Αναζητώντας λαμπρά παραδείγματα…

Του 
Νίκου Παπαδόπουλου
ψυχολόγου, Καθηγ. Παν/μίου

Κύριε Μαρκάκη, 
Ευχαριστώ για την επιστολή σας που μου απευθύνατε μέσω της Ροδιακής (28/9/17). Αφορμή να σας γνωρίσω σχετικά τα εξής:


1. Την όμορφη Χάλκη επισκέφθηκα δις, για λίγες ώρες, πριν πολλά χρόνια. Δε γνωρίζω καν πρόσωπα και πράγματα. Ούτε άλλωστε θα με ενδιέφεραν περισσότερα από όσα για το θέμα έγραφε η έγκριτη εφημερίδα Ροδιακή (18/9/17). 

2. Βάση του σχολίου μου (Ροδιακή 23/9/17), που κατακρίνετε, υπήρξε το παρακάτω κείμενό της. Το παραθέτω συνοπτικά: «…συνελήφθη ο Δήμαρχος Χάλκης, αφού προηγουμένως εργαζόταν μέσα στη ζέστη ως χειριστής της μπουλντόζας του Δήμου για το μάζεμα των σκουπιδιών… είχε υποβληθεί καταγγελία από μέλος του Δημοτ. Συμβ. για παράνομες εργασίες… με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Ρόδου αφέθηκε ελεύθερος…». Για παρανομίες τίποτε περισσότερο από απλή αναφορά.   

3. Σχετικά με ανακρίβειες κλπ. που μου αποδίδετε. Επισημαίνω, ενδεικτικά, την κατηγορία σας ότι παραποιώ και διαστρεβλώνω την αλήθεια, γιατί ο δήμαρχος «δεν μάζευε, αλλά έσπρωχνε», όπως γράφετε, «στη θάλασσα τα σκουπίδια». Σας παραπέμπω στο συντάκτη της Ροδιακής (παραπ. κείμενο), που χρησιμοποιεί ακριβώς τη λέξη «μάζεμα».

4. Δεν είμαι δημοσιογράφος. Δεν είχα, συνεπώς, καμιά υποχρέωση να αναζητήσω λεπτομέρειες που ενδεχομένως σχετίζονταν με το γεγονός. Συσχέτισα την καταγγελία με το ότι ο δήμαρχος «έπαιρνε τη δουλειά άλλων» που απεργούσαν, δεν ήταν όμως αυτό το θέμα μου. Προφανώς, όσοι γράψατε επικριτικά δεν προσέξατε την ουσία του σχολίου μου για το δήμαρχο. «Εγκώμιο», το ονομάζετε, αλλά γιατί όχι όταν εργάζεται όπως παρουσιάστηκε στο σχετικό δημοσίευμα.   

5. Όσα έγραψα είχαν ως αφετηρία το ότι ο δήμαρχος, αγνόησε, το αξίωμά του, θα έλεγα, την αναμιγμένη με μυρωδιές σκουπιδιών σπουδαιότητά του(!), και φρόντισε άμεσα και πρακτικά ο ίδιος(!) για την καθαριότητα.

Συνελήφθη… Αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση του εισαγγελέα. Κυρίαρχη στη σκέψη μου η διαδικασία του γνωστού "ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται"... Είμαι βέβαια τελείως αντίθετος σε απόψεις ότι ο δήμαρχος «πρέπει» να στέκεται στο «ύψος του αξιώματός» του και δεν του πάει να γίνεται σκουπιδιάρης… Που επίσης είναι άνθρωπος! 

6. Πέραν του δικαιώματος, νιώθω, με την κατρακύλα της  χώρας, πολύ περισσότερο, και υποχρέωση να αναζητώ κάποια παραδείγματα για να παρηγορηθώ και να δώσω και σε άλλους ελπίδα. Ενεργώ στα πλαίσια της Κοινωνικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.

7. Τέλος, τονίζω, ότι στο βαθμό που αληθεύουν, όσα  γράφετε, -και ευχαριστώ ειλικρινά για την ενημέρωση- δεν μπορώ να μην τα κατακρίνω ως ασυμβίβαστα αλλά και αμαυρωτικά των, αναμφίβολα αξιοπρόσεκτων, ενεργειών του δημάρχου, όσων ο ίδιος επαίνεσα. Συγχρόνως εκφράζω την απογοήτευσή μου... Όχι μόνο για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στην ωραία Χάλκη. Αλλά, το χειρότερο, για το ότι, προφανώς, δεν μπορώ να στηριχτώ κάπου και να δώσω ελπίδα. 
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά.