μόνον τότε, θυμήθηκα, εγώ η βαφτιστήρα του, πως σε όλα του τα επιστολόχαρτα και φάκελα, υπήρχε ένας θυρεός και τα αρχικά: Γ.Δ.Π.-Β. (=Γεώργιος Δημητρίου Πειρουνάκης-Βαλτάσαρ) Οικία Χατσοπούλου, 25 Σταδίου, Αθήναι, Τηλ. 5-56 Νέον».

Ποτέ δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν, ότι έφερε τον τίτλο του «Πρίγκιπα», γεγονός που αποδεικνύει τα δημοκρατικά του «πιστεύω». Ο γάμος τους με την Λαίδη Λω, παρόλο που ήταν  τρία ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερη από τη μητέρα του, υπήρξε απόλυτα ευτυχισμένος.

Με την ευκαιρία της θύμησης τιτλούχων που ζούσαν στην Αθήνα, πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιους κατόχους τίτλων ευγένειας που έζησαν ή ζουν ανάμεσά σας, χωρίς ποτέ να αναφερθούν σ’ αυτούς, όπως η αείμνηστη Ούτε Ευάγγελου Ψημορίφου (Βαρόνη), ο αείμνηστος Yves Marie Gauguet, η Λίτσα Παπαθανάση, ο αείμνηστος Γιώτης Παπαθανάσης, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σπυρίδων, η Λούτσας Γιαννίκη και άλλοι.