Τον Πανορμίτη γιόρτασαν οι Συμιακοί στην Αμερική

Τον Πανορμίτη γιόρτασαν οι Συμιακοί στην Αμερική

Τον Πανορμίτη γιόρτασαν οι Συμιακοί στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 652 ΦΟΡΕΣ

Ο ξενιτεμένος Συμιακός θεωρεί τον "Πανορμίτη" προστάτη του, και σε κάθε δύσκολη στιγμή και αναποδιά της ζωής του ζητά τη βοήθειά του. Γι’ αυτό πολλοί ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας όπως και στην Ελλάδα εκδηλώνουν την αγάπη τους στον προστάτη τους δίνοντας για χάρη του το όνομα Μιχάλης ή Πανορμίτης στον πρωτότοκο γιο τους. Συνάμα οι ξενιτεμένοι Συμιακοί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου, που ίδρυσαν συλλόγους τους ονόμασαν, κυρίως, Πανορμίτης ή Ταξιάρχης.

Ο Συμιακός σύλλογος της Ρόδου ονομάζεται "Πανορμίτης" όπως και αυτός του Πειραιά. "Πανορμίτης" ονομαζόταν ο Συμαϊκός σύλλογος που υπήρχε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και "Πανορμίτειο Γυμνάσιο" το Γυμνάσιο που ίδρυσε ο Νικήτας Χαβιαράς στην χώρα του Νείλου, όπως και αυτό που υπάρχει στην Σύμη. "Ταξιάρχης" ονομάζεται ο Συμαϊκός σύλλογος που βρίσκεται στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας και από το 1925-60, που υπήρχε ανθούσα Συμαϊκή παροικία στο Βελγικό Κογκό, οι Συμιακοί που έμεναν στην Κασέγκα έφτιαξαν μια μικρή εκκλησία που την ονόμασαν "Πανορμίτης".

Στο Remedios De Escalada του Buenos Aires Συμιακοί μετανάστες ίδρυσαν την πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Νότιο Αμερική και την ονόμασαν San Miguel De Panormita προς τιμή του "Πανορμίτη". Και εδώ στη Αμερική, με την ίδια ευλάβεια, οι Συμιακοί τιμούν και περιβάλλουν τον πολιούχο του νησιού. "Πανορμίτη" ονόμασαν τον πρώτο Συμαϊκό σύλλογο που ίδρυσαν στο Campbell Ohio, πριν από 101 χρόνια. Το ίδιο και οι Συμιακοί που πήγαν στο Tarpon Springs ονόμασαν «Ταξιάρχη» τον σύλλογο που ίδρυσαν το 1923 και "Πανορμίτη" το παρεκκλήσι που έκτισαν εκεί.

Πολλοί συμπατριώτες παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία και αρτοκλασία.  Στην τρίτη σειρά αριστερά η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά
Πολλοί συμπατριώτες παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία και αρτοκλασία. Στην τρίτη σειρά αριστερά η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά


Έτσι και φέτος, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, τρεις μέρες πριν τη γιορτή του, μαζί με τους απανταχού Συμιακούς, ο Συμαϊκός Σύλλογος της Νέας Υόρκης "Αίγλη", γιόρτασε τον Πολιούχο του νησιού, με λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Την Θεία λειτουργία και αρτοκλασία τέλεσε ο αρχιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος με τον ιερέα Αναστάσιο Πουράκη, καταγωγή από τη Νίσυρο. Στην ομιλία του, ο πάτερ Νεκτάριος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μονής του Πανορμίτη και επαίνεσε τον Σύλλογο για την προσήλωσή του στην παράδοση και στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύμης.

Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά με το ΔΣ και δεκάδες μέλη του Συλλόγου, αρκετοί άλλοι Δωδεκανήσιοι και φίλοι ομογενείς. Μεταξύ των Δωδεκανησίων παρευρέθηκαν: Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), Γιώργος Ανδριώτης (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας), Ζωή Πήλιου (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας), Σάββας Σωρτήλης (πρόεδρος του συλλόγου Ροδίων Νέας Υόρκης), Τιμολέων Κόκκινος (διευθυντής των απογευματινών σχολείων του Αγίου Δημητρίου), Μανώλης Δρίτσας (πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, Πάτμιος), Δημήτρης Αντώναρος (πρώην πρόεδρος του συλλόγου Τηλίων), Βασίλης Κωνσταντάς (πρώην πρόεδρος του συλλόγου Πατμίων), Μαρία Μαραγκού (πρώην πρόεδρος του συλλόγου Καλυμνίων), Άννα Κουλάκη (πρώην πρόεδρος του συλλόγου Νισυρίων "Παναγία η Σπηλιανή").

Στην συνέχεια, στο χολ της εκκλησίας, ο Σύλλογος δεξιώθηκε το εκκλησίασμα προσφέροντας καφέ, αναψυκτικά, ακούμια, μελομακάρονα, σπανακόπιτες, τυρόπιτες, βουτυρένια (κουλούρια) και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Μανώλης Κασσώτης

Στο χολ της εκκλησίας ο Σύλλογος δεξιώθηκε το εκκλησίασμα
Στο χολ της εκκλησίας ο Σύλλογος δεξιώθηκε το εκκλησίασμα
Η πρόεδρος του Συλλόγου με τον γιό, νύφη, εγγονό και συμπεθέρα της
Η πρόεδρος του Συλλόγου με τον γιό, νύφη, εγγονό και συμπεθέρα της

Διαβάστε ακόμη

Πήρε εξιτήριο η 68χρονη Ειρήνη Ταχλιαμπούρη

Η εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Σίδνεϋ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου