Ελεύθερος με όρους 71χρονος που κατηγορείται ως συνεργός σε απάτες

Ελεύθερος με το περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε χθες μετά την απολογία του 71χρονος που κατηγορείται ως άμεσος συνεργός σε απάτες που διέπραξε ο 44χρονος Ροδίτης που εμφανιζόταν ως αστυνομικός σε συμπολίτες μας, και υποσχόμενος ότι θα τους «τακτοποιούσε» τις υποθέσεις τους, κατάφερε να τους αποσπάσει διάφορα ποσά!

Ο 71χρονος χθες πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος – σύμφωνα με πληροφορίες- την κατηγορία που του αποδίδεται. Ο ίδιος φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι παρέστη σε μία περίπτωση ως μάρτυρας και πως ουδεμία περαιτέρω σχέση είχε με την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 71χρονος αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 71χρονος φέρεται το χρονικό διάστημα από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2014 να πρότεινε στον πατέρα επιχειρηματία της περιοχής μας να μεσολαβήσει στον 44χρονο που ήταν γνωστός και φίλος του, ώστε με την ιδιότητα που είχε ως αστυνομικός της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας να παρέμβει και να επανελεγχθεί το χρέος που είχαν στις επιχειρήσεις τους ύψους 700.000 ευρώ.

Μετά από μερικές ημέρες ο 71χρονος κατηγορείται ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιο του επιχειρηματία ο οποίος και διαχειρίζεται πλέον τα θέματα των επιχειρήσεων τους, και επανέλαβε και σε αυτόν τα ίδια για το φίλο του, ενώ στις 11 Ιουνίου 2014 κανόνισε συνάντηση σε καφετέρια στην πόλη της Ρόδου. Στο ραντεβού βρέθηκαν ο 71χρονος, ο 44χρονος «αστυνομκός» και ο γιος επιχειρηματίας ο οποίος μάλιστα φέρεται να είχε πάρει μαζί του και όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα για την υπόθεσή του.

Εκεί ο 44χρονος παρέστησε και πάλι τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εσωτερικών με διασυνδέσεις στον Άρειο Πάγο, επιδεικνύοντας μάλιστα και αστυνομική ταυτότητα. Ο 44χρονος δήλωσε στον επιχειρηματία ψευδώς ότι η Αστυνομία είχε αναλάβει να «καθαρίσει» κάποιους Α.Φ.Μ. και ότι εντός αυτών ήταν και αυτός της εταιρείας του επιχειρηματία. Για να «επικυρωθεί» η συμφωνία υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό την ημέρα εκείνη, στο οποίο εκτός από τον 44χρονο κατηγορείται και ο 71χρονος ότι υπέγραψε και σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματίας θα κατέβαλλε το ποσό των 32.000 ευρώ στον «αστυνομικό» για την τακτοποίηση της υπόθεσης του.

Ο 71χρονος κατηγορείται επίσης ότι εντός του 2016 γνώρισε στον 44χρονο έναν άλλο συμπολίτη μας. Ο 44χρονος το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017 παρέστησε και σε αυτόν τον αστυνομικό των Αδιάφθορων με διασυνδέσεις στον Άρειο Πάγο και του δήλωσε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ακυρωθούν στον Άρειο Πάγο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εναντίον του συμπολίτη μας.

Με τον τρόπο αυτό τον έπεισε να του δώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα σχετικά με τις αντιδικίες και τις καταδίκες του, αλλά και να του καταβάλλει το ποσό των 1.511 ευρώ στις 3 Ιουνίου 2016 και το ποσό των 510 ευρώ στις 15 Φεβρουαρίου 2017 για παράβολα και δικαστικά έξοδα, δηλαδή συνολικά 2.021 ευρώ.

Τέλος σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο 71χρονος φέρεται να ήταν αυτός που ενημέρωνε τον συμπολίτη μας είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης για την πορεία των υποθέσεων του, αφού ο 44χρονος ως «Αδιάφθορος» δεν επιτρεπόταν να έρχεται συχνά σε επικοινωνία με τους εντολείς του.

Η καταγγελία, η σύλληψη και η προφυλάκιση
Η  υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έκανε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ένας εκ των θυμάτων και με αφορμή αυτό άρχισε η διερεύνησή της.

