Προστατευόμενο προϊόν το μελεκούνι της Ρόδου

Προστατευόμενο προϊόν το μελεκούνι της Ρόδου

Προστατευόμενο προϊόν το μελεκούνι της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1390 ΦΟΡΕΣ

Δημοσιεύτηκε ήδη η απόφαση και αναμένονται τυχόν ενστάσεις

Το μελεκούνι της Ρόδου οδεύει πλέον στο να χαρακτηριστεί και επίσημα προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνταν.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, ενημερώθηκε από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ότι η απόφαση για το μελεκούνι δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου στα ειδικά έντυπα της ευρωπαϊκής ένωσης και αναμένεται η πάροδος των τριών μηνών για την κατάθεση τυχόν ενστάσεων, πριν χαρακτηριστεί και επίσημα ως ΠΓΕ.

«Αναφορικά με το μελεκούνι όπως με ενημέρωσαν από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων με ημερομηνία 24 Αυγούστου η απόφαση για το μελεκούνι ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Είναι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και μετά από διάστημα τριών μηνών αν δεν κατατεθεί κάποια ένσταση το μελεκούνι θα ενταχθεί στην εφημερίδα της ευρωπαϊκής κοινότητας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης» είπε χτες ο κ. Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πιστοποίηση και των άλλων ντόπιων προϊόντων.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Για τα υπόλοιπα προϊόντα, η ενημέρωση που είχα πριν από λίγο από το υπουργείο είναι ότι το κρασοτύρι της Κω είναι και αυτό στο στάδιο σύνταξης του εγγράφου προς την ευρωπαϊκή ένωση και το επόμενο διάστημα θα «οδεύσει» και αυτό το προϊόν στην ευρωπαϊκή ένωση.
Σε ότι αφορά το λόπι και τη σιτάκα έχουν γίνει κάποιες παρατηρήσεις και καλούνται οι ανάδοχοι να ολοκληρώσουν το φάκελο και πιστεύουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και γι’ αυτά τα προϊόντα.
Για το μέλι Καλύμνου η διαδικασία είναι ακόμα στο αρχικό της στάδιο και έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Τα βοσκοτόπια
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από τους δήμους να ενταχθούν σε αυτά ώστε να μπει μία τάξη και να αποφύγει η χώρα μας το πρόστιμο.
« Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η περιφέρεια να «βάλει πλάτη» στο θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, (ως γνωστόν η διαδικασία ανατέθηκε στις περιφέρεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει το πρόστιμο της ΕΕ των 500 εκ. ευρώ) είμαστε στο στάδιο της συνεννόησης με τους δήμους που οφείλουν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να υποβάλουν αίτημα στην περιφέρεια προκειμένου να ενταχθούν οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βοσκότοποι στα σχέδια της περιφέρειας. Αυτά θα ανατεθούν το επόμενο διάστημα σε ανάδοχο προκειμένου να αποκτήσουμε σχέδια για κάθε νησί.
Ήδη έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται οι δήμοι και πιστεύω σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 να είμαστε έτοιμοι ώστε να μη χαθούν χρήματα από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων» είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Συμμετοχή σε εκθέσεις
Τέλος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της περιφέρειας για το επόμενο διάστημα σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπου θα παρουσιαστούν προϊόντα των νησιών μας. Επί του θέματος ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Το διάστημα από 7 έως 11 Οκτωβρίου στην έκθεση τροφίμων και ποτών Αnuga της Κολωνίας στη Γερμανία, θα συμμετάσχουμε με παραγωγούς από τα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Νάξο και με τοπικά προϊόντα σε περίπτερο της περιφέρειας. Θα εκτεθούν τυριά, ελαιόλαδο, κρασιά και προϊόντα με βασική ύλη το αλεύρι.
Ακολουθεί το φεστιβάλ μελιού το Δεκέμβριο στο στάδιο ειρήνης και φιλίας στην Αθήνα και τον Ιανουάριο υπάρχει μία μεγάλη έκθεση στην Αθήνα η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, τροφίμων και ποτών με μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς για να συμμετάσχουν ενώ προγραμματίζουμε και την παρουσία μας στη DETROP στη Θεσσαλονίκη, μία θεματική έκθεση για κρασιά και τυριά με τη συμμετοχή παραγωγών μας.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο