Στον Βιολογικό υπό προϋποθέσεις τα απόβλητα των ελαιοτριβείων της Ρόδου

Στον Βιολογικό υπό προϋποθέσεις  τα απόβλητα των ελαιοτριβείων της Ρόδου

Στον Βιολογικό υπό προϋποθέσεις τα απόβλητα των ελαιοτριβείων της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 375 ΦΟΡΕΣ

Η ΔΕΥΑΡ έκανε την υπέρβαση και έδωσε λύση

Η ΔΕΥΑΡ κάνει την υπέρβαση και δίνει λύση στο θέμα των ελαιοτριβείων και θα δεχθεί τα απόβλητά τους στον Βιολογικό με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, δήλωσε χθες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με μέλη της Διοίκησης της Επιχείρησης έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αλεξανδρο Μανωλάκη, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Καρατζιά και το μέλος του Δ.Σ., Αντιδήμαρχο, κ. Αγάπητο Πάλλα, εξήγησε την κατάσταση που δημιουργήθηκε και υπεραμύνθηκε της στάσης τόσο της Επιχείρησης όσο και του Δήμου.

Ξεκινώντας είπε, λοιπόν, ότι το θέμα με τη διάθεση των αποβλήτων άρχισε από τον Ιούλιο, πήρε διαστάσεις πρόσφατα, και επειδή ακούστηκε ότι η ΔΕΥΑΡ εξυπηρετούσε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν Περιφερειάρχης ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Αντιπεριφερειάρχης ο ίδιος, χωρίς προβλήματα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που έρχεται από το παρελθόν για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί υπάρχει μία ελλιπής νομοθεσία και δεύτερον γιατί υπήρχε μία αξίωση των ιδιοκτητών των ελαιοτριβείων ότι θα έπρεπε η Νομαρχία να δώσει λύση, να τους κάνει βιολογικούς κτλ. Η απάντηση για τον ίδιο ήταν ξεκάθαρη και τότε και τώρα: ότι πρόκειται για επιχειρήσεις και όπως άλλες δεσμεύονται από τη νομοθεσία να έχουν δικούς τους βιολογικούς, δεν θα μπορούσε η τότε Νομαρχία και μετέπειτα Περιφέρεια ή ο Δήμος σήμερα, να κάνει εγκαταστάσεις για κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τότε-συνέχισε-ας πούμε ότι υπήρχε ανοχή, τόνισε, όμως, ότι δεν υπήρχε καμία προσυνεννόηση μεταξύ του τότε Νομάρχη και Αντινομάρχη, του τότε Περιφερειάρχη και του τότε Αντιπεριφερειάρχη. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά και αυτή είναι ότι το 2016 εγκρίθηκαν οι νέοι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων του Βιολογικού του Δήμου στο Βόδι που δεν υπήρχαν τότε. «Άρα, δεν υπήρχε ελαστική αντιμετώπιση τότε και πολιτική τώρα κατά της Περιφέρειας», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε ότι η Περιφέρεια η σημερινή υποσχέθηκε εδώ και ένα-δύο χρόνια ότι θα λύσει το θέμα των ελαιοτριβείων.

«Αυτοί που έχουν την ευθύνη, λοιπόν, περίμενα να έχουν δώσει τη λύση μέσω των Υπουργείων», είπε και συμπλήρωσε ότι επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα αναλαμβάνουν ο Δήμαρχος με το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ να δώσουν λύση.

Ωστόσο-συνέχισε-το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε ελαιοτριβεία που λειτουργούν με το παλιό, τριφασικό, σύστημα, και έχουν κάνει εξατμησιοδεξαμενές που μπαίνουν τα απόβλητα, εξατμίζονται, στεγνώνουν και το υπόλοιπο το διαθέτουν είτε σε δικούς τους χώρους ή σε κάποιους άλλους που έχουν διασφαλίσει νομίμως. Ή υπάρχει και η επιστημονική προσέγγιση ότι αυτό το απόβλητο μπορεί να εναποτεθεί ακόμη και στις ρίζες των ελαιόδεντρων. Τα τριφασικά, λοιπόν, έχουν αυτές τις δεξαμενές.

Από την άλλη, τα πέντε διφασικά ελαιοτριβεία (σ.σ. ένα ιδιωτικό και ένα συνεταιριστικό στον Αρχάγγελο, ένα στη Μαλώνα, ένα στη Θολό και ένα στα Μαριτσά), είπαν οι ίδιοι ότι δέχθηκαν την προτροπή ν’ αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε που θα πάνε τα απόβλητα των ελαιοτριβείων από τη στιγμή που δεν έχουν εξατμησιοδεξαμενές.

Τα δεδομένα, λοιπόν, όπως τα παρέθεσε χθες ο κ. Χατζηδιάκος, είναι ότι, έχουμε μία διαφαινόμενη καλή ελαιοκομική περίοδο, δέκα επιχειρήσεις και είναι ανάγκη να προωθηθεί ο πρωτογενής τομέας σε συνδυασμό με τις νομικές δεσμεύσεις. Οι πέντε ιδιοκτήτες των τριφασικών ελαιοτριβείων καταγγέλλουν τη ΔΕΥΑΡ ότι παρανομεί και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ανοιχτές δικογραφίες γιατί δέχθηκαν τα απόβλητα και οι υπάλληλοι είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Από την άλλη, οι άλλοι πέντε των διφασικών απευθύνονται στον ίδιο λέγοντάς του ότι πρέπει να δώσει λύση γιατί αποτελεί οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Μάλιστα, είπε ότι από κάπου πήραν προτροπή ν’ αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και μάλιστα ένας του είπε ότι έκανε επένδυση ύψους 750 χιλιάδων ευρώ. Όμως, τόνισε ότι πρέπει ν’ ανοίξουν τα ελαιοτριβεία και για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσει βεβαίωση η ΔΕΥΑΡ ότι θ’ αποδεχθεί τα’ απόβλητά τους στον Βιολογικό.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, εδώ ακριβώς τίθεται ένα νομικό ζήτημα: Δεν πρόκειται ούτε για καθαρά αστικά απόβλητα που δέχεται ο Βιολογικός, υπάρχει όμως και η μέτρηση και η άλλη άποψη ότι δεν είναι και από αυτά που δεν επιτρέπει (σ.σ. τοξικά, χημικά κτλ.). Δηλαδή υπάρχει ένα κενό νόμου στη σχετική Υπουργική απόφαση.