Σύμφωνα με την κακουργηματική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του και η οποία διαβιβάστηκε στην  εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου ο 44χρονος Ροδίτης,  παρουσιάζονταν συστηματικά ως αστυνομικός Ειδικής Υπηρεσίας και με πρόσχημα την παροχή διευκολύνσεων αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά.

Πιο συγκεκριμένα, άλλες φορές παρουσιάζονταν ως αστυνομικός της οικονομικής αστυνομίας, άλλες ως ορκωτός λογιστής και άλλες ως στέλεχος της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Ζητούσε χρήματα για παράβολα που τάχα κατέθετε, μοίραζε διάφορα έγγραφα ως πλαστές βεβαιώσεις και πολλά άλλα.

Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου που έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά του, παρουσία Εισαγγελέα, έμειναν άναυδοι όταν διαπίστωσαν ότι είχε στήσει ολόκληρο εργαστήριο «απάτης», έχοντας στη διάθεσή του από ειδικά έγγραφα-εξουσιοδοτήσεις έως και μεταλλικό σήμα της Αστυνομίας.

Ο εν λόγω δράστης είχε απασχολήσει ξανά τις Αστυνομικές Αρχές πριν από 14 χρόνια, όταν και πάλι είχε διαπράξει διάφορες απάτες στο νησί της Ρόδου. Τότε παρουσιάζονταν ως... ειδικός διαμεσολαβητής – λογιστής και πάλι που θα τακτοποιούσε διάφορες υποθέσεις που είχαν συμπολίτες μας με το δημόσιο και άλλες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, το 2003, είχε διαπράξει και πάλι διάφορες απάτες (20 στο σύνολό τους) και είχε καταδικαστεί από τα δικαστήρια.

Η δράση του τερματίστηκε το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου 2017, όταν ένα από τα θύματά του ενημέρωσε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Κλείστηκε ραντεβού σε καφετέρια και όταν έφθασε εκεί, οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν για έρευνα.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του παρουσία δικαστικού λειτουργού και από τα στοιχεία που είχε στον υπολογιστή του, τις καταθέσεις και διάφορα άλλα, εντοπίστηκαν οι παραπάνω περιπτώσεις απάτης.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:
• Η διάπραξη απάτης, το καλοκαίρι του 2016, όταν εμφανίστηκε ως αστυνομικός σε συμπολίτη μας , δείχνοντάς του «προκήρυξη»  της αστυνομίας η οποία τάχα ζητούσε οδηγό για τον γερανό της αστυνομίας. Η... εξυπηρέτηση που θα έκανε για την πρόσληψη, κόστισε 1.000 ευρώ.
• Στις 31.1.17 συστήθηκε σε έναν  άλλον πάλι ως αστυνομικός της οικονομικής υπηρεσίας και πήρε από συμπολίτη μας 3.134 ευρώ για να τακτοποιήσει χρέος που είχε στην εφορία!

• Τον Οκτώβριο του 2016 πήρε 1.700 για να βοηθήσει συγγενικό του πρόσωπο συμπολίτη μας υποσχόμενος την πρόσληψή του, λόγω της θέσης του στην αστυνομία.
• Πριν δύο  χρόνια πάλι παρίστανε αστυνομικό και πήρε από γυναίκα 3.760 ευρώ για να τα βάλει σε τράπεζα της Γερμανίας με υψηλό επιτόκιο!

• Τον Σεπτέμβριο του 2016  πήρε 1000 ευρώ για να ενοικιάσει το κυλικείο της αστυνομίας.
• Ιούνιο 2016 ως αστυνομικός τάχα του...  εσωτερικών υποθέσεων πήρε  500 ευρώ  αρχικά και μετά άλλα 1.500 για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του που θα έσβηνε.

• Το 2015 έκανε διάφορες απόπειρες  ενώ  το 2012 κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 3.500 ευρώ ως  ταμίας σε σύλλογο γονέων σχολειου της περιοχή μας.
• Το 2014 πήρε 32.000 τμηματικά για να διαγράψει χρέος συμπολίτη μας  στην εφορία.
• Ενώ το 2016 πήρε 6.000 για να βάλει χρήματα στη Γερμανία και μετά για να μειώσει τις οφειλές στο ΤΕΒΕ από συμπολίτισσά μας!