Δέκα ελαιοτριβεία πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος στο νησί

Δέκα ελαιοτριβεία πρόκειται  να λειτουργήσουν φέτος στο νησί

Δέκα ελαιοτριβεία πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος στο νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2645 ΦΟΡΕΣ

Σε δέκα ανέρχονται τα αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία της Ρόδου που θα λειτουργήσουν φέτος για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, όταν σε μία εβδομάδα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος.

Πρόκειται για τις μονάδες που είτε είχαν από πέρσι άδεια είτε συμπλήρωσαν φέτος το φάκελό τους για να την αποκτήσουν και τα οποία στις 9 του μήνα θα ανοίξουν επισήμως για να δεχτούν τον ελαιόκαρπο.

Ανάμεσα σε αυτά που απέκτησαν φέτος την άδεια εγκατάστασης σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι και το ελαιοτριβείο Σορωνής το οποίο πέρσι δε λειτούργησε αφού σφραγίστηκε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου χτες για το θέμα, έκανε ειδική αναφορά στο ελαιοτριβείο Σορωνής καθώς η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του πέρσι είχε συζητηθεί έντονα λόγω του μεγάλου αριθμού των παραγωγών που εξυπηρετούσε και οι οποίοι είχαν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια εγκατάστασής του ήταν πιθανό να υπογραφόταν και μέσα στη χτεσινή μέρα, ώστε να προχωρήσει και η απόκτηση της άδειας λειτουργίας μετά την επίλυση από τη ΔΕΥΑΡ του ζητήματος διάθεσης του προϊόντος πλύσης του καρπού, για όλα τα ελαιουργεία του νησιού.

Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ελαιοτριβείο Σορωνής διφασικό πλέον φέτος, θα λειτουργήσει από τον αγροτικό συνεταιρισμό Σορωνής ανακαινισμένο, με νέο εξοπλισμό και νέα μηχανήματα, με μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης θα είναι πιο λειτουργικό και σύγχρονο για να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών.

Μιλώντας για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε χτες ότι το άνοιγμα των ελαιουργείων όσον αφορά, τη Ρόδο θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου ενώ στα υπόλοιπα νησιά στις 3 του μήνα, καθώς όπως είπε γι’ αυτές τις ημερομηνίες έπαιξαν ρόλο οι δακοκτονίες και ένα εύλογο διάστημα που απαιτείται για να μπορέσει να προχωρήσει η συγκομιδή.

«Εμείς ως περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχοντας μόνο σκοπό και σχέδιο να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί και τα νοικοκυριά, προβαίνουμε στην ανακοίνωση για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Σήμερα μάλιστα σε ότι αφορά το νησί της Ρόδου υπάρχουν δέκα ελαιουργεία για πρώτη φορά έτοιμα να εξυπηρετήσουν όλους τους εμπλεκόμενους.

Εντός της εβδομάδας, θα υπογραφεί η άδεια εγκατάστασης του ελαιοτριβείου στη Σορωνή, το οποίο μετά την περσινή περίοδο κατά την οποία λειτουργούσε ως τριφασικό και δεν είχε την άδεια εγκατάστασης μετατράπηκε σε διφασικό.

Ο φάκελός του είναι πλήρης και μπορεί να υπογραφεί ακόμα και σήμερα. Επίσης υπάρχει κινητικότητα και για άλλα ελαιουργεία όπως αυτό της Μονολίθου και η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αυτά τα δέκα ελαιουργεία για να εξυπηρετηθούν όλοι οι παραγωγοί σε όλο το νησί της Ρόδου» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε «Δίνουμε λύσεις, πρόβλημα δεν θα υπάρξει, πάμε σε μία ομαλή ελαιουργική περίοδο.

Βασική μας αρχή είναι να μην αναμιγνυόμαστε στη λειτουργία άλλων οργάνων όπως είναι η ΔΕΥΑΡ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι όμως ότι θεωρώ πως θα δοθεί λύση. Αφού συζητήθηκε και στο δ.σ. το θέμα εκτιμώ ότι θα δοθεί λύση.

Σε ότι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, θα είναι μία πολύ καλή χρονιά.

Είμαστε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η χρονιά θα είναι αρκετά καλή».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη