Κάλυψη στον Γιάννη Κούρτη παρείχε ο δήμαρχος

Την πλήρη κάλυψη του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος πάντως κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, είχε ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Γιάννης Κούρτης, αφού, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές, Τρίτη, το βράδυ, δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτου Καρίκη να υποβάλει την παραίτησή του για τις απευθείας αναθέσεις.  

Σε γενικές γραμμές, τόσο η συνεδρίαση όσο και η συζήτηση για το επίμαχο θέμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποτονική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αυτή του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Πόκκια ο οποίος στήριξε τον κ. Κούρτη, υψώνοντας τους τόνους σε κάποιο σημείο.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι δεν ήταν αρκετοί εκείνοι από την παράταξη της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν ενώ, από κάποιο σημείο και μετά, πάλι αρκετά από έδρανά της ήταν άδεια.

Ξεκινώντας, ο κ. Καρίκης, παρέθεσε στο δ.σ. τα συμπεράσματά του από τα στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις τα οποία ζήτησε και του παραδόθηκαν και εξέφρασε την κάθετη πολιτική αντίθεσή τους για τη λειτουργία της Επιτροπής. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας θεωρεί ότι όφειλε να παραθέσει τα στοιχεία που εντόπισε και ότι «χτύπησε το καμπανάκι». 

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι τα χρήματα που ήταν ο προϋπολογισμός των έργων αυτών, περί τα 145 χιλιάδες ευρώ, προέρχονται από εκείνα που διατίθενται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι διαδικασίες δεν είναι σύννομες και εστίασε στο ότι πρέπει να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής και όχι ο Πρόεδρος.

Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου «ΡΟ.ΔΗ.», είπε ότι ο κ. Καρίκης καλώς ανέδειξε το θέμα, διαφώνησε ωστόσο με το αίτημα για παραίτηση του κ. Κούρτη. 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος μίλησε γενικότερα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής.
Στην απάντησή του ο κ. Κούρτης, εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας ότι ο κ. Καρίκης μειώνει την προσπάθεια που γίνεται από τη Σχολική Επιτροπή και μίλησε για κακοπροαίρετη κριτική που γίνεται για να καλύψει την πολιτική του αδυναμία. 

Στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι όλα έγιναν νομότυπα. Είπε, ακόμη, ότι έγινε διαπραγμάτευση με περισσότερους εργολάβους στους οποίους έκανε πρόσκληση και αρνήθηκαν.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος κάλυψε πλήρως τον κ. Κούρτη, απέφυγε ωστόσο τους υψηλούς τόνους, και χαρακτήρισε ως υπερβολή το αίτημα του κ. Καρίκη για παραίτησή του.

Άλλα θέματα
Με αφορμή την έγκριση κάποιων επιμέρους μελετών για το Εθνικό Θέατρο, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε και αποφάσισε ότι πρέπει άμεσα, μέσα στο 2018, να γίνουν τουλάχιστον οι εξωτερικές όψεις του εμβληματικού κτιρίου ώστε να σταματήσει να παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

Τέλος, ανάμεσα στα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ήταν και η έγκριση ταξιδιών στελεχών του Δήμου για τη συμμετοχή της Ρόδου σε τουριστικές εκθέσεις, κάτι που ώθησε τον Δήμαρχο να επαναλάβει για ακόμα μία φορά ότι πρέπει να σταματήσει ο Δήμος να τα χρηματοδοτεί αυτά μόνος του και ότι θα πρέπει να πληρώνουν αυτοί που ωφελούνται από τη διαφήμιση του νησιού.