Μια ευχάριστη είδηση  για την περιοχή του  Αγίου Νικολάου και για τη Ρόδο

Του Αθανάσιου Δηλανά
Διπλ. Μηχανολόγος 
Μηχανικός πρώην  Δ/ντής  ΔΕΗ Σορωνής

Τα 10-12 τελευταία χρόνια παρακολουθώ σαν ειδικός που λειτούργησα το δίκτυο της Ρόδου επί 13 χρόνια, τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα της κατασκευής του νέου Υποσταθμού- Κέντρου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Ρόδου και όλα αυτά τα χρόνια ένοιωσα μεγάλη απογοήτευση.

Δυστυχώς μερικά άτομα της περιοχής (κυρίες και κύριοι) τελείως άσχετα με τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας συνεπικουρούμενοι από κάποιους της τοπικής αυτοδιοίκησης εξίσου άσχετους με τα θέματα της ενέργειας και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σταμάτησαν όλα αυτά τα χρόνια την κατασκευή του νέου Υποσταθμού ξεσηκώνοντας με παραπληροφόρηση και ψέματα σε κινητοποιήσεις τους απλούς ανθρώπους της περιοχής που είναι αδύνατο να έχουν γνώσεις πάνω σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα. 

Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι ότι το δίκτυο της Ρόδου λειτουργούσε επισφαλώς είχε αυξημένες απώλειες που μεταφράζονται σε αύξηση των ρυπών προς το περιβάλλον (οι απώλειες έπρεπε να καλυφθούν με αύξηση της παραγωγής),είχε αύξηση του κόστους παραγωγής και τέλος μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής του έργου.

Μετά από δικαστική απόφαση η κατασκευή του έργου άρχισε στις αρχές του τρέχοντος μηνός και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου. 

Παρόλα ταύτα οι παραπάνω αναφερόμενοι προσπαθούν ακόμα και σήμερα με διάφορα  τερτίπια να σταματήσουν το έργο. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα με άρθρα μου στο τοπικό τύπο να ενημερώσω την κοινή γνώμη ( λόγω της εμπειρίας μου στο δίκτυο και τις επιστημονικές μου γνώσεις). 

Δυστυχώς δεν το κατόρθωσα. Η παραπληροφόρηση και το ψέμα είναι πολύ πιο εύληπτα από τους απλούς ανθρώπους παρά μια σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

Στα άρθρα μου είχα προβλέψει( χωρίς να έχω μαγικές ικανότητες αλλά στηριζόμενος στη απλή λογική) ότι η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ όταν προχωρήσει η κατασκευή του έργου θα βελτιώσει και την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου του παλαιού εργοστασίου το οποίο έχει μια εξαιρετική αρχιτεκτονική αλλά αυτή τη στιγμή είναι ερείπιο.

Τις τελευταίες ημέρες είχα την πληροφορία ότι πράγματι η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ παρακολουθώντας την μέχρι τώρα εξέλιξη των εργασιών στον Υποσταθμό έχει αρχίσει τις διαδικασίες( τεχνικές , οικονομικές κ.λ.π.) για να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης του κτιρίου. 

Η βελτίωση  της εξωτερικής εμφάνισης του κτιρίου είναι κάτι πολύ σπουδαίο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για όλη τη πόλη της Ρόδου επειδή λόγω της νέας μαρίνας έχει γίνει η περιοχή, πέρα από το αεροδρόμιο  το λιμάνι και το Μανδράκι μια τέταρτη είσοδος επισκεπτών στη Ρόδο.