Απόφαση
Η απόφαση που πήραν, λοιπόν, είναι να μη δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα αλλά υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιακών και «πυροβολήθηκαν» αυτοί της ΔΕΥΑΡ, όπως είπε, οι οποίοι δεν είπαν τίποτα περισσότερο από το να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και εκεί χρειάζεται ερμηνεία του. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ (σ.σ. έστω και με μικρό αριθμό μελών) έλαβαν πολιτική απόφαση η οποία είναι η εξής: Μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα σταλεί το σχετικό έγγραφο προς την Περιφέρεια, το οποίο θα λέει ότι θα γίνονται δεκτά τα απόβλητα των ελαιοτριβείων από τον Βιολογικό ούτως ώστε να δουλέψουν όλα τα ελαιοτριβεία, να μην ταλαιπωρηθούν οι αγρότες ή για να μην έχουμε τις όποιες οικονομικές συνέπειες. Υπό την εξής προϋπόθεση όμως: Ότι τα απόβλητα θα είναι συμβατά.

Αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως είπε, αφορούν την Περιφέρεια και τον ιδιώτη που πρέπει να τους τηρήσει. Οι ίδιοι κρατάνε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της ΔΕΥΑΡ που σημαίνει ότι τα απόβλητα αυτά έχουν υποστεί κατάλληλη προεπεξεργασία και είναι δικό τους θέμα ποια θα είναι και δεύτερον θα γίνονται έλεγχοι δειγματοληπτικοί με τους οποίους θα εξετάζουν ότι η ποιοτική σύσταση των αποβλήτων δεν διαφέρει αισθητά από το μέσο όρο της σύστασης των αστικών λυμάτων.

Είπε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι τη δίνουν αυτή τη λύση για να σταματήσει αυτό αλλά και αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα να φροντίσουν μετά την ελαιοκομική περίοδο να ξεκινήσουν την όποια ρύθμιση νομοθετική, τεχνική κτλ. ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι τα ίδια του χρόνου τέτοια εποχή. Αυτή είναι η απόφαση της ΔΕΥΑΡ είπε και, από εκεί και πέρα, πας έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει και να διεκδικήσει την αναστολή της, κάτι που δεν αφορά τη ΔΕΥΑΡ.

«Η ΔΕΥΑΡ έκανε την υπέρβαση και δίνει λύση σε ένα θέμα που το συζητάμε τώρα και με μία υπερβολή και με δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στη συνεργασία τουλάχιστον του ‘Α και του Β’ βαθμού», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και σημείωσε με νόημα ότι στο άρθρο 3 του Καλλικράτη δεν υπάρχει σχέση ιεραρχίας μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης αλλά σχέση συνεργασίας και συναλληλίας και αυτήν επιδιώκουν.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι οι συνεργάτες του προσπάθησαν να δώσουν τη λύση με τον καλύτερο τρόπο γιατί δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση αλλά πίσω απ’ όλα τα έγγραφα υπάρχει και μία υπογραφή υπηρεσιακού, και κανένας υπηρεσιακός δεν διακινδυνεύει να πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος. Θεωρεί, πάντως, ότι με αυτή την πρόταση έχει ερμηνευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νομική οδός της διάθεσης των αποβλήτων και με το παραπάνω σκεπτικό δόθηκε το «πράσινο φως» από τη ΔΕΥΑΡ.

Ο κ. Μανωλάκης
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε: «Σήμερα, επιβεβαιώθηκε, με τον καλύτερο τρόπο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο ότι οι διαβεβαιώσεις που δίναμε στους ανθρώπους αυτούς και ο ίδιος ο Δήμαρχος στις συναντήσεις που είχαν και εγώ, ότι τη λύση θα τη δώσει στο τέλος η ΔΕΥΑΡ μαζί με τον Δήμαρχο. Κάποιοι φρόντισαν, αυτούς τους ανθρώπους να τους κάνουν ν’ ανησυχούν, να τους κάνουν να πιστέψουν ότι δεν θα δουλέψουν γιατί το πρόβλημα είναι η ΔΕΥΑΡ.

Εξ’ αρχής εγώ δήλωσα ότι η ΔΕΥΑΡ πάντα ήταν η λύση στο πρόβλημα αυτό και για άλλη μια φορά θα τη δώσουμε τη λύση. Ζήτησα, όμως, και τη συνεργασία τη δική τους γιατί τους ξεκαθάρισα εξ αρχής ότι εμείς παράλληλα φέρουμε μία τεράστια ευθύνη απέναντι στον τόπο αυτό, διαχειριζόμαστε έναν βιολογικό και καταλαβαίνετε ότι οποιαδήποτε αστοχία ή πρόβλημα δημιουργηθεί στοn Βιολογικό μας τι αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στο νησί μας».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